Yandex Metrica

İsveç Başbakanı'nın Türkiye ziyareti Alman basınında: YPG kararı bir U dönüşü

İsveç Başbakanı'nın Türkiye ziyareti Alman basınında: YPG kararı bir U dönüşü

İsveç Başbakanı Kristersson'ın yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapacağı ziyaret Alman basını tarafından stratejik bir manevra olarak nitelendirildi. Die Tageszeitung gazetesinde yer alan makaledeki yorum dikkta çekti: "Kristersson NATO Üyeliği Konusundaki Türk Ablukasını Kırmak İstiyor. İsveç, YPG'ye yardımı keseceğini duyurdu. Bu bir U dönüşü." 

Gündem

23.01.2024, 20:02

Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için Türkiye'nin onayına ihtiyaç duyan ülkelerden olan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson'ın 7-8 Kasım'da Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağı açıklanmıştı. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinde büyük önem arz eden ziyaret Alman basını tarafından mercek altına alındı. 

İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan Hoca oldu İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri Fikri Doğan Hoca oldu Haberi Görüntüle

İSVEÇ'İN POLİTİKASINDAKİ DEĞİŞİME DİKKAT ÇEKTİ

Die Tageszeitung gazetesinde yer alan Reinhard Wolff imzalı makalede Kristersson'ın yapacağı ziyaretle Ankara'dan eli boş dönmek istemediğini yazdı. Wolff, yazısında "İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Cumartesi günü verdiği bir mülakatta, Stockholm'ün YPG'ye ve onun siyasi kolu PYD'ye artık yardım etmeyeceğini duyurdu. Sosyal Demokratların liderliğindeki son iki İsveç hükümeti YPG ve PYD'yi siyasi ve mali olarak desteklemişti. Bu bir U dönüşü" ifadelerine yer verildi.

Ankara felaketi yaşadı! Sağanak yağışlar nedeniyle kaza yapan bir araç ortadan ikiye bölündü! Ankara felaketi yaşadı! Sağanak yağışlar nedeniyle kaza yapan bir araç... Haberi Görüntüle

"NATO ÜYELİĞİ YPG'DEN AĞIR BASIYOR"

Wolff, makalesinde Dışişleri Bakanı Billstrom'un, "YPG'ye destek Türkiye ile ilişkilerimiz için iyi değil. Türkiye ile ilerleme kaydedilmesi büyük önem taşıyor. YPG ve PYD engel teşkil ediyor. Bu örgütlerin AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK ile çok yakın bağları var." sözlerini hatırlatarak, İsveç'in NATO üyeliğinin, terör örgütü YPG'ye verilecek yardımdan daha ağır bastığını belirtti.
Wolff'a göre, İsveç bunu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "YPG ile PKK aynıdır" söylemine yaklaşıyor, Türkiye'nin terörle mücadelesini meşru buluyor.

Dünyanın gözü bu görüşmede! Gazze için diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heniye ile görüştü Dünyanın gözü bu görüşmede! Gazze için diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı Erdoğan,... Haberi Görüntüle

TERÖR ÖRGÜTÜ VE DESTEKÇİLERİ RAHATSIZ

Stockholm'ün, Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunu kaldırdığını ve yeniden askeri malzeme tedarik etmeye başladığını belirten Wolff, makalesinde terör örgütü PKK sempatizanı sözde yazar Kurdo Baksi'nin, "Yavaş yavaş Erdoğan'a teslim oluyorlar" açıklamasına da yer verdi.

Kristersson'ın, NATO üyeliğinin tamamlanmasını ilk dış politika başarısı haline getirmeye kararlı göründüğünü ifade eden Wolff, İsveç'in Ankara'nın taleplerine boyun eğmesine isyan etti.

YSK kararını açıkladı Ordu'da seçimler tekrarlanacak mı? Ordu'da seçim tekrarı ne zaman? YSK kararını açıkladı Ordu'da seçimler tekrarlanacak mı? Ordu'da seçim tekrarı... Haberi Görüntüle

3'LÜ MUHTIRADA HANGİ ŞARTLAR YER ALIYOR?

28 Haziran'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, dönemin İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşmenin ardından Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında "Üçlü Muhtıra" imzalanmıştı.  Muhtırada, ülkelerin YPG/PKK başta olmak üzere, terör örgütlerine verilen desteği kesmesine ve terörizme karşı durmasına yönelik şu şartlar yer almıştı:

"NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç'e tam destek verir. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki iş birliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading