Londra merkezli Suudi Arabistan gazetesi Hakan Fidan'ı yazdı: Türk dizilerini ve kitap okumayı çok sever
Yabancı basın, Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) uzun süre görev almasının ardından yeni dönemde kabinede yer alan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ilgili analiz ve haber yayınlamaya devam ediyor. Bu kez de Londra merkezli Suudi Arabistan gazetesi Şarkul Avsat, Fidan'ı gündemine aldı.
Cumhurbaşkanlığı seçimini en az Türk medyası kadar takip eden yabancı basın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni kabineyi ilgiyle takip etmeye ve analizler yayınlamaya devam ediyor. Kabine üyeleri arasında en çok merak edilen de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu. Yıllarca görev yürüttüğü MİT'te başarılara imza atan Fidan'ın göreve getirilmesi ''Erdoğan stratejik hamlesi'' olarak da değerlendirildi.
Fidan hakkında en çok da ''Yıllardır Türkiye'nin izlediği dış politikanın tüm verilerini Hakan Fidan veriyordu. Çok tecrübeli ve her şeye vakıf, hazırlık sürecine ihtiyacı yok'' yorumu yapıldı.
Bu kez de İngiltere merkezli Suudi Arabistan Gazetesi Şarkul Avsat, Hakan Fidan'ın portresini 'Geleceği olmayan bir astsubaydan, husumetli ülkelere açılım diplomasisinin liderliğine: 'Türkiye'nin sır küpü' Hakan Fidan' başlığıyla okurlarına sundu.
''BAZI ÜLKELERDE 'TEMAS NOKTASI' KONUMUNYDAYDI''
"Birçok kişi Fidan'ın 'çeşitli bağlantılara ve bilgilere sahip olduğu' ve bunları nasıl değerlendireceğini iyi bildiği için görevinde başarılı olmasını bekliyor. Tüm bunlara Fidan’ın Türk siyasetindeki yeni düzene göre yeniden 'komşularla sıfır sorun' politikasına doğru yönelimin olduğu son iki yıldır dış politikada oynadığı büyük rol ekleniyor. Fidan, Türk hükümetinin Suriye ve Mısır gibi husumetli olduğu ülkelerle ve İran gibi ilişkilerine ‘rekabetin’ damgasını vurduğu bazı ülkelerle ‘temas noktası’ konumundaydı."
Ankara'nın Şam yönetimiyle müzakere hamlesinin arkasında Hakan Fidan'ın olduğunu kaydeden Şarkul Avsat, özellikle Lübnan'da yürütülen müzakerelere vurgu yaptı. Eski Lübnan Genel Güvenlik Teşkilatı Başkanı Abbas İbrahim'in yorumlarına yer verilen analizde, şu ifadelere yer verildi:
''TÜRK DİZİLERİNİ VE KİTAP OKUMAYI ÇOK SEVER''
"Siyaset dışında Türk filmlerini ve dizilerini çok seven Fidan'ın 'sanatseven' yanından da söz edilir ve Fidan’ın sevdiği dizilerin neredeyse hiçbirini kaçırmadığı söylenir... Türk yapımları için yazılmış senaryolara, özellikle de tarihi dizilere ilgi duyduğunu belirtiyor. Fidan’la çalışan bir Türk yetkili Fidan hakkında, çok kitap okuduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seyahatleri sırasında en çok kitap okuyan kişilerin başında geldiğini söyledi... Adını açıklanmasını istemeyen yetkili, Fidan'ın ‘teknolojiye çok meraklı ve MİT’te yüksek teknolojinin kullanılmasında büyük emeği olduğunu' belirtti."
''OLAĞANÜSTÜ BİR ÖZGEÇMİŞE SAHİP''
Hakan Fidan'ın olağanüstü bir özgeçmişe sahip olduğunu bildiren Şarkul Avsat'ın analizinin devamında "Hakan Fidan, oldukça etkileyici bir özgeçmişe sahip. Çalışma hayatı dışında çok az bilgi yer alıyor. Sakin bir karakter. Türk halkı, dışişleri bakanlığı devir teslim töreni sırasında yaptığı konuşma dışında daha önce sesini duymamıştı. Buna karşın biyografisine bakıldığında hayatında muazzam bir ivme yakaladığı hemen göze çarpıyor. Fidan, 15 yıl boyunca orduda astsubay olarak görev yaptı. Ancak orduda ne kadar kalırsa kalsın üst rütbeye yükselemeyecek ‘mütedeyyin bir delikanlı’ olarak parlak bir geleceğe sahip olabileceği için askerlik hayatını astsubaylık rütbesinde bitirdi." ifadelerine yer verildi.
Gazete, analizini şu cümleyle bitirdi:
"Fidan da Türk istihbaratının sıcak noktalardaki varlığını artırmak ve Türkiye'nin Ortadoğu, Rusya, Kafkasya, Asya ve Afrika'dan ABD, Avrupa ve İsrail'e kadar büyüyen ihtiyaçlarını karşılamak için ABD'deki FBI ve CIA benzeri istihbaratı biri iç diğeri dış olmak üzere ikiye ayırmaya çalıştı."