Marmara Denizi son günlerde giderek yayılan müsilaj ya da halk arasında bilinen adıyla deniz salyası tehdidiyle gündemde. İstanbul'un birçok kıyısında biriken ve yoğunlaşmaya başlayan salya nedeniyle Marmara'da deniz altı yaşamı can çekişiyor.
MARMARA'DA DENİZ YAŞAMI TEHDİT ALTINDA
Atıklar sonucu oluşan deniz salyası Marmara'yı nefessiz bıraktı, oksijen oranı kritik seviyenin altında. Avcılık yüzde 60-70 oranında düşmüş durumda.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorunun çözümü için harekete geçti. Alınacak önlemler ve izlenecek yol haritası belirlendi. Marmara Denizi'ne özel koruma eylem planı hazırlama kararı alındı. Eylem planının ayrıntılarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum paylaşacak.
Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada , "ortak akılla" çözüm üreteceklerini belirtti. "Bu konuda belediyelerimize büyük işler düşüyor. diyen Kurum, tüm tarafların katılımıyla 4 Haziran’da “Marmara Denizinde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri” çalıştay yapılacağını söyledi.
1⃣ Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin mavi vatanlarını tehdit eden önemli sorunlardan birisi de Deniz Salyası (Müsilaj).
— Murat KURUM (@murat_kurum) >May 31, 2021
Marmara Denizinde görülen ve hepimizi derinden etkileyen çevresel soruna da yine hep birlikte-ortak akılla-çözüm üreteceğiz.>#MarmaraDenizi
6 HAZİRAN'DA EYLEM PLANI AÇIKLANACAK
4 Haziran'dadüzenlenecek çalıştayın ardından Bakan Kurum, Marmara'ya komşu illerin belediye başkanları ile görüşecek. Çalışmalara çalıştayda alınacak kararlar yön verecek. Toplantı sonunda Marmara Denizi Koruma Eylem Planı açıklanacak.
İLERİ ARITMA VE BİYOLOJİK ARITMA
En etkili çözüm olarak azot ve fosfor birikiminin önlenmesi öne çıkıyor. Belediyelerin arıtma tesislerini tam kapasite ile çalıştırması da önemli maddeler arasında. İleri arıtmanın yerine, biyolojik arıtma tesislerinin kurulumu öneriliyor.
TEMEL ATMAMA TÖRENİ YAPAN İMAMOĞLU SALYA SORUNUNA İLGİSİZ
Biyolojik artımanın önemi ve Marmara Denizi'nde yaşanan bu durumun akıllara getirdiği konu ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve gelir gelmez düzenlediği 'temel atmama töreni'. İmamoğlu, Kasım 2019'da Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesini iptal etmiş ve büyük bir özgüvenle "temel atmama töreni" düzenlemişti.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KAPASİTELİ TESİSİ OLACAKTI
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İmamoğlu'nun ihtiyaç olmadığını söyleyerek iptal ettiği Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesinin ne kadar gerekli olduğunu belirtmişti. Birpınar, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Dünyanın, atıksuyu evde dahi kullanılabilecek seviyeye getirebilecek en ileri teknolojisi olan membran teknolojisiyle yapılacak tesis; Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük kapasiteli membran tesisi olacaktı. Yani Tesiste, atıksuyu içilebilir seviyeye getirme teknolojisi var. "
"İSTANBULLULARA BÜYÜK HAKSIZLIK"
İstanbul'un dünyanın en büyük metropollerinden biri olduğunu, kentsel dönüşüm sürecine girdiğini ve altyapı ihtiyacının her geçen gün arttığının altını çizen Birpınar, "İstanbul için 'ihtiyaç yok' demek, İstanbullulara büyük haksızlıktır. Kaldı ki, İmamoğlu'nun seçim vaatlerinde İleri Teknoloji Arıtma Tesisi vardı." dedi.
SALYALAR ÖLÇÜM CİHAZINI ENGELLEDİ
Marmara Denizi’nin üzerini kaplayan deniz salyasına dair en net görüntüler, Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın 18 metreye dalarak çektiği görüntüler oldu. Mustafa Sarı gördüklerini, “Deniz ölüyor. Salya örtüsü deniz tabanına hayalet gibi çökmüş. Aşağıda can pazarı var” diyerek anlattı.
Erdek Körfezi'nde ölçüm cihazının su altına inmesine engel olan salya görüntülerini Prof. Dr. Mustafa Sarı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.