Yandex Metrica

Mersin için dikkat çeken uyarı! 6 ve üzeri depremde risk barındırıyor

Mersin için dikkat çeken uyarı! 6 ve üzeri depremde risk barındırıyor

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası Mersin için dikkat çeken bir uyarıda bulunuldu. Depremzedelerin en fazla tercih ettiği illerin başında gelen Mersin için yapılan deprem uyarısı herkesi tedirgin etti. Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erkan Demir, "Kentin yapı stokunun yarısından fazlası 40 yılın üzerinde binalardan oluşuyor. Bu da yakın civarda olacak 6 ve üzeri depremde risk barındırıyor" dedi.

Gündem

15.02.2024, 18:19

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası Geçtiğimiz gün Hatay'da meydana gelen 6,4  büyüklüğündeki deprem Mersin'den çok fazla hissedildi. Özellikle yüksek katlı binalarda oturanlar, geceyi araçlarında geçirdi. 

Tokat'ta korkutan deprem geriye hasar bıraktı! Depremin izleri sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı! Tokat'ta korkutan deprem geriye hasar bıraktı! Depremin izleri sabahın ilk... Haberi Görüntüle

MERSİN'İ DE BEKLEYEN BÜYÜK BİR DEPREM VAR

Mersin'in konumsal olarak depremden 300 kilometre uzakta olmasına rağmen yoğun şekilde hissettiğini belirten Demir, "Son günlerde birçok vatandaşımız evine giremedi. Binalarının sağlam olup olmadığı konusunda büyük bir endişeleri var. Bu kaygıları çok normal. Bu depremi belki yıkımla yaşamadık ama Mersin'i de bekleyen bir deprem var. Ülke olarak aslında bir fay kuşağındayız. Neredeyse fay hattının geçmediği bir kentimiz yok. Büyük deprem oluşturan fay hatlarının bir kısmı uzantı olarak bölgemizde devam ediyor. Mersin'den geçen fay hatlarının uzunlukları 150- 200 kilometre değil ama içinden ve civarından geçen birçok fay hattı var. Bu fay hatları ve olası depremler, yapılan araştırmalar sonucu incelenerek işaretlendi. Mersin bir depremle yıkılabilecek risk taşıyor. Kimse fay hatlarının geçmediği, tehlike olmayan bir kent olduğuna aldanmasın" dedi.

İstanbul boşaldı diyenler... Megakent kilitlendi! İstanbul'da hem insan ve araç seli İstanbul boşaldı diyenler... Megakent kilitlendi! İstanbul'da hem insan ve araç... Haberi Görüntüle

6 VE ÜZERİ DDEPREMLERDE CAN KAYBI YAŞANABİLİR

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 1998'de meydana gelen depremde kentin ciddi anlamda hasar oluştuğunu kaydeden Demir, şunları aktardı:

Mersin'in yapı stokunun yarısından çoğu maalesef 40 yılın üzerinde binalardan oluşuyor. Bu da yakın civarda olacak 6 ve üzeri depremde can kayıplarının yaşanabileceği riskini barındırıyor. Tarihsel kayıtlara baktığımız zaman Viranşehir, Tarsus, Anamur geçmiş yıllarda yaşanan depremlerde yerle bir olmuş ve buraların üzerine kentler kurulmuş. Viranşehir'in 3 kez depremle yerle bir olduğunu biliyoruz, Tarsus altında bir kent barındırıyor. Bu kayıtlar aslında bizi şunu anlatıyor, bu bölge deprem açısında suskun bir bölge. 20 yıl öncesinde bu bölgede 30 ile 50 yıl arasında deprem bekliyorduk diye açıklama yapılmış ve aradan ciddi zaman geçti. Bu şunu gösteriyor; büyük bir risk barındırıyor. Burası sağlam bir kent değil. Zeminimiz alüvyon üzerine kurulmuş bir kent. Kıyı şeridinde devasa binalar inşa ediliyor. Sıvılaşma tehlikesinin olduğu, çok katlı binaların yapılmaması gereken bölgeler.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading