Yandex Metrica

İran Halep'e asker sevk ediyor: Türk ordusunun yeni Bahar Kalkanı yaklaşıyor

İran Halep'e asker sevk ediyor: Türk ordusunun yeni Bahar Kalkanı yaklaşıyor

Türk ordusunun operasyon kararlılığını gören İran, 2016 yılından beri işgal ettiği Halep'e günlerdir ek asker sevk ediyor. Tahran bu hareketiyle iki yıl önceki Bahar Kalkanı Harekâtı'ndan ders çıkarmadığını ilan etmiş oldu.

Gündem

23.01.2024, 19:22

Suriye'nin Tel Rıfat ve Münbiç bölgelerine yönelik operasyon mesajları İran'da tedirginliğe neden oldu. Halep'in kapısı Tel Rıfat'ın Türk ordusunun kontrolüne girmesi halinde sıranın mutlaka Halep'e de geleceğini gören Tahran yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu (SMO) savaşçılarına karşı savunma hattı oluşturmak için bu şehre ek milis grupları sevk etti. 

Bölgedeki son gelişmeleri aktaran Suriye Gözlemevi'nin yayınladığı bilgiye göre hem Esed rejimi hem de İranlı milis grupları Halep'teki varlığını artırdı. 2016 Kasım'ında İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'ye bağlı güçlerin Esed ordusuyla birlikte ele geçirdiği Halep, Rus savaş uçaklarının ağır bombardımanıyla birlikte harabeye dönüşmüştü. 

Halep'te 2016 yılındaki katliam zincirini 'Suriyeli Müslümanların kasabı' olarak bilinen İranlı Kasım Süleymani (şapkalı) yönetmişti. 

Aradan geçen süre boyunca Sünni Müslüman nüfustan arındırılan Halep, hayalet kent görünümünde Şii milislerin garnizonu haline geldi. Bölgeye yönelik TSK-SMO harekâtının başlaması halinde 2020 Şubat-Mart aylarındaki manzaranın tekrarlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Çok büyük bir afetle karşılaşabiliriz Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Çok büyük bir afetle karşılaşabiliriz Haberi Görüntüle

BAHAR KALKANI'NI UNUTMAK MÜMKÜN MÜ?

27 Şubat 2020 tarihinde Rus ordusunun İdlib'deki TSK konvoyuna yönelik hava saldırısında 34 Mehmetçiğin şehit olmasının ardından Bahar Kalkanı Harekâtı başlatılmış ve 5 Mart'a kadar süren operasyonlarda 3 binin üzerinde rejim ve müttefik unsuru öldürülmüştü. 

Cephede etkisiz hale getirilen milisler arasında Lübnan'dan Suriye'ye gelen İran destekli Hizbullah üyeleri ile İran Devrim Muhafızlarına bağlı vekil Şii örgütlerin militanları da bulunuyordu. Harekât süresince 2 savaş uçağı, 8 helikopter, 135 tank, 77 zırhlı araç ve 5 adet hava savunma sistemi de imha edildi. 

Türk Yıldızları'ndan nefes kesen gösteri uçuşu Türk Yıldızları'ndan nefes kesen gösteri uçuşu Haberi Görüntüle

BOMBARDIMAN SÜRÜYOR 

Tel Rıfat ve Münbiç merkezli başlatılacak harekât öncesi 'yumuşatma' amaçlı top ve obüs atışları devam ediyor. Tel Rıfat çevresindeki 5 köyde bulunan terör hedefleri yoğun olarak vurulurken akşam saatlerinde de Suriye Milli ordusu, Tel Abyad'ın batısında YPG'ye mühimmat taşıyan bir aracı başarıyla imha etti. Türk SİHA'ları bölgede günlerdir hedef tarama, koordinat belirleme ve keşif faaliyeti yürütüyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading