Kehanet mi, proje mi?
Türkiye'de büyük tartışmalar ve sosyal medya operasyonlarını beraberinde getiren yangınlardan önce Batı medyasında çıkan bazı haber ve yorumlar dikkat çekici. O yorumlardan biri de ABD merkezli Foreign Policy'de yangından bir gün önce yayınlanan yazı. Time ve Economist'in de yangınları adeta haber veren kapakları soru işaretlerine neden oldu.
Türkiye'nin gündemi PKK'nın çıkardığı yangınlar. Türkiye'de başlatılan kaynağı belirsiz 'Türkiye'ye yardım edin' çağrısı sürecin tartışmalı konuları arasında. Hükümetin kamusal olaylara karşı zafiyet içinde olduğuna dair algı oluşturmayı hedefleyen kampanyanın alt metni ''Türkiye'de devletin yangın söndürmede başarısız olduğu ve birilerinin buna müdahale etmesi gerektiğine' yönelik çağrı.
YANGINDAN BİR GÜN ÖNCE DİKKAT ÇEKEN YAZI
Daha da dikkat çekici olan ise, ABD merkezli bazı yayın kuruluşlarında yangından hemen önce çıkan haberler. O kuruluşlardan biri ABD merkezli Foreign Policy. Derginin 27 Temmuz'da yani Manavgat'taki yangından bir gün önce paylaştığı bir yazı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kontrol kurmada zaafiyete düştüğü iddiasına yönelik.
FP'nin paylaştığı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye genelinde kontrol kurup, bunu sürdürme kapasitesinden taviz verilmiş gibi göründüğü, bunun büyük çaplı protestolar, şiddet ve siyasi mücadele olasılığını yükselttiğini iddia edildi. Dergideki o yazıda Türk siyasetinin istikrarsız olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devrilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı öne sürüldü. Kutuplaştırıcı ve sokak çatışmalarına davetiye çıkaran söylemleriyle öne çıkan muhalafetteki bazı isimlerle benzer bir söylem kuran yazının yangın ve hemen sonrasında yaşanan müdahele çağrısıyla art arda yaşanması dikkat çekici.
5 KITAYA KİBRİT ÇAKAN ELLER
Batı medyasında şaşırtan bir diğer içerik Time dergisinin nisan sayısı. Dünya haritasının yer aldığı derginin nisan kapağında, ağaçlar ve 5 kıtaya kibrit uzatan eller görülüyor. ''İklim her şeydir" başlığı ile yayınlanan kapağın konusu iklim krizi olsa da, kapakta ateşe verilen bölgeler pandemi sonrası dünya düzeni ve yeni hesaplara dair farklı yorumlara neden oldu.
THE ECONOMIST İKONLARLA ÖNCEDEN ANLATMIŞ
Kapaklarıyla ezoterik mesajlar vermeyi seven The Economist dergisi de yeni yıla girerken yayınladığı sayısında her zaman olduğu gibi 2021 yılının adeta fragmanına yer verdi. The Economist, geçen yılın sonunda yayımlanan sayısında "The World in 2021" (2021'de Dünya) başlıklı bir kapak kullanmayı tercih etmişti.
Derginin kapak görselinde bir slot makinesi ve üzerinde çeşitli ikonlar yer almıştı. Makinenin göstergesinin takılı kaldığı kısımdaki ikonlar ise adeta yıl içerisinde yaşananların afişi gibi. Bu ikonlar orman yangını, bigisayar kamerası, ABD Başkanı Joe Biden ve aşıyı temsil ediyordu Son günlerde Türkiye'yi etkisi altına alan yangınların haricinde İspanya, Lübnan, Rusya, Yunanistan, Brezilya, Kanada, ABD, Güney Afrika, İtalya ve diğer ülkelerde çıkan yangınları da düşününce akıllara "Tüm bu yaşananlar planlanmış mıydı?" sorusunu getiriyor.