Yandex Metrica

Kılıçdaroğlu Suriyelileri nereye gönderecek?

Kılıçdaroğlu Suriyelileri nereye gönderecek?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Esed rejiminin 'Koyun gibi keseriz' dediği Suriyeli mültecileri Rusya ve İran işgalindeki Suriye'de rejimin insafına bırakmak istiyor.

Gündem

23.01.2024, 17:40

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün, Twitter aracılığıyla yaptığı görüntülü açıklamasında, “İktidara geldiğimizde Suriye ile anlaşarak mültecileri Suriye’ye geri göndereceğiz” dedi.

Türkiye’deki “ucuz işçilik” sorununu Suriyeli mültecilere bağlayan Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’da gittiği bir Sabahçı Kahvesi’nde Suriyeli mültecilerin ucuza çalışması nedeniyle vatandaşların iş bulamadığını söylediğini öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, daha önce de “Suriyelileri kollarından tuttuğumuz gibi ülkelerine göndereceğiz” demişti. Dünkü açıklamasında ise söylemini yumuşatmış gibi görülen CHP Genel Başkanı, “Akrabalarımız” dediği Suriyelileri katil Esed rejiminin kollarına atmaktan bahsetti.

Otobüs, metro, metrobüs ve vapurlar ne zamana kadar ücretsiz 2024? Bayramda bedava ulaşım saat kaçta, hangi gün bitecek? Otobüs, metro, metrobüs ve vapurlar ne zamana kadar ücretsiz 2024?... Haberi Görüntüle

REJİM, “DÖNENİ KOYUN GİBİ KESERİZ” DEMİŞTİ

Esed rejiminin eski İstihbarat Şefi Cemil el-Hasan, 2018 yılında medyaya yansıyan görüntülerde, emrindeki militanlara konuşma yaparken, “Suriye’ye dönenlere koyunlara davrandığımız gibi davranacağız. Sağlıklı olanları tutup, hastalıklıları telef edeceğiz” demişti.

Cemil el-Hasan’ın “Hastalıklı” sözünden kastının muhalif Suriyeliler olduğu biliniyor.

Diğer yandan Esed rejiminin 2018 yılında çıkardığı 10 sayılı kanun kapsamında, mültecilerin geride bıraktığı taşınmazlara rejime bağlı militanlar tarafından el konulmuştu.

MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan bayram mesajı: Hakkın, haklının ve mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan bayram mesajı: Hakkın, haklının ve mazlumun... Haberi Görüntüle

Kılıçdaroğlu’nun mültecileri geri göndermeyi istediği Suriye, 2011 yılından beri süren halk ayaklanmasına Esed rejiminin hava ve karadan bombardımanlarla cevap vermesi yüzünden  3 parçaya bölünmüş durumda.

Kuzeybatıdaki İdlib ve Halep kırsalında Türkiye’nin desteklediği meşru muhalif grupların kontrolünün yanı sıra, kuzeydoğuda terör örgütü PKK/PYD’nin kontrolü görülüyor.

Suriye’nin geri kalan bölgeleri ise İran’ın rejimle birlikte savaşmak üzere Afganistan, Pakistan, Irak ve Lübnan’dan getirdiği milis grupların hakimiyetinde. 

Bunun yanı sıra, 2015’te Suriye’ye doğrudan askeri müdahale başlatan Rusya ise rejimin bütün karar alma mekanizmalarını elinde tutuyor. Esed’in Putin izin vermeden karar alması imkansız görülüyor.

Kılıçdaroğlu’nun egemen bir güç gibi bahsettiği Esed rejiminin ise hakimiyeti başkent Şam’daki Başkanlık Sarayı’yla sınırlı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Esed rejimi, Rusya ve İran’a bağlı mezhepçi militanların sivil yerleşim alanlarına yönelik bombardımanları nedeniyle Suriye’de oluşan zarar 1.1 trilyon dolar civarında.

Kılıçdaroğlu’nun hangi Suriye ile anlaşacağı ise merak konusu.

Sıcaklık hissedilir derecede düşecek! Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok ile uyarı: Çok sert yağacak! Sıcaklık hissedilir derecede düşecek! Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok ile uyarı:... Haberi Görüntüle

ESED, SURİYE’NİN YARISINI MÜLTECİ DURUMUNA DÜŞÜRDÜ

Rejim ve Rusya’nın Suriye’deki sivil yerleşim alanlarına düzenlediği saldırılar, DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin faaliyetleri ve ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin operasyonları yüzünden 12 milyon Suriyeli mülteci konumuna düşmüştü.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin yaklaşık 5.5 milyonu, ülke içinde yer değiştirerek Türkiye sınırındaki mülteci kamplarına yığılırken, 3 milyonu aşkın mülteci Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. Lübnan’da 1.1 milyon, Ürdün’de ise 1.5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

Türkiye gerilimi düşürmek için devrede! Bakan Fidan İranlı mevkidaşı ile görüştü! Türkiye gerilimi düşürmek için devrede! Bakan Fidan İranlı mevkidaşı ile... Haberi Görüntüle

BM: DÖNÜŞ İÇİN GÜVENLİK ŞART

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2014 yılında aldığı Suriye’ye ilişkin 2254 sayılı uluslararası karara göre, mültecilerin Suriye’ye dönmesi için ülkede asayişin sağlanması tartışmasız bir insani şart olarak görülüyor.

Rejim kontrolündeki bölgelerde, İran’ın getirdiği milis grupların adam kaçırma, tutuklama, gözaltında kayıp ve yağma gibi suçlar işlediğine dair haberler her gün medyada yer buluyor.

Öte yandan, Esed rejimi ve Rusya, 5 Mart 2020’de Türkiye’nin girişimleriyle ateşkesi kabul etmesine rağmen kuzeydeki muhalif bölgelere her gün hava ve kara saldırıları düzenliyor.

Rejim güçlerinin önceki gün İdlib kırsalına düzenlediği top ateşi saldırılarında 8’i çocuk, 11 sivil yaşamını yitirmişti.

21 Nisan bugün hangi takımın maçı var? Süper Lig'de bu akşam kimin maçı var? Fenerbahçe neden maç oynamadı? 21 Nisan bugün hangi takımın maçı var? Süper Lig'de bu... Haberi Görüntüle

KILIÇDAROĞLU ÇÖZEBİLİYORSA İKTİDARA GELMEYİ BEKLEMESİN

Suriye’de 10 yıldır yaşanan bu insanlık dramı karşısında Kılıçdaroğlu ise meseleyi 2 yılda çözebileceğini iddia ediyor.

Sosyal medyada, Kılıçdaroğlu’nun sözlerine tepki gösteren uzmanlar, “madem çözebiliyor, öyleyse bu insanlık dramını durdursun” yorumlarını yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun Suriye meselesini çözmekten kastının ise milyonlarca sivili katil bir rejimin insafına bırakmak olduğu düşünülüyor. “Böylelikle kendi açısından meseleyi çözecek” değerlendirmesi yapılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading