Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Yapı denetim raporunda taahhüde uymayana tazminat davası açılabilir

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Yapı denetim raporunda taahhüde uymayana tazminat davası açılabilir

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapı denetim raporları gündeme geldi. Kiracılar ev sahiplerinden yapı denetim raporu talep edebilir mi? Raporun kusurlu çıkması durumunda sorumlu kim olacak? İşte, detaylar...

Gündem

08.02.2024, 00:18

Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki demremkerin ardından tüm Türkiye'de binalar için denetim raporları gündeme geldi. Yapı denetim raporunda taahhüde uymayan müteahhide tazminat davası açılabilecek. 

Pala Fuat öldü mü, vefat mı etti? Fuat Özgür kimdir?... Haberi Görüntüle

MÜTEAHHİDE DAVA AÇILABİLİR

Beykent Üniversitesi İdari Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Yılmaz, bina sahiipleri ile kiracılar arasında tartışma yaratan rapor ile ilgili şu şekilde konuştu:

Sonuç eğer olumsuzsa, taahhüdünü yerine getirmeyen, hukukta ‘ayıplı mal’ dediğimiz deprem yönetmeliğine ve imara uygun olmayan bina satışı yapan müteahhide karşı tazminat davaları açılır. Vatandaş, binanın değeri ne kadarsa ya da ne kadara satın aldıysa o fiyata faiz ekleyerek davasını açabilir.

2024 MUĞLA SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Muğla'da hangi... Haberi Görüntüle

İSTANBUL DEPREMİ İHTİMALİ TARTIŞMA YARATTI

Olası İstanbul depreminden önce binaların depreme uygun imar planlarının olup olmadığı tartışma konusu oldu. Binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını test etmek amacıyla yapı denetim raporlarına başvuran insanlar olduğu gibi sonucun olumsuz çıkması ihtimaline karşı nasıl bir yol izleyeceklerini bilmedikleri için raporu istemeyen birçok kişi de mevcut.

İdari Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Yılmaz, vatandaşların bu süreçte ne yapmaları gerektiğine dair açıklamalarda bulunarak, bina sahiplerinin raporun olumsuz çıkması durumunda müteahhide tazminat davası açabileceğini, ev sahipleri izin vermediği için rapora ulaşamayan kiracıların da mahkeme kanalıyla raporu talep edebileceğini söyledi.  

Naci Görür'den Marmara depremi için korkutan açıklama: Şu anda uzatmaları... Haberi Görüntüle

'MÜTEAHHİT KUSURSUZ DA OLSA SORUMLU'

Yapı denetim raporu sonucunun ‘depreme uygun değil’ çıkması halinde müteahhitlerin tazminat sorumluluğunun olduğunu belirten Dr. Yılmaz, şu şekilde konuştu:

Müteahhit adı üzerinde taahhüt eden; ‘Ben sana sağlam, dayanıklı, güzel, reklamını yaptığım daireyi depreme dayanıklı ve imar kurallarına uygun bir şekilde teslim edeceğim’ diyendir. Taahhüdünü yerine getirmeyen, hukukta ‘ayıplı mal’ dediğimiz deprem yönetmeliğine ve imara uygun olmayan bina satışı yapan müteahhide karşı tazminat davaları açılır.

 

Bu davalarda müteahhit kusurlu da olsa kusursuz da olsa sorumludur. Borçlar Kanunu 49’uncu maddede ‘İhmal ya da kusur neticesindeki zararı karşılamakla mükelleftir’ deniliyor. Borçlar Hukukunda bina malikinin sorumluluğuna ‘kusursuz sorumluluk’ deriz. Örneğin; işçisi yeteri kadar demir koymasa bile o işçiyi denetlemekte yükümlü olan kişi bina malikidir. Zaten ülkemizde en önemli problem yeteri kadar denetim yapılmamasından kaynaklanıyor. Yargıtay kararlarında yeteri kadar nitelikli malzeme kullanılmadığı takdirde ‘bilinçli taksir’ uygulanacağı yer alıyor. Bilinçli taksir durumlarında ceza daha da ağırlaştırılıyor. Tazminat davalarında ise kusuru varsa kişi daha fazla tazminat ödemekle yükümlendirilir. Bu davaların adli yargı ve hukuk mahkemelerinde açılması gerekiyor.

'Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk' sergisi 19 Mart Salı... Haberi Görüntüle

'MÜTEAHHİTLERİN MUTLAK SORUMLULUĞU VAR'

Vatandaş, ‘binamı test ettirdim ve bana verilen raporlardaki gibi bir bina olmadığını gördüm. Bundan dolayı müteahhide karşı tazminat davası açıyorum’ diyerek binanın değeri ne kadarsa ya da ne kadara satın aldıysa o fiyata faiz ekleyerek davasını açabilir. Mahkeme doğrultusunda teknik bilirkişilerin yaptığı çalışmalarda depreme dayanıksız bir durum ortaya çıkarsa müteahhitler başta olmak üzere yapı malikleri bundan mali açıdan sorumlu olurlar. Yapı maliklerinin binaların kusurlu olduklarını bilmemeleri borçlar kanunu göre de kabul edilemez. ‘Ben işçimin ne kadar demir bağladığını bilmiyordum’ gibi cümleler geçersizdir. Bundan dolayı müteahhidlerin mutlak sorumluluğu vardır.

Eylem Tok ve katil oğlu ABD'ye firar etmişti! Kanlı geceden... Haberi Görüntüle

Yılmaz Özdil'den CHP'ye cami tepkisi: Sadece heykel yapmıyoruz demek için... Haberi Görüntüle

'EV SAHİPLERİ KİRACILARINA RAPOR VERMEKLE YÜKÜMLÜ'

Kiracıların izlemesi gereken yol ile ilgili açıklama yapan Dr. Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: 

Belediyeler, çeşitli örnekler alarak binaları test ediyor. Hatta Büyükşehir Belediye Başkanının bir açıklamasına göre; belediyenin binaların sağlamlığına dair yapmak istediği çalışmalar kapsamında binalardan örnek alınması gerekiyor. Bina sahiplerinin yüzde 70’i belediye çalışanlarını kendi dairlerine sokturmuyor. Dolayısıyla bunlar hemen olabilecek şeyler değil. Ev sahipleri kiracılarına bu tür belgeleri vermeyebilir. Kiracılar, ‘oturduğum ev depreme dayanıklı mı, değil mi? Bu konuda bana bilgi verebilir misin? Çünkü benim canım tehlikede’ diyerek ev sahiplerinden bunu talep edebilir. Ev sahipleri de bu raporları kiracılarına vermekle yükümlü, vermeleri gerekir. Vermedikleri takdirde mahkeme kanalıyla bunların talep edilmesi ve bir delil tespitinin yaptırılabilmesi mümkün. Sulh mahkemelerine, ‘benim binam sağlam mı, bu konuda delil tespiti istiyorum’ diyerek müracaat edilmesi gerekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading