Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kooperatif Kanun Teklifi hazır

Kooperatif Kanun Teklifi hazır

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Kooperatif Kanunu'nda değişiklik yapılması planlanan 300 maddelik kanun teklifini hazırladıklarını ve TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını duyurdu.

Gündem

23.01.2024, 22:00

AK Parti’li Turan, Kooperatif Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifine ilişkin açıklama yaptı.

Turan açıklamasında, teklifi hazırladıklarını ve TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını belirtti.

21-22 Mart Ankara'da okullar tatil mi? Ankara'da kar tatili oldu... Haberi Görüntüle

TBMM'YE SUNULACAK

Turan konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Arkadaşlarımız çok yoğun  bir çalışma ile teklifi hazırladı. Kooperatiflerin denetim ve şeffaflığını artıran 30 maddelik kanun teklifimizi bu akşam geç saatlerde Meclis Başkanlığımıza vermeyi ve takvime göre de gelecek haftalarda görüşmeyi planlıyoruz. Kooperatifçilik bizim kültürümüzde önemli bir yere sahip. Bu teklifin yeni dönemde özellikle daha şeffaf, daha denetlenebilir bir yönetim oluşmasında büyük bir faydası olacağı kanaatindeyim. Teklifimize göre yönetim kurulunun üyelikle ilgili başvurulara gerekçesiz cevap vermemesinin önüne geçilmiş olacak. Şimdiki uygulamalarda özellikle kamu kaynaklarını kullanan kooperatiflerin rakip olacakları zannıyla, bazı üyelerin haklı üyelik taleplerini 'cevaplandırılmadı', 'karara bağlanmadı' şikayetleri çok yoğun geliyordu. Şimdiki döneme göre yönetim kurulu 1 ay içeresinde üyelik başvurularını olumlu veya olumsuz karara bağlama zorunluluğu getiriyor” ifadelerini kullandı.

14 Mart THY Almanya uçuşları iptal mi? 14 Mart Almanya'ya... Haberi Görüntüle

EĞİTİM ZORUNLULUĞU GELİYOR

Yeni verilecek olan teklifin diğer ayrıntıları hakkında da bilgi veren Turan, “Bütün gelir gider raporları, bilançoları ortakların inceleme imkanı getiriliyor. Tüm yönetim kurulu üyeleri, denetçiler hepsi üniversitelerle ortak bir çalışma neticesinde eğitim programını tamamlama zorunluluğuna tabi tutuluyor.” dedi.

CHP'de para sayma görüntülerinde bomba itiraf: Süreci bakın kim yönetiyormuş?... Haberi Görüntüle

BİR KİŞİ EN FAZLA 2 DÖNEM YÖNETİCİ OLABİLECEK

Uzun yıllar yönetici olmanın neden olduğu riskleri azaltmak amacıyla, üst üste yönetici ve yönetim kurulu üyesi olmanın önüne geçildiğinden de bahseden Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Yani bir kişi en fazla iki dönem yönetici olabilir ya da yönetim kuruluna girebilir. Yine kooperatiflerin dış denetime açılmasının önü açılıyor. Ticaret Bakanlığımızın öncülüğünde ‘kooperatif bilgi sistemi’ kurulması öngörülüyor. Bütün üyeler açık ve şeffaf bir şekilde bütün faaliyetleri bu sistem içeresinde görecekler. Çok kıymetli bir yaklaşım. Aynı şekilde ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan kadın kooperatifçilik teşvik ediliyor bu teklifle. Kadınlardan başvuru harcı alınmayacak.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading