Yandex Metrica
SON DAKİKA
Küresel kıyamet senaryosu gerçek oluyor! İstanbul 50 yıl içerisinde sular altında kalabilir

Küresel kıyamet senaryosu gerçek oluyor! İstanbul 50 yıl içerisinde sular altında kalabilir

Dünya genelinde kendisini gösteren küresel ısınmanın etkileri tahmin edilmeyen boyutlarda olabilir. Geçtiğimiz Temmuz'da 197 milyar ton büz kütlesi eridi. Buzulların erimesi bu hızda devam ederse 2050 yılına kadar İstanbul ve İzmir sular altında kalabilir.

Gündem

21.03.2024, 12:31

Ekolojik dengenin tahrip olmasıyla birlikte kuzey kutup bölgesindeki buzullar hızla eriyor.

2009-2012 yılları arasında Tükiye'nin yüzölçümü kadar buzul kaybolan kuzey kutup bölgesinde, endişe verici görüntüler oluşmaya başlarken, Temmuz ayında da toplam 197 milyar ton buz kütlesinin (yaklaşık 80 milyon olimpik yüzme havuzundaki buz) yok olduğu tespit edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) hazırladığı altıncı raporda da Kuzey Kutup Dairesi'ndeki ısınmanın dünyanın geri kalan yerlerine göre iki kat daha hızlı ilerlediği vurgulanırken en iyimser senaryo doğrultusunda bile 2050'ye kadar bölgedeki buzulların tamamının eriyebileceğinin altı çizildi.

Cübbeli Ahmet kalp krizi mi geçirdi? Ahmet Mahmut Ünlü yoğun... Haberi Görüntüle

EN ŞANSSIZ İSTANBUL

Milliyet'in haberine göre uzmanlar, buzullardaki erimenin okyanus sularının sıcaklığı ile yağış rejimini ciddi biçimde etkileyeceğini açıklarken; İstanbul, Barselona, Londra ve Kopenhag başta olmak üzere, Avrupa'daki büyük şehirlerin iklim değişikliği yüzünden yükselecek olan deniz seviyesi tehdidi ile yüz yüze kalacağına dikkat çekiyorlar. İstanbul ve İzmir ise iklim değişikliği yüzünden en çok mali kayba maruz kalacak ilk üç şehir arasında gösteriliyor..

kutup ayısı eriyen buzullar

İstanbul'un, 2030 yılında yıllık ortalama 201 milyon dolar hasar ile yüz yüze kalacağı tahmin edilirken, bu rakamın 2100 yılında yıllık 10 milyar dolara kadar çıkacağı öngörülüyor. Küresel iklim değişikliğinin hem küresel hem yerel ölçekte buzulları eriteceğini dile getiren İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Öğretim Üyesi Prof.Dr. Akif Sarıkaya 2070 yılında Erciyes ve Doğu Bölgeleri'ndeki birçok buzulun yok olma riski altında olduğunu söylüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading