Kahramanmaraş depremi sonrası ABD'li afet uzmanından çarpıcı tespit: Dünya 160 km hat boyunca kaydı
Türkiye Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde depremle sarsılırken uzmanlardan çarpıcı tespitler gelmeye devam ediyor. ABD'li meteorolog ve afet uzmanı Chad Myer, konuya ilşkin yaptığı açıklamada, “Devasa Arap ve Avrasya tektonik plakalarının buluştuğu 100 mil (160 km) uzunluğundaki hat boyunca yeryüzü kaydı.”

Türkiye Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Uzmanlar birkaç saat sonra gelen 7,6 depremiyle adeta şoke olurken ABD’li meteorolog ve afet uzmanı Chad Myer'den kritik bir açıklama geldi.
160 KM UZULUĞUNDAKİ HAT BOYUNCA YERYÜZÜ KAYDI
İşte Myer'in açıklamalarından satır başları;
Arap ve Avrasya olmak üzere iki büyük tektonik levha Türkiye'nin güneydoğu illerinin altında buluşuyor. Myers, bu fay hattı boyunca "bir taraftan diğerine yaklaşık 100 mil, dünya kaydı" dedi.
Myers, sismologlar bu olaya "doğrultu kayması" - "plakaların temas ettiği ve aniden yanlara doğru kaydığı" diyor.
ARTÇI ŞOKLAR HAFTALARCA HATTA AYLARCA SÜREBİLİR
Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısı boyunca uzanan Ateş Çemberi'nden farklıdır. Bu bölgede, depremler ve tsunamiler genellikle bir levhanın diğerinin altına kaydığı yitimden kaynaklanır.
Ancak bir "doğrultu kaymasında" plakalar dikey yerine yatay olarak hareket eder.
“Bunun neden önemli olduğu, çünkü binaların ileri geri gitmek istememesi. Ve sonra ikincil dalgalar da ileri geri gitmeye başlar," dedi Myers.
CNN meteoroloji uzmanı Karen Maginnis'e göre, bu sismik olayın doğası gereği artçı şoklar "haftalarca ve aylarca" sürebilir.