Korku tiyatrosu yeniden başlıyor! Biyolojik savaşın yeni perdesi: Maymun çiçeği virüsü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz gün Maymun Çiçeği virüsüne ilişkin 'küresel acil durum ilan' etti. Vakaların giderek yayılmaya başlaması geçitğimiz yıllarda tüm dünyayı kasıp kavuran virüsleri hatırlattı. İşte tüm dünyada biyolojik savaş haline gelen ve milyonlarca kişiyi tehdit eden virüsler...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Maymun Çiçeği virüsü hakkında açıklama yaptı ve Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ''Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı." demişti.  

Sağlık Bakanlığı'da konuya ilişkin açıklama yaparak, ''Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır.'' dedi.

21. YÜZYIL HASTALIKLAR ÇAĞI OLDU

Peki tüm dünyayı kasıp kavuran 21. Yüzyılda dünya genelinde birçok virüsün yayılma nedeni ne? Türkiye'de ve dünyada büyük yankı uyandıran Deli Dana Hastalığı, Kuş Gribi, Deli Dana Hastalğı, SARS, Covid 19 ve Maymun Çiçeği 2000 ve 2024 yıllarına damgasını vurdu. 

HAYVANLARDAN İNSANLARA BULAŞTI

Dünya 2000'lerle birlikte normal bir gündem görmedi. Küresel salgınlar, dünya savaşları, iklim krizleri. 2000'lere girerken salgının adı 'Deli Dana'ydı. Kırmızı et hedefteydi. 'Deli Dana' krizi dünyada yeni bir çağ başlattı:  Laboratuvarda üretilen yapay et çağını.

Dünya 2004'te yeni bir salgınla yüzleşti. Salgının adı bu kez 'Kuş gribi'ydi. Beyaz et hedefteydi. Kümes hayvanları ve vahşi kuşlardan insanlara bulaşan Uzak Doğu kaynaklı Kuş gribi nedeniyle, milyonlarca hayvan itlaf edildi.

YENİ YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ SALGINLARI

2015 yılı Zika virisüyle geldi. Gebe kadınları etkileyen ve bebeklerde anormaliye neden olan hastalık, bazı ülkelerde nüfus politikalarını bile etkiledi. Brezilya'da kadınlara 'hamile kalmayın' çağrısı yapıldı. 2003'te Çin'de ortaya çıkan 'SARS', 2009'da dünyaya yayılan ve 650 binden fazla insanın ölümüne neden olan 'Domuz gribi', 2013'te Afrika'da ortaya çıkan 'EBOLA' 21. yüzyılın şiddetli salgınlarıydı. 

İLAÇ LOBİLERİ DEVREDE

İlaç tekelleri hepsinde devredeydi. Uzak Doğu, Afrika ve Latin Amerika ilaçlar, aşılar ve deneylerle küresel güç mücadelesinin cepheleri oluyordu.  Ve sonra en büyük deneme geldi. 2019'da Çin'de patlak veren Covid-19. Dünya hayali bile kurulamaycak bir dönemden geçti. İlaç şirketleri, mRNA aşıları, milyar dolarlar... Covid-19 insan ırkına yönelik bir biyolojik savaş eylemi olarak kayda geçti. Şimdi insanlık yeni bir tehditle sınanmanın eşiğinde.

ŞİMDİ SIRADA MAYMUN ÇİÇEĞİ

Biyolojik savaşın güncel adı Maymun Çiçeği virüsü.  Dünya Sağlık Örgütü yine devrede. Küresel acil durum ilan edildi bile. İlaç lobileri ve nüfus azaltma faşizmini savunan hegemonlar mı, aynı tuzağa düşmek istemeyen insanlık mı kazanacak göreceğiz.

Avatar
Kübra BEYAZOĞLU