Yandex Metrica
SON DAKİKA
İsrail KKTC rotasına sıcak bakıyor: Yavru Vatan'a yılda 1 milyar avro!

İsrail KKTC rotasına sıcak bakıyor: Yavru Vatan'a yılda 1 milyar avro!

İsrail doğalgazını Türkiye'ye taşıyacak projede en ekonomik rota Leviathan-Magosa-Geçitköy-Mersin güzergahı. Tel Aviv, KKTC'nin siyasi olarak tanınması anlamına gelecek işbirliğne sıcak bakıyor.

Gündem

23.01.2024, 19:06

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması projesinde boru hattının güzergahı konusunda çalışmalar sürüyor. En ekonomik rota, hattın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hinterlandından geçeceği seçenek. Türkiye ile eşgüdüm halinde çalışan İsrail de bu güzergaha olumlu yaklaşıyor. KKTC Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu Üyesi Ata Atun, "Tel Aviv KKTC güzergahına sıcak bakıyor" diyor. 

Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen'e konuşan Atun, İsrail tarafının Kıbrıs Rum Kesimi'ne mesafeli durduğuna dikkat çekiyor. Teknik ekibin saha çalışmalarına başladığını kaydeden Atun şunları söylüyor:

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından paylaştı: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı'nda! Haberi Görüntüle

KKTC'YE YILLIK 1 MİLYAR AVRO

Ata Atun

"Şu an iki alternatif üzerinde yoğunlaşılıyor. Bunlardan birisi Leviathan’dan 450 kilometrelik direkt yeraltı hattını inşa etmek. İkincisi ise Laviathan-Magosa-Geçitköy güzergâhını kullanarak Mersin’e ulaşmak. Geçitköy’den Anamur’a uzanacak boru hattının bütün alt yapısı hazır. İki proje arasında Kıbrıs seçeneği 1 milyar avroluk avantaj sağlıyor. Tel Aviv şu an bu alternatife oldukça sıcak bakıyor. Şayet bu plan tatbik edilirse KKTC yıllık 800 milyon ile 1 milyar avro arasında gelir elde edecek. Bununla birlikte ciddi bir prestij sağlanır ve Doğu Akdeniz’in AB gölü olması engellenmiş olur. İsrail Türkiye’ye mahkûm. Türkiye’nin bu konudaki ısrarı devam ediyor." 

Ata Atun, projenin başlaması durumunda İsrail’in KKTC’de ofis açmak ve Kıbrıs makamları ile resmî temaslar kurmak durumunda olduğunu hatırlattı. 

Bugün okul var mı, yok mu 18 Mart Pazartesi? Okullar... Haberi Görüntüle

ANKARA'NIN YOĞUN MESAİSİ SÜRÜYOR

Hüseyin Işıksal

KKTC Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Hüseyin Işıksal ise bu durumun KKTC açısından mali olmaktan çok siyasi kazanımları olacağını söyledi. Işıksal, İsrail-Rum-Mısır gazının nakli ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve KKTC'nin denklem dışı kalması konusunda Rum tarafının yoğun mesai yürüttüğü bilgisini verdi. Işıksal şu açıklamayı yaptı:

"İsrailli uzmanlar bu gazın Avrupa’ya nakil işleminde KKTC alternatifinin en ekonomik hat olduğu görüşünde. Ancak Rum tarafı Türklerin olduğu hiçbir alternatifi kabul etmiyor. Ankara bu konuda Mısır ve İsrail özelinde yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Çünkü boru hattının karasularımızdan geçmesi KKTC’nin de facto tanınması anlamına geliyor. Elbette ticari kazanımımız olacak ama manevi kazanç çok daha büyük olur. Hem de Rumların oyunu bozulacak." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading