Yandex Metrica

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

Kazakistan'da LPG zammına karşı başlayan ancak isyan ve işgale dönüşen protestolarda şiddet tırmanıyor. Kamil Önal Kazakistan'daki gelişmeleri TRHaber için yazdı.

Gündem

12.02.2024, 11:41

Gecelikli işkence: Tabancayı ağzına soktu mermi yutturdu Gecelikli işkence: Tabancayı ağzına soktu mermi yutturdu Haberi Görüntüle

KAZAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?

Kazakistan’da LPG fiyatlarına %100 oranında yapılan zamların ardından halk sokağa dökülmüş ve zam protestoları ülke geneline yayılmıştı. Zam oranlarının %30 seviyesine düşürülmesine rağmen protestolar devam etmiş ve ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti. Hükümetin istifasının ardından giderek kaosa sürüklenen ülkede, Cumhurbaşkanı sukünet çağrısı yapsa da birçok şehirde gösterilerin devam etmesi üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Koleftif İşbirliği Öğrgütü’nden askeri yardım istedi. 

Seçim sonrası yeni yol haritası hazır! Erdoğan'dan kurmaylarıyla birlikte seçim analizi: Bayrak değişimi olabilir! Seçim sonrası yeni yol haritası hazır! Erdoğan'dan kurmaylarıyla birlikte seçim... Haberi Görüntüle

PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?

60 Tenge olan gazın litere fiyatının 120 Tenge olmasının üzerine 2 Ocak sabahı Janaözen ve Aktau şehri sakinleri yolu tarafiğe kapattı ve göstericiler Janaözen belediye başkan vekiliyle bir araya gelerek taleplerini Mangıstav eyaleti valisine iletmek üzere bir mektup hazırladılar. Yapılan görüşmelerin ardından bölgede doğalgaz fiyatının 85-90 Tenge seviyesine düşürüldüğü duyuruldu. İndirimden memnun olmayan protestocular geceleri meydanları terk etmeyerek çadır kurdular ve Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokaev’in sosyal medya üzerinden açıklama yapmayı bırakıp halkla yüz yüze görüşmesi gerektiğini dile getirmişlerdi.

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

Erdoğan, Irak Başbakanı ile arasında geçen diyaloğu ilk kez anlattı! Telefonum çaldı ve  Irak Başbakanı gördü ve sordu: Kim bu? Erdoğan, Irak Başbakanı ile arasında geçen diyaloğu ilk kez anlattı!... Haberi Görüntüle

İSTİFA ÇAĞRILARI SONRASI NE OLDU?

Protestocular birçok şehirde Kazakistan ulusal marşını okuyarak hükümetin istifa etmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev artan protestolar üzerine doğalgaz fiyatlarında indirime gidildiğini açıklasa da bu durumun sürdürülebilir olmadığı düşünülüyor. Yetkililer yükselen maliyetler nedeniyle fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. 

Önceki gün Kazakistan’da protestoların vurduğu Mangıstav ve Almatı şehirlerinde 5-19 Ocak tarihleri arasında olağanüstü hâl ilan edilmişti. Dün sabah saatlerinde ise Askar Mamin Başbakanlığındaki hükümet istifasını cumhurbaşkanlığına sunmuş, Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev hükümetin istifasını onaylamıştı. Hükümetin istifasının ardından dinmeyen gösteriler üzerine olanüstü hal tüm ülkeyi kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi. 

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

Yarın otobüsler bedava mı 23 Nisan Salı? 23 Nisan'da marmaray, metro, metrobüs ücretsiz mi? Yarın otobüsler bedava mı 23 Nisan Salı? 23 Nisan'da marmaray,... Haberi Görüntüle

PROTESTOLAR NEDEN BİTMİYOR?

Önceki gün protestoların yoğun olduğu bölgede doğalgaz fiyatının indirilmesi diğer bölgelerde domino etkisi yarattı. Ülkenin Batı bölgesinde başlayıp kuzey ve güney bölgelerine sıçrayan protestolar ülke tarihinde nadiren rastlanan bir durum. Protestoların şiddetinin artması üzerine polisin ses bombaları ve göz yaşartıcı gazla dün geceden itibaren gerçek mermilerle müdahalede bulunduğu belirtiliyor.

Şu ana kadar kamu binalarına zarar veren yüzlerce kişinin göz altına alındığı bildirildi. Ölü sayısının giderek arttığı ülkede polisin gerçek mermilerle protestoculara müdahale etmesi bilonçoyu arttıracak gibi. Kolluk kuvvetlerinden de ölenlerin olduğu belirtiliyor.

Protestoların gittikçe zorlaşan yaşam şartlarından kaynaklandığı ortada fakat sokaklarda provakatörlerin olduğu, cephaneleri ele geçiren göstericilerin arasında ağır silahları kullanmayı bilen profesyonel kişilerin olduğu bilgisi dış güçlerin gösterilerdeki varlığını ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı, sokaklarda yabancı ülkelerden gelen teröristlerin olduğunu onlarla sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdi. 

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

Kanal D yayın akışı 12 Nisan Cuma! Kanal D'de bugün hangi dizi ve filmler var? Kanal D yayın akışı 12 Nisan Cuma! Kanal D'de bugün... Haberi Görüntüle

TALEPLER SİYASİ Mİ?

Ülke geneline yayılan protestoların tek sebebi doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlar değil. Protestocular Orta Asya’nın en zengin petrol rezervlerine sahip olan ülkelerindeki yüksek işsizlik oranları, sosyal gruplar arasındaki gelir farklılıkları, refah seviyesinin düşüklüğü, kamu kurumlarına olan güvensizliğin artması gibi sorunların giderilmesini istiyor. 

Son dakika... AFAD verileri açıkladı: Malatya'da gece yarısı korkutan deprem Son dakika... AFAD verileri açıkladı: Malatya'da gece yarısı korkutan deprem Haberi Görüntüle

ÜLKE DAHA BÜYÜK BİR KAOSA MI SÜRÜKLENİYOR?

Protestocular belli bir muhalif lidere yada partiye mensup olmasalarda kamu kurum ve kuruluşlarının yakılması, havalimanlarının ele geçirilmesi, protestocuların ulusal meclise girmesi, dükkan ve alışveriş merkezlerinin yağmalanması endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Silah satan mağazaların ve cephanelerin yağmalanması sokaklarda şiddetli çatışmalar yaşanmasının temel sebebi. 

Temel gıda fiyatlarının son iki günde hızlı artışı önümüzdeki günlerde ülkede temel gıda maddelerine ulaşımın zorlaşacağı yönünündeki yorumların artmasına neden oldu. 

Ülke yönetimine yakın isimlerin havaalanları kapalı olduğu için özel jetlerle ülkeden ayrıldığı belirtiliyor. Kazakistan’ın kurucu lideri Nursultan Nazarbayev’in bazı şehirlerde heykellerinin yıkılması ülkedeki isyanın boyutunu özetler nitelikte. 

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

23 Nisan'da 29 ülkeden çocuklar Külliye'de buluşacak! Onur konuğu: Filistin! 23 Nisan'da 29 ülkeden çocuklar Külliye'de buluşacak! Onur konuğu: Filistin! Haberi Görüntüle

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI HANGİ ADIMI ATTI?

Gösterilerin şiddetini arttırarak devam etmesi üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden yardım istedi. 
Şu sıralar KGAÖ’nün başkanlığını yapan Ermenistan lideri Paşinyan sosyal medya hesabından dün gece bir açıklama yaptı. Açıklamada “KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca Kazakistan’daki durumu normalleştirmek ve istikrara kavuşturmak için KGAÖ’nün kolektif barış gücünü sınırlı bir süre için bu ülkeye göndermeye karar verdi.” ifadelerini kullandı. Kazakistan’ın kurucu üye olarak yer aldığı bu teşkilatta Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan asıl üye olarak yer alırken  Afganistan ve Sırbistan ise gözlemci üye olarak yer alıyor. 
Dış güçlerin göstericilere müdahale etmeyeceği Kazakistan resmi makamlarını korumak üzerine ülkeye gideceği  bilgisi Kazak makamları tarafından teyit edildi. 

Kazakistan'da neler oluyor, son durum ne?

İYİ Parti ve CHP itiraz etmişti! YSK'dan Ordu ve Hatay kararı İYİ Parti ve CHP itiraz etmişti! YSK'dan Ordu ve Hatay... Haberi Görüntüle

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NDAN HANGİ AÇIKLAMA GELDİ?

Türk Devletleri Teşkliatı bu sabah yaptığı açıklamada ‘Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.’ İfadelerine yer verdi. 
Sabah saatlerinde Azerbaycan ve Türkiye Dış İşleri Bakanları Kazakistan’daki olayları değerlendirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişlerdi. 

Teleferik faciasında ihmaller zinciri! Soruşturma dosyasına giren yeni görüntüler ortaya çıktı Teleferik faciasında ihmaller zinciri! Soruşturma dosyasına giren yeni görüntüler ortaya... Haberi Görüntüle

BATI NE DİYOR?

ABD göstericilere sükunet çağrısında bulunarak anayasal kurumlara saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Fransa’da Le Monde gazetesi ise Kazakistan’daki olayları ülkenin Türkiye ile yakınlaşması sonucu meydana geldiğini iddia etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading