Kim bu şirketler İstanbul ve Ankara'daki konser vurgununun arka planı!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'un 290 milyonluk konser israfı gündemi meşgul etmeye devam ederken. Yavaş'ın zengin ettiği şirket merak konusu olurken İBB'nin 3 yılda konserlere harcadığı 5 milyar lira yok artık dedirtti.
İstanbul ve Ankara'daki konser vurgunu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için 140 milyon TL konser ücreti vermesi tartışmaları büyütürken İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konser için ayırdığı 5 milyar TL arka dönen kirli oyunları merak ettirdi. Peki İstanbul ve Ankara'daki konser vurgununu hangi şirketler üzerinden yaptılar? Bu şirketlerin belediyeler ile bağlantısı ne?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılan konserler için 140 milyon TL harcama yapan Mansur Yavaş'ın bu konserlerin ihalesini yakın arkadaşına verdiği ortaya çıkmıtşı. Yavaş'ın arkadaşına kıyağı bununla da sınırlı kalmamış.
BU ŞİRKETLER KİMİN?
Mansur Yavaş'ın aynı zamanda seçim kampanyasını da yürüten Selahattin Çetinkaya, "az laf çok iş' sloganı ile belediyenin kasasını hortumlamış. Öte yandan Selahattin Çetinkaya'nın ABB için 4 yılda 98 konser yaptığı ortaya çıktı.
2021-24 arası 98 konser organizasyonu yaptığı ortaya çıkan Çetinkaya'nın sahibi olduğu Enfest ve Festiva şirketleri sadece 2 konser için 140 milyon TL fatura kesmişti.
ŞİRKETİN BELEDİYE İLE BAĞLANTISI NE?
Ankara Belediyesi'nin konser alanlarında bulunan balonlar için bile 17 milyon ödediği ortaya çıkarken. Organizasyon sahibi Selahattin Çelikkaya’nın Mansur Yavaş’ın yakın arkadaşı olduğu ve seçim kampanyasını yürüttüğü bilgisine de ulaşıldı.
Konser adı altında belediyenin kasasını hortumlayan şirketin 69 milyon TL'lik 29 Ekim Ebru Gündeş konserinin yanı sıra 71.5 milyon TL'lik Mor ve Ötesi konserini de organize ettiği ifşa olmuştu.
Çetinkaya'nın sahibi olduğu Enfest ve Festiva Organizasyon şirketlerinin ikisi de aynı adreslerde bulunuyor. Şirketlerin sosyal medya hesabında neredeyse sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne çalıştıkları görülüyor.
İHALE FATURASI EKAP'TA YOK
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, 69 Milyon TL'lik Ebru Gündeş konseri iddialarını önce yalanlamış ardından 'İç inceleme başlattık' açıklaması yapmıştı.
Yavaş'a astronomik konser ücretleri ile ilgili tepki gösteren AK Parti Milletvekili Osman Gökçek, yaptığı açıklamada 'Ebru Gündeş ve Mor ve Ötesi konserlerini düzenleyen şirket bugüne kadar belediye adına 98 konser düzenledi. Bu konserin ihalelerine ulaşamıyoruz. Bu konserlerin ihaleleri Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda (EKAP) yok" demişti.
NE KADAR KAZANDILAR?
Asıl mesleği üroloji doktorluğu olan Selahattin Çetinkaya'nın şirketlerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi için yaptığı konserlerde bazı sanatçılar defalarca sahne almış. İşte 98 konserlik listedeki sahne alan bazı sanatçılar:
2021: Bengü, Pamela, İlhan Gencer ve Bora Gencer, Edis.
2022: Murat Boz, Gripin, Edis, Ali ve Aysun Kocatepe, Tan Taşçı, Özcan Deniz, Manga, Retrobüs, Buray, Ümit Besen, Pamela, Zeynep Bastık, Athena, Hakan Altun, Kıraç, Melek Mosso, Sıla, Levent Yüksel, Kenan Doğulu.
2023: Sıla, Duman, Çakal, Yalın, Sagopa Kajmer, Haluk Levent, Sertab Erener, Athena, Zeynep Bastık, Hadise, Candan Erçetin ve Murda.
2024: Ebru Gündeş, Mor ve Ötesi, Simge, Edis, Gazapizm, Semicenk, Melek Mosso, Murat Boz, Gülşen, Karsu, Tan Taşçı, Sefo, Altay, Bengü, İrem Derici, Buray, Hakan Altun, Mert Demir.
CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 2021 yılından bu yana konser ve etkinlikler için İBB kasasından 5 milyar 60 milyon TL para ödedi. Konser ve etkinlik ihaleleri önce İBB iştiraki Kültür A.Ş'ye ardından daha düşük maliyetlerle alt yüklenicilere taşere edildiği tespit edilirken kasadan daha fazla para çıktı.
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) verilerine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2021 yılından bu yana farklı müdürlükler tarafından düzenlenen toplamda onlarca ayrı konser ve etkinlik ihalesi yaptı.
Söz konusu ihaleler; İBB Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Orkestralar Şube Müdürlüğü tarafından düzenlendi.
5 MİLYAR LİRADAN FAZLA ÖDEME
Sabah'ın haberine göre aralarında, kamuoyunda çok tartışılan 553 milyon liralık 100'üncü yıl konseri de dahil olmak üzere, ihale bedelleri 605 milyon 685 bin TL, 295 milyon 479 bin TL, 217 milyon 907 bin TL, 208 milyon 494 bin TL, 160 milyon 580 bin TL ve 135 milyon 876 bin TL olan birçok konser ve etkinlik düzenlendi.
Son 3 yılda düzenlenen konser ve etkinliklerin İBB'ye maliyeti 5 milyar lirayı aştı.
İHALALERİN BÜYÜK KISMI KÜLTÜR A.Ş'YE
İBB'nin düzenlediği konser ve etkinlik ihalelerinin büyük kısmını İBB iştiraki Kültür A.Ş kazandı. Söz konusu ihalelerde rekabet koşulları yok sayılarak ihaleler Kültür A.Ş'ye verildi. Kültür A.Ş'de kazandığı ihaleleri daha düşük maliyetlerle alt yüklenicilere taşere etti.
Yapılan ihaleler gerçek yüklenicilere doğrudan ihale edilmeyip, alt yükleniciler eliyle işlerin gördürülmesi nedeniyle, tedarik edilen mal ve hizmetler, gerçek piyasa değerlerinden daha yüksek fiyatlara mal edildi.
Bu da İBB kasasından fazla para çıkmasına ve milyonlarca lira kamu zararı oluşmasına neden oldu.