Milli Eğitim Bakanlığı, Fransız okulları olan Charles De Gaule ve Pierre Loti’nin ana sınıfları ve ilkokul 1. sınıflarına Türk öğrenci kaydedilmeyeceğini ve söz konusu bu okullara; Türk tarihi, kültürü ve coğrafya dersleri için Türk öğretmenler atanacağını açıkladı.
Mili Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'deki yabancı okullar ile ilgili açıklamasında taraflarla diyalog halinde olduklarını ifade etmişti. Bakanlık Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının durumlarına ilişkin yapılan müzakerelerde uzlaşılan noktaları yazılı açıklama yaparak paylaştı.
28 Şubat zihniyetine soruşturma! Başörtülü öğrencinin başvurusu reddedilmiştiTÜRK ÖĞRENCİ ALIMI DURDURULDU
MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarına yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak.
Bakan Bayraktar Akkuyu hedefini duyurdu: Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u...
KARAR 1 OCAK'TA GEÇERLİ OLACAK
Karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak. Aynı şekilde ara sınıflarda nakil yoluyla da Türk öğrenci alınmayacak. 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilecek.
Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm konuşuldu: Bakan Kurum, İBB Başkanı...ÜÇ DERSE ÖZEL ÖĞRETMEN ATANACAK
Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu okulların yasal statüye kavuşana kadar Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya derslerini Bakanlık tarafından gönderilecek ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce verileceğini belirtti.
Ayrıca okul bünyelerinde açılacak ofislere yetkililer görevlendirilecek ve bu okulların eğitim öğretim süreçleri denetlenecek.
Kim Milyoner Olmak İster'de Kenan İmirzalıoğlu neden yok, ayrıldı mı?...NE OLMUŞTU?
Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti liseleri, Fransa’nın Türkiye’deki elçiliğine bağlı iki okul. Bu okullar, doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt Dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Eğitim-öğretim kararları AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE’nin dünya genelindeki kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.
İki Fransız okulunun Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor ve bu nedenle MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık da bu noktadan kaynaklanıyor. Aralık ayında MEB ve Fransız Büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin alınmayacağına dair haberler basına yansımıştı.
Kayıp Narin dosyasında son dakika! Narin'i arayan ekipler ihbar üzerine...GERİLİM NEDEN ARTTI?
Bir süre sonra, MEB’in iki Fransız okulunda din kültürü ve ahlak dersi verilmesini ve Türk öğretmenlerin çalıştırılmasını istediği iddiaları ortaya çıktı. 12 Temmuz’da Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi. Açıklamada, 2 Temmuz tarihinde MEB’in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceği bildirildi.
UEFA Uluslar Ligi nedir, neden önemli? Uluslar Ligi'nde yenilince ne...SORUNUN ARKA PLANI
Yüzyıllardır Türkiye'nin eğitim sistemine muhalefet eden ve uluslararası okullar arasında Türkiye'nin mühredatına uymayan tek ülke olan Fransa'ya nihayet baskı başladı. Daha önce birçok kez uzlaşma yolu aramış fakat tartışmaların başlamadan kapanmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tekrar ele alınan konu bu kez nihayete erecek gibi gözüküyor. Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Tekin, Türkiye’de 12 yabancı okulun bulunduğunu ve Lozan Anlaşması’nda verilen taahhüt doğrultusunda hiçbir problem olmadığını belirterek, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarda okuyan Türk öğrencilerin Türkiye’deki eğitim müfredatında eğitim almadığını vurguladı.
Son dakika... Irak'ın kuzeyine hava harekatı: 20 terör hedefi imha...12 OKUL İÇİNDE SORUN ÇIKARAN İKİ OKUL
“12 yabancı okul var: Fransız, Alman, İtalyan okulu var. Bunları biz Lozan’da taahhüt ettiğimiz için hiçbir problem çıkartmıyoruz diyen Tekin, "Onlarla ilgili hiçbir sıkıntımız da yok fakat enteresan bir biçimde Fransa sadece müstemleke ülkelerine yakışan şekilde davranarak, Türkiye’de iki tane daha okul açmışlar. Bu okulları açarken de ‘biz buraya Fransızları alacağız sadece’ demelerine rağmen, şu an öğrenci sayısı yüzde doksan oranında Türk vatandaşı. O okula giden bir Türk vatandaşının eğer bende kaydı yoksa, ben o çocuğu okullaştırmadığım için görevimi yapmıyorum demektir. Ben şimdi diyorum, çocuklar nerede? Okulda. Hangi okulda? Bizim kaydımızda yok, nereye gidiyorlar? O iki Fransız okuluna. O benim literatürümde resmî olmadığı için bu çocuklar okullaşmamış gözüküyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.
Bakan Tekin, Fransız Büyükelçisi ile görüştüğünü belirterek şunları söylemişti; “Bu yaptığınız doğru değil. Ben müsteşarken yazmıştım yazıyı. Oyaladılar bizi, ‘Evet, haklısınız, düzeltelim’ dediler. Okula müfettiş gönderiyoruz, okula almıyorlar. Şimdi ‘siz bizi denetleyemezsiniz’ diyorlar. Sonra çocuklar mezun oluyorlar. Oradan mezun çocuk diplomasının denkliğini bize getiriyor, diyor ki ‘diplomamın denkliğini ver’. Yani vatandaşla beni karşı karşıya getiriyor. Yetmedi, bu çocuklar ayrıcalıklı bir pozisyonda Yabancı Öğrenci Sınavı’na giriyorlar. Yani yabancı öğrenciler için yaptığımız yüksek öğretim kurumu sınavlarına giriyorlar. Bir kere adaletsizlik var orada.”
Bakan Tekin, konuyla ilgili görüşmelerden de söz etti ve iki okulda din kültürü dersi verilmemesi nedeniyle bu kararın alındığına ilişkin çıkan yoruma “Ahlaksızca bir yalan” ifadelerini kullanmıştı.
Tekin sözlerine “Büyükelçiyi davet ettik, geldi. ‘İlk fırsatta çözeceğiz’ dedi. Üzerinden 7-8 ay geçti, hâlâ lütfedip bizi muhatap almıyorlar. Ben de diyorum ki, kardeşim bak biz sizin sömürdüğünüz ülkeler gibi değiliz. Biz bağımsız ve milli bir devletiz. Dolayısıyla bizim literatürümüze göre burada eğitim vermek istiyorsanız, bizim koşullarımıza göre hareket edeceksiniz. Gelin bu okulları meşru hale getirelim. Bunun karşılığında da sizden Fransa’daki Türk vatandaşları için bazı taleplerimiz olacak. Sen benim oradaki vatandaşlarımızın taleplerini reddet, Türkçe, Türk kültürü derslerini engelle, burada kafana göre hareket et. Ondan sonra da biz resmî yazı gönderdik, ‘okullara Türk öğrenci alamazsınız’ diye.” diyerek devam etmişti.
Yorum Yaz