Yandex Metrica
SON DAKİKA
İngilizler yalanı seviyor: FOX TV ile Cumhuriyet'i 'güvenilir' ilan ettiler

İngilizler yalanı seviyor: FOX TV ile Cumhuriyet'i 'güvenilir' ilan ettiler

İngilizlerin yayınladığı 2022 Dijital Haber Raporu'nda Türkiye'nin en güvenilir medya kuruluşları listesi yayınlandı. Fakat listenin başında mizansen haberleriyle meşhur FOX ile tekzip rekorlarının sahibi Cumhuriyet'in bulunması, Oxford imzalı raporun ne denli güvenilir(!) olduğunu gözler önüne serdi.

Gündem

23.01.2024, 19:25

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün hazırladığı 2022 Dijital Haber Raporu'nda Türkiye'nin en güvenilir medya kuruluşları listesine yer verildi. Yayınlanan listede ABD merkezli FOX TV ilk sırada, Sözcü ikinci sırada yer aldı. Subjektif verilere dayanarak hazırlandığı belli olan listede, üst üste yayınladığı tekziplerle rekorlar kırmış Cumhuriyet gazetesinin bulunması da dikkat çekti. 

İngilizlerin Türkiye'de 'en güvenilir' medya kurumu olarak göstermeye çalıştığı FOX, hazırladığı mizansen haberlerle gündeme gelmişti. Gazeteci Emre Efser, Twitter'da FOX TV'nin daha önceki haberlerini takipçilerine sunarak Reuters raporunun ne kadar güvenilir(!) olduğunu ortaya koydu. 

İrem Falay kimdir? Basketbol antrenörü olan İrem Falay son yolculuğuna... Haberi Görüntüle

EMEKLİ İDDİASINI SGK YALANLAMIŞTI

Hükümet muhaliflerinin ilgiyle takip ettiği FOX, "Emekliden yüzde 5 sağlık kesintisi" KJ bandıyla bir haber yayınlamış ve haberde sağlık giderleri için emekli maaşlarından yüzde 5'lik kesinti olacağı iddia edilmişti. "Emekliler akşam haberlerinde konuyu öğreniyor ve doğal olarak inanıyorlar. Sonra?" diye yazan Efser, mesajına şöyle devam etti:

"Sonrası şu, SGK bir açıklama yapıyor ve böyle bir çalışmanın hiç olmadığını açıklıyor! Türkiye’nin 'en güvenilir' haber kaynağı, bariz bir şekilde yalan haber yapıyor."

DGS başvuru ücreti ne kadar 2024? Dikey Geçiş Sınavı başvuru... Haberi Görüntüle

MİZANSEN HABERDE BİR NUMARA

Mizansen haber kurgulamada çığır açan FOX TV'nin bir 'efsane' haberi de ayakkabıcılarla ilgili olanıydı. Televizyon ekranından izleyicilerine 'ayakkabıcıların üretimi durdurmak üzere olduğunu' duyuran FOX, muhabirini bir ayakkabı imalathanesine göndermiş ve orada çekim yaptırmıştı. FOX muhabiri atölyede kimsenin çalışmadığını, imalatın durduğunu uzun uzun anlatmış, bunu da ekonomik krize bağlamıştı. 

Oysa gerçek çok farklıydı. Atölyedekiler öğle yemeği molasındaydı ve herkes yemekte olduğu için imalathane o sırada boştu. FOX'un yalan haberi, sözkonusu atölyeye A Haber muhabirinin gitmesiyle ortaya çıkmıştı. 

Survivor Aleyna memleketi neresi, kaç yaşında, kimdir? Survivor Aleyna instagram... Haberi Görüntüle

ORADA YALANLAR HİÇ BİTMEDİ 

Gazeteci Emre Efser'in 'güvenilir' FOX'a ilişkin şu hatırlatmaları da yaptı: 

Fox Haber yine baltayı taşa vuruyor. 

Haber başlığı: Pancarcı isyanda.

Haberde özelleştirmelerden sonra pancar üreticisinin pancarlarını satamadığı ve mağdur olduğu, fabrikaların ise çalışmadığı söyleniyor.

Yine A Haber çekimin yapıldığı fabrikaya gidiyor ve yetkili ile bir röportaj yapıyor. Tesis tam kapasite çalışıyor ve Fox 'güvenilir' haber yapmaya devam ediyor.

İsrailoğullarının istediği yiyecekler nelerdir? İsrailoğulları hangi yiyecekleri isteyerek nankörlük etti?... Haberi Görüntüle

'AYAĞI KIRIK' DEDİLER, RÖPORTAJ SONRASI YÜRÜYEREK GİTTİ 

En iyi haberlerden birisi bu. Başlık: Şehir Hastanelerinde hastalar çile çekiyor.

Fox muhabirine ayağının kırık olduğunu ve MR için uzun süre yürüdüğünü söyleyen hasta, çekim bitikten sonra değneklerini eline alıp yürümeye başlıyor. Allah’ın hikmeti işte...

Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı 2024? Oy kullanırken seçmen... Haberi Görüntüle

FATİH PORTAKAL: ELLERİ ARKADAN KELEPÇELİ!

 

'Eski Diyarbakır Belediye Başkanı tutuklandı' haberi verirken arkadan ellerinin kelepçelendiği bilgisini veren Fox Haber, 'güvenilir haber kaynağı' olduğunu yine ispatlıyor. (FOX TV ana haber sunucusu Fatih Portakal'ın bu yalanı da görüntülerle kısa sürede açığa çıkmıştı.)

Yargı dizisinin Tuğçe'si Merve Ateş nereli, kimdir? Merve Ateş kaç... Haberi Görüntüle

ARŞİVE KALDIRILACAK DOSYALARI ÇEKİP BAKIN NE YAPTILAR?

Haber başlığı: İcra dosyaları odalara sığmıyor.

Fox Haber, bir adliye binasında yaptığı çekimle birlikte icra dosyalarının koridorlara taştığını söylüyor. Aynı adliyeye giden A Haber muhabiri ise işin aslını anlatıyor.

Örnekler çoğaltılabilir ama yalan haber yapmayı bu kadar alışkanlık haline getirmiş bir kurumun yine batılı bir medya kuruluşu tarafından “güvenilir kaynak” olarak gösterilmesi, Türkiye’deki insanların aklı ile dalga geçildiğinin en net göstergesidir.

DGS başvuru ücreti ne kadar 2024? Dikey Geçiş Sınavı başvuru... Haberi Görüntüle

SADECE FOX MU... CUMHURİYET DE VAR!

İngilizlerin yalanı neden bu kadar sevdiği bilinmiyor. Oxford Üniversitesi'nce hazırlanan güvenilir medya kuruluşları raporunda tekzip şampiyonu Cumhuriyet gazetesine de yer verildi. 2020 yılında bir gün içerisinde birinci sayfadan tam 3 adet tekzip (mahkeme kararıyla yayınlanmak zorunda olunan yalanlama metni) yayınlayarak bu alanda bir rekor kırmıştı.

Cumhuriyet'in tekzip aşkı sonraki dönemde de devam etti. Gazetenin manşetten yer verdiği onlarca iddia, mahkemeler tarafından resmi bir şekilde yalanlandı ve mağdurlar tarafındın hazırlanan açıklama metinleri, yasada uygun görüldüğü şekilde birinci sayfada yayınlandı.    

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading