Yandex Metrica

Joe Biden telefonda öyle bir şey dedi ki, Erdoğan ve odadakiler şaştı kaldı

Joe Biden telefonda öyle bir şey dedi ki, Erdoğan ve odadakiler şaştı kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etmek için arayan ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye karşı 'Batı orkestrasını' yönetmiyormuş gibi davranmaya çalıştığı ortaya çıktı. Erdoğan'ın hayretle karşıladığı o ifadeyi gazeteci Hande Fırat açıkladı.

Gündem

23.01.2024, 20:58

Türkiye'de muhalefet partilerini Tayyip Erdoğan'a karşı örgütlemek için TDP adıyla (Turkish Democracy Project) karargâh kuran ve istihbarat örgütleri üzerinden seçim kampanyasını yönlendirmeye çalışan Beyaz Saray 28 Mayıs sonrası tuhaf bir kimliğe büründü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçildikten sonra arayan ABD Başkanı Joe Biden, Erdoğan'a karşı 'Batı orkestrasını' yönetmemiş gibi davranmaya çalışıyor. Joe Biden'ın telefonda ABD ve Avrupa merkezli Erdoğan karşıtı kampanyayı hatırlatarak "Batı'nın size karşı müdahalesinin adil olmadığını düşünüyorum" dediği ortaya çıktı. 

23 Nisan Üsküdar Zeynep Bastık konseri saat kaçta başlayacak? Zeynep Bastık konseri nerede, ne zaman yapılacak? 23 Nisan Üsküdar Zeynep Bastık konseri saat kaçta başlayacak? Zeynep... Haberi Görüntüle

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, ziyaret saatleri kaç? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine nasıl gidilir? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, ziyaret saatleri kaç? Aziz Mahmut... Haberi Görüntüle

HERKES ŞAŞKINLIKLA BİRBİRİNE BAKMIŞ

Gazeteci Hande Fırat'ın cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırarak açıkladığı kulis bilgisi, Joe Biden'ın Türk siyasetçilerini ve toplumu bir kez daha hafife aldığını gözler önüne serdi. Telefon görüşmesinde farklı bir kimliğe bürünmeye çalışan Biden'ın 'Erdoğan karşıtı kampanyadan' rahatsızlığını bildirmesi ironik bulunuyor. 

Joe Biden'ın akıllara durgunluk veren bu sözleri Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşmeye şahit olan herkesi şaşırttı. Kaynağından aldığı bilgiyi aktaran Hande Fırat, "O sırada telefonun başındaki herkes şaşkınlıkla birbirlerine bakmış" dedi. 

Joe Biden

Görüşmede Joe Biden'ın F-16 satın alım meselesiyle İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu konusunu birbiriyle ilişkilendirmeye çalıştığı biliniyordu. Türkiye'ye F-16 satışını desteklediğini iddia eden Biden, telefon görüşmesinde, buna Kongre'de bir direniş olduğunu hatırlattı; bu direnişin ancak Türkiye'nin NATO konusunda İsveç'e onay vermesiyle kırılabileceğini söyledi. 

"Batı'nın size karşı müdahalesinin adil olmadığını düşünüyorum" diyerek hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hem de yanında bulunanları şaşırtan Joe Biden, 2020 yılındaki ABD seçimleri öncesi New York Times editörleriyle buluşmuş ve Türkiye'de infial uyandıran röportajında şunları söylemişti:

Bakan Fidan Hamas lideri Haniye ile görüştü! İşte ele alınan konular Bakan Fidan Hamas lideri Haniye ile görüştü! İşte ele alınan... Haberi Görüntüle

CHP'de istifa depremi! Seçim sonuçlarını işaret ederek 'Partideki yöneticiler aleyhte çalıştı' dedi CHP'de istifa depremi! Seçim sonuçlarını işaret ederek 'Partideki yöneticiler aleyhte... Haberi Görüntüle

BU KEZ DARBE İLE DEĞİL, SEÇİMLE...

Şu an ona (Erdoğan'a) çok farklı bir şekilde yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Muhalefeti desteklediğimizi açıkça belirtmeliyiz. Parlamento kurulumunda yer almak isteyen Kürt halkını desteklemiş olduğumuzu açıkça belirtmeliyiz. Çünkü aslında neyin yanlış olduğunu yüksek sesle söylemeliyiz. Bunun bir bedeli olmalı. 

Çevresinde uçan F-15'leri tespit eden bir hava savunma sistemine (S-400) sahip olanlara silah satmaya devam edemeyiz. Ben çok endişeliyim. Çok endişeliyim. Ama bence daha önce yaptığım gibi, Erdoğan'ı hâlâ yenebilecek Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim alıp desteklemeliyiz. Darbeyle değil, darbeyle değil de seçim ile...

İstanbul'da partisi kaybetti. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup yol veriyoruz. Yapacağım son şey ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle son şey... Kürtlerle (PKK/YPG) ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı. 

Şunu belirtmemiz lazım. Günün sonunda Türkiye Rusya'ya bağımlı olmak zorunda değil. Zamanında o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Hem hava üslerimiz hem de onlara erişimimizle alakalı çok endişeliyim. Bana göre bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelip onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl tecrit edeceğimizle ilgilenmek bizim için epey bir iş olacak. Özellikle de Doğu Akdeniz'deki petrol faaliyetleri meselesi... ve daha pek çok şey... 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading