İzmir'de 20 Ağustos'ta meydana gelen toplu balık ölümleri körfezdeki kirliliği gözler önüne sermişti. Yıllardır CHP yönetimindeki kentte bundan önce bir çalışma yapılmadığı gibi bundan sonrası için de herhangi bir çalışma öngörülmüyor. Yapılan uyarıları kulak ardı eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu"nun ilk toplantısına katılmamış Çekya'ya gitmişti. İzmirlileri bu dertten kurtarmak ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na düştü. Bakan Murat Kurum, İzmir Körfezi'ni temizlemek ve balık ölümlerini sonlandırmak için kolları sıvadı.
A1 Capital'in sahibi Murat Güler kimdir, neden öldü?"SADECE BALIKLAR DEĞİL DİĞER CANLILAR DA ÖLÜYOR"
Kirlilik ve kötü kokuya dair çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan koordinatörlüğündeki uzmanlar, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı rapor hazırladı. Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Doğan, körfezde daha önce böyle bir olayla karşılaşmadıklarını söyledi. Bu kadar canlının yok olmasıyla ilk kez karşılaştıkalrını belirten Doğan, denizin dibinde neler olduğunu anlamak için çalışma yaptıklarını kayedetti. Denizel ortamın sadece balıklardan ibaret olmadığını, diğer canlıların bundan nasıl etkilendiğini görmek için örnekleme yaptıklarını söyleyen Doğan, "Kıyıda yaptığımız örneklemelerde ki bunlar çok dayanıklı canlılar; midyelerin tamamen öldüğünü, bir tane bile canlı birey kalmadığını tespit ettik." dedi. Sözlerine devam eden Doğan, "İç körfezde yıllardır izleme yaptığımız nokta var, tekrar örnekleme yaptık ve hızlı biçimde bunu değerlendirdik. Geçen yıl 19 türe ait 1486 birey tespit ettiğimiz örnekleme sahasında bu yıl 4 türe ait 7 birey var. Maalesef çok çarpıcı bir sonuç." dedi.
Havaların soğumasıyla ölümlerin önüne geçilebileceğini belirten Alper Doğan, "Havalar soğudukça canlıların metabolik faaliyetleri ve dolayısıyla oksijen ihtiyaçları kısmen azalırken suyun oksijen tutma kapasitesi de artıyor. Bunun dışında iç körfezde sıkıntının yoğun olduğu bir kesimde belirlenecek en azından bir bölgenin güçlü biçimde havalandırılması ile o bölgedeki balıkların ve diğer canlıların hayatta kalmalarına katkı sağlanabilir." diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanlığından Özgür Özel'e yurt cevabı: 'Başvuruda bulunan..."BALIKLAR KAÇAMIYOR"
Orta körfezin de çok kirli olduğunu hatırlatan Doğan, balık ölümlerinin bu kadar yüksek olmasının sebebinin bu olduğunu ifade etti. Doğan, "Önceki dönemlerde sıkıntı sadece iç körfezdeydi. Orada sıkıntıyı gören canlı, dış körfeze doğru gittikçe orta körfezden sonra rahatlıyordu. Şimdi orta körfez de kirletildiği için körfezi terk etmek isteyen balıklar muhtemelen daha da sıkıntılı bir ortamla karşılaşıyorlar ve maalesef ölümler yaşanıyor." şeklinde konuştu.
Yorum Yaz