Kovid-19 bahar dalgası Çin’i vurdu: Uzmanlardan uyarı üstüne uyarı!

Çin’de Kovid-19 vakalarında bahar aylarıyla birlikte mevsimsel artış gözlemleniyor. Uzmanlara göre yeni dalga, mayıs ayı sonunda zirveye ulaşacak. Haziran ayından itibaren vaka sayılarında düşüş bekleniyor. Omicron’un XDV türevleri etkili olurken, panik yaratacak düzeyde yayılım görülmedi.
Çin’de Kovid-19 salgınında vaka sayıları yeniden yükselişe geçti…
VAKA SAYILARINDA BAHAR ARTIŞI: MAYIS ZİRVESİ BEKLENİYOR
Ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Cong Nanşan, Çin’in güneyindeki Guangcou kentinde yaptığı açıklamada, bahar aylarında Kovid-19 vakalarında mevsimsel bir artış yaşandığını ifade etti. Nanşan, mevcut artışın mart ve mayıs ayları arasında yoğunlaştığını, yeni dalganın mayıs ayı içerisinde zirve yapmasının ve haziran ayıyla birlikte düşüşe geçmesinin beklendiğini belirtti.
CDC VERİLERİ: OMİCRON VE TÜREVLERİ ETKİLİ
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) 8 Mayıs’ta yayımladığı rapor, vakalardaki artışı verilerle ortaya koydu. 31 Mart - 4 Mayıs tarihleri arasında solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastanelere başvuran kişiler arasında yapılan testlerde Kovid-19 pozitiflik oranı yüzde 7,5’ten yüzde 16,2’ye yükseldi.
Nisan ayında ülke genelinde toplam 168 bin 508 Kovid-19 vakası tespit edilirken, alınan örneklerin yüzde 5’i üzerinde yapılan incelemelerde tüm vakaların Omicron varyantı ve onun XDV türevlerinden kaynaklandığı belirlendi.
YENİ DALGA ENDİŞE YARATMIYOR: BİREYSEL TEDBİR ÇAĞRISI
Uzmanlar, mevcut dalganın yeni ve büyük bir salgına dönüşme ihtimalinin düşük olduğunu vurgularken, bireylerin koruyucu önlemler almaya devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle semptom gösteren yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere tedavi için sağlık kuruluşlarına başvurmaları tavsiye ediliyor.
KOVİD-19’UN HATIRLATTIKLARI
Hatırlanacağı üzere, Kovid-19’un ilk vakaları 2019’un son günlerinde Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmış ve kısa sürede küresel bir pandemiye dönüşmüştü. Milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği salgın, dünya genelinde uzun süreli karantinalara ve ekonomik hayatı durma noktasına getiren kısıtlamalara yol açmıştı.TRHABER
