Yandex Metrica
SON DAKİKA
Karadeniz gazında yeni gelişme! Enerji üssü yükseliyor

Karadeniz gazında yeni gelişme! Enerji üssü yükseliyor

Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de keşfettiği doğalgazı karaya çıkaracak olan haznelerden ikincisi de denize indirildi. Denizin altında tam bir enerji üssü inşa edilirken daha önce deniz tabanına indirilen Peçenek adlı haznenin ardından kuyulardan gazı toplayıp ana boru hattına bağlayacak ikinci dev dağıtım haznesi Çepni de deniz tabanına indirildi.

Gündem

23.01.2024, 20:18

Karadeniz gazında kuyulardan gelen gazı toplayıp ana boru hattına bağlayacak 280 tonluk gaz toplama ve dağıtım haznesi "Çepni" de 2 bin 200 metre derinlikteki deniz tabanına yaklaşık 1 gün süren başarılı bir operasyonla yerleştirildi.

Türkiye'nin doğal gaz ithalatını yaklaşık yüzde 30 oranında düşürecek 710 milyar metreküplük keşifte gazı karaya çıkarmak için çalışmalar son hızıyla sürüyor.

CHP'deki para sayma soruşturmasında yeni gelişme! 3 kişi daha hesap... Haberi Görüntüle

ÇALIŞMALAR HEM DENİZDE HEM DE KARADA YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin çalışmaları hem denizde hem da karada büyük bir fedakarlık ile devam ediyor.

10 bine yakın kişinin ter döktüğü Sakarya Gaz Sahası Projesi'nde sona doğru yaklaşılıyor. Gazın ulusal sisteme bağlanacağı mart ayına sayılı günler kala hem karada hem de denizde yapılan çalışmalarla enerji üssü büyük bir hızla yükseliyor.

Kasım ayının sonunda deniz altındaki en büyük ekipman olan ve TPAO tarafından Peçenek ismi verilen gaz toplama ve dağıtım haznesi denize indirilmişti.

PKK'lı terörist, örgütün kara propagandasını itiraf etti: 'TSK kimyasal silah... Haberi Görüntüle

DENİZ TABANINA BAŞARIYLA YERLEŞTİRİLDİ

Yaklaşık 2 ay sonra ise Çepni ismi verilen aynı büyüklükteki ikinci gaz toplama ve dağıtım haznesi de deniz tabanına başarıyla yerleştirildi.

Büyük uğraşlar sonucu özel bir gemiyle limana getirilen Çepni, karadaki hazırlıklarının ardından tekrar gemiyle 170 kilometre açıktaki Sakarya Gaz Sahası'na götürüldü.

Çilesiz ve risksiz İstanbul!! Murat Kurum'dan İstanbul için dev hizmetler:... Haberi Görüntüle

270 TON AĞIRLIĞINDA DEV EKİPMAN TABANA YERLEŞTİRİLDİ

270 ton ağırlığında olan ve yaklaşık 5,5 metre yüksekliğinde, 8,5 metre genişliğinde ve 18,2 metre uzunluğundaki dev ekipman yoğun bir çalışmayla yaklaşık 23 saat içinde deniz tabanına yerleştirildi.

Ekipmanı deniz tabanına yerleştirirken su altı robotlar kullanıldı.

Öte yandan denizdeki çalışmaların yanında karada da çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde çalışmaların yüzde 85'i tamamlanırken BOTAŞ da yerli gazı ulusal sisteme bağlamak için çalışmalarını tamamladı.

Yerli gazın ölçümünü yapacak istasyon gaz alımına hazır hale getirildi.

Proje kapsamında birinci fazda üretilecek 10 milyon metreküplük gazı ulusal sisteme bağlayacak 36 kilometrelik boru serimi de yine BOTAŞ ekipleri tarafından bitirildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading