Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kargu: Yapay zeka buldu, hedefi vurdu

Kargu: Yapay zeka buldu, hedefi vurdu

Patlayıcı yüklü Türk yapımı Kargu-2 kamikaze drone, Libya’da darbeci Hafter güçlerini, komut almadan yapay zekasıyla yani otonom olarak bulup vurdu. Bu olay insansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabilir. Kritik bilgi Birleşmiş Milletler’in Mart 2021 raporundan...

Gündem

23.01.2024, 17:31

Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan Libya Uzmanlar Paneli, Mart 2021 raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. Raporda bir ilk olma özelliğini taşıyan önemli bir bilgiye yer verildi.

Raporun 17. sayfasında aktarılan olaya göre, Libya’daki çatışmalar esnasında darbeci Hafter güçleri, saldırılarının püskürtülmesinin ardından patlayıcı yüklü Türk yapımı otonom kamikaze drone Kargu-2 tarafından bulunarak vuruldu.

İHA'LARIN KENDİ İNİSİYATİFİYLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İLK SALDIRI

Raporda, verilen zarara veya drone saldırısı sonrası ölü sayısına ilişkin bilgi yer almıyor. Bu olay, makine öğrenimine dayalı otonom bir silahın bilinen ilk vakası olarak kabul ediliyor. İnsansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor.

OTONOM ÇALIŞABİLEN İLK İHA

Kargu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen bir insansız hava aracı. Kargu, gerçek zamanlı özgün görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabiliyor. Kargu-2 ile bir binanın ya da mağaranın içine girilip tespit yapılabiliyor, tehdit unsurları etkisiz hale getirilebiliyor.

DÜNYA BASININDA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Kargu-2'lerin otonom saldırısının, insansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı örneği olduğunu söyleyen rapor, dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

dunya-kargu-2-ihalarini-konusuyor-tarihte-bir-ilke-imza-atti-1622452721914.jpg.webp

Savaşların seyrini değiştirecek yapay zeka teknolojisine sahip Kargu-2'nin başarısı, "Drone'lar ilk kez insanlara tamamen otonom olarak saldırmış olabilir" ifadeleriyle manşete taşındı.

AXIOS, "Katil robotların çağı çoktan başlamış olabilir" başlığıyla duyurdu.

Axios

New Scientist dergisi, "Drone'lar ilk kez insanlara tamamen otonom olarak saldırmış olabilir" ifadesine yer verdi.

New Scientist

New York Post ise "Katil drone, kendisine söylenmeden bir insan hedefini avladı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

New York Post

TEKNOLOJİ DEVLERİ İLGİLENİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı sistemler yurt dışından yoğun ilgi görüyor. Kargu, halen dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu kamikaze İHA teknolojisi ürünlerinden biri.  Türkiye, İsrail üretimi mini hava araçlarının da teknolojik olarak önüne geçmiş durumda. Türkiye'nin kamikaze İHA'larıyla artık, ileri teknolojisiyle öne çıkan ülkeler de ilgileniyor. Başta Güney Kore olmak üzere çok sayıda ülkeden özellikle Kargu'ya yoğun talep var. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading