İzmir Körfezi'nde balık ölümleri bölge halkını tedirgin ediyor. Binlerce balık ölmüş şekilde kıyıya vurdu. Bir zamalar doğası ve berrak denizi ile bilinen körfez adeta can çekişiyor. Karşıyaka ve Bayraklı bölgelerinde yoğunlaşan kötü koku vatandaşlar tarafından şikayet edilirken toplu balık ölümlerinin de yaşanması bölgedeki durumun vehametini gözler önüne serdi.
2024-2025 ATA AÖF sınav görevli ücreti | Gözetmen-Yedek Gözetmen-Salon Başkanı...İZMİR KÖRFEZ'DE BALIKLAR NEDEN ÖLÜYOR?
İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yaşanmaya devam ediyor. Yüzbinlerce balık ölü olarak kıyaya vurdu. Özellikle Karşıyaka ve Bayraklı sahillerinde ölü balıklar nedeniyle oluşan kötü koku vatandaşların şikayetine neden oldu. Körfezin renginde yaşanan değişiklik ise dikkatlerden kaçmadı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri körfezde yaşanan balık ölümlerine ilişkin inceleme başlattı.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın ölen balıklardan alınacak numulerin incelenmeden kesin bir neden belirtmenin mümkün olmadığını belirtti. Aydın "Suların aşırı ısınması nedenli birçok şey olabilir. Bunların başında oksijen yetersizliği gelir. Sonrasında oksijeni tüketen plankton artışı olabilir." dedi.
GSB burs ve kredi başvuruları başladı! Son gün 13 EkimİZMİR'DE BALIK ÖLÜMLERİ NEDEN OLUYOR?
Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar konuya dair yaptığı açıklamada "İzmir Körfezi'nde plankton patlaması bayağıdır var. Balık ölümlerinin temel sebebi planktonlar. Deniz suyunda her 1 litrede yaklaşık 1 milyon plankton vardır. Sıcaklık ve ortamdaki kirlilik artınca sayıları 2 milyona çıkınca ortamda oksijen bırakmazlar. Bunların zehirli olan türleri nedeniyle balıklar ölür. İlk defa İzmir Körfezi'nde 1955 yılında plankton patlaması olmuştu. Türkiye denizlerini maalesef fosseptik olarak kullanıyoruz" dedi.
Yorum Yaz