Yandex Metrica

Kafkasya'da tansiyon yüksek: İran gerilimi tırmandırıyor! İşte saat saat yaşananlar

Kafkasya'da tansiyon yüksek: İran gerilimi tırmandırıyor! İşte saat saat yaşananlar

Kafkasya'da Azerbaycan ve İran arasındaki gerilim bu hafta doruğa çıktı. Başkentler ve sınır hatları hareketli. Peki, bölgede tam olarak neler yaşanıyor? İşte saat saat sıcak bölgede yaşanan gelişmeler.

Gündem

23.01.2024, 18:04

Karabağ'da Ermeni işgalinin sona ermesi en çok İran'ı rahatsız etmiş durumda. İran'ın Azerbaycan'a yönelik tacizlerini artırması sonrası hararet yüksek. Sıcak günlerden geçen Kafkasya'da tansiyon Ağustos ayından bu yana yüksek. 

Ağustos- Azerbaycan’ın Karabağ zaferi ve Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan'ın bölgede yaptığı işbirliği bir süredir İran'ı rahatsız ediyor. Karabağ savaşında Ermenistan’a silah yardımı yapan İran, Temmuz ve Ağustos aylarında TIR'larını yasa dışı şekilde Karabağ’a göndermişti.İran bu TIR'larla Laçin koridoru üzerinden Hankendi’deki Ermenilere yardım götürmüştü. Azerbaycan İran'ın bilgisi dışında Laçin koridorunu kullanıldığı için İran'a nota verdi.

12 Eylül- İran'ın saldırganlığının artması sonrası bölgede tatbikatlar başladı. Azerbaycan'ın Türkiye ve Pakistan'la 12 Eylül'de başlattığı ortak askeri tatbikat Tahran yönetimini öfkelendirdi.

1 Ekim- Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıl süren işgali boyunca sınır hattında hiç tatbikat yapmayan İran, Azerbaycan sınırında tatbikat başlattı. Tatbikata "Hayber Fatihleri" adını verdi. 


İşte 5 Ekim 2021, saat saat Kafkasya'da yaşananlar... 

18:00 İran Devrim Muhafızlarına yakın Telegram kanallarında Ermeni gazeteciler referans gösterilerek İran'ın Kafkasya'ya müdahale hazırlığında olduğu yönünde haberler paylaşılıyor.

17:40 Azerbaycan ve TSK'ya bağlı savaş uçakları Nahçıvan üzerinde uçuş gerçekleştiriyor.

azerbaycan tsk uçak

17:30 İran'ın, Nahçıvan üzerinden askeri uçakların İran hava sahasını kullanarak Azerbaycan'a gitmesini yasaklamasının ardından Türk Hava Kuvvetleri Gürcistan Havasahasını kullandı.

17:00 İran, Azerbaycan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ortak tatbikata başladığı Nahçıvan sınırına takviye tank ve topçu birlikleri göndermeye devam ediyor.

16:30 Karabağ'da Ermenistan'ın kaybetmesinden duyduğu rahatsızlığı açıkça belli eden İran'a Aliyev'den sert mesaj: "Cebrail'den ilan ediyorum. Bize karşı suçlamalarınız cevapsız kalmayacak.

16:10 İran, Nahçıvan'a askeri ikmal yapan Azerbaycan uçaklarına hava sahasını kapattı.

16:00 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Nahçıvan'da icra edilecek Sarsılmaz Kardeşlik-2021 Tatbikatı'ının provalarının başarıyla tamamlandığını bildirdi.

16:00 Ali Hamaney'in Azerbeycan temsilcisi  Ali Ekber Ocak Necat'ın Bakü'deki ofisi kapatıldı.

14:00 Devrim muhafızlarına bağlı yayın organları, günlerdir Türkiye'nin İran sınırına (Karabağ'a) Suriye'den getirdiği Daeş  teröristlerini konuşlandırdığını iddia eden yayınlar yapıyor.

İran, dün herhangi bir duyuru yapmadan Kapıköy Türkiye sınır kapısını koronavirüs tedbirlerini bahane ederek tek taraflı kapattı.

12:00 İran dini lideri Ali Hamaney, Bakü'yü yabancı güçlere ülkesini açmaktan ilk zarar görecek ülke olacağı konusunda uyardı.

11:00 Azerbaycan basınına göre İran, Azerbaycan sınırının yakınında Aştar Limanında 4.000 adet sürat teknesi konuşlandırdı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading