Yandex Metrica

İletişim Başkanlığı'ndan depremle ilgili yalanlara cevap: Günlük Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

İletişim Başkanlığı'ndan depremle ilgili yalanlara cevap: Günlük Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili 15-16 Şubat günlük Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı.

Gündem

15.02.2024, 15:58

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili 15-16 Şubat günlük Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı. Bültende yıkılan binaların çoğunun yeni olduğu, bağış tutuarının vergiden düşeceği, İspanya ordusunun İskenderun'da devriye görevi yaptığı, Bakan Nebati'nin 14 Şubat'ta düzenlenen Kabine Toplantısı'na katılmadığı, Hatay'da denetime gelen savcıların izne ayrıldığı, yağmacıların Cemevine silahlı saldırı düzenlediği ve Adıyaman'da tek bir Diyanet görevlisinin olmadığı yönündeki iddialar yalanlandı.

TV8,5 yayın akışı 16 Nisan Salı! Bugün TV8,5'ta neler var, hangi maçlar var? TV8,5 yayın akışı 16 Nisan Salı! Bugün TV8,5'ta neler var,... Haberi Görüntüle

DEPREMDE YIKILAN BİNALAR

Günlük Dezenformasyon Bülteni'nde depremde yıkılan binaların çoğunun yeni binalar olduğuna yönelik asılsız iddialar yalanlandı ve şu ifadelere yer verildi:

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde ‘yıkılan binaların çoğunun yeni bina olduğu’ iddiası gerçek dışıdır.

 

Deprem felaketinden etkilenen 10 ilimizde orta hasar, ağır hasar, acil yıkılacak ve yıkık bina sayısı toplam 9 bin 146’dır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, bu binaların yüzde 98’i 1999 öncesinde inşa edilmiştir. Şu ana
kadarki hasar tespit çalışmalarında, depremden etkilenen 10 ilimizdeki orta hasar, ağır hasar, acil yıkılacak ve yıkık binalardan; Adana’da 13 binanın 12’si eski, 1’i yenidir. Adıyaman’da bin 348 binanın bin 315 eski, 33’ü yenidir. Diyarbakır’da 52 binanın 52’si de eski binadır. Gaziantep’teki 2 bin 648 binadan 2 bin 622’si eski, 26’sı yenidir. Hatay’daki bin 821 binanın bin 780’i eski, 41’i yenidir.

 

Malatya’daki bin 124 binanın bin 119’u eski, 5’i yenidir. Kahramanmaraş’taki bin 816 binadan bin 790’ı eski, 26’sı yenidir. Şanlıurfa’daki 30 binadan 30’u da eskidir. Kilis’teki 146 binadan 146’sı da eski binadır. Osmaniye’deki binaların da benzer şekilde 148’i de eskidir. Söz konusu meskenlerdeki toplam nüfus 81 bin 168’dir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi incelendiğinde, kırmızıyla gösterilen yıkılmış binalarının çoğunun eski binalar olduğu görülmektedir.

Fred ile İsmail Kartal neden tartıştı? İsmail Kartal ile Fred kavga mı etti? Fred ile İsmail Kartal neden tartıştı? İsmail Kartal ile Fred... Haberi Görüntüle

BAĞIŞ TUTARI VERGİDEN DEĞİL MATRAHTAN DÜŞECEK

Bültende ayrıca, bazı basın organları tarafından piyasaya sürülen bağış tutarlarının vergiden düşeceğine yönelik iddia yalanlandı.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Afet bölgesindeki afetzedeler için bağışta bulunanların, bağış tutarları vergiden düşülecek” iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.

 

Vergi mevzuatı uyarınca yapılan bağış ve yardımlar, “vergi matrahının” tespitinde indirim olarak dikkate alınabilmektedir. Bu indirim, kanun hükmü olup tüm vergi mükelleflerinin daha önce de yararlanabildiği bir düzenlemedir. Dolayısıyla AFAD veya Türkiye Kızılay Derneği’ne yapılacak bağış ve yardımlar da bu kapsamda değerlendirilmekte, bağış yapan şirketlerin yıl sonunda beyan edecekleri gelirlerinden indirim konusu yapılabilecektir.

Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü Haberi Görüntüle

'İSPANYA ORDUSU DEVRİYE ATIYOR' YALANI

Sosyal medyada İspanya ordusunun İskenderun'da devriye gezdiği iddia edilmişti. Milli Savunma Bakanlığı'nın yalanladığı iddiaya Dezenformasyon Bülteni'nde de yer verildi ve şu ifadeler kullanıldı:

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerle ilgili, “İspanya ordusu İskenderun’da devriye görevi gerçekleştiriyor” iddiası doğru değildir.

 

Görüntülerdeki askeri araçlar, depremin ardından insani yardım içi bölgeye gelen İspanya Silahlı Kuvvetlerine ait araçlardır. Bu araçların arama kurtarma bölgesine intikali sırasında çekilen görüntüler, “devriye” iddiasıyla servi edilmiştir.

Teleferik kazasında mahsur kaldılar! Kurtarma ekipleri 'manzaranın tadını çıkarın' diye gençleri sakinleştirdi! Teleferik kazasında mahsur kaldılar! Kurtarma ekipleri 'manzaranın tadını çıkarın' diye... Haberi Görüntüle

BAKAN NEBATİ'NİN KABİNEDE YER ALMADIĞINA YÖNELİK İDDİA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 14 Şubat'ta düzenlenen Kabine Toplantısı'na katılmadığı ve bakanlık sunumu yapılmadığı iddia edilmişti. Dezenformasyon Bülteni'nde konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 14 Şubat’taki Kabine Toplantısı’na katılmadı. Bakanlık sunumu yapılmadı” iddiaları doğru değildir.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, afet nedeniyle bulunduğu Şanlıurfa’dan 14 Şubat’taki Kabine Toplantısı’na video konferans yoluyla iştirak etmiş ve sunum yapmıştır.

AKOM'dan İstanbul için sağanak uyarısı! Sıcaklık 10 derece birden düşecek AKOM'dan İstanbul için sağanak uyarısı! Sıcaklık 10 derece birden düşecek Haberi Görüntüle

HATAY'A GELEN SAVCILARLA İLGİLİ İDDİA

Basın organlarından bazıları Hatay'daki Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürşüğü'ne gelen savcıların izne ayrıldığını iddia etmişti. Asılsız iddialar şu şekilde çürütüldü: 

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Hatay’daki Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’ne gelen savcılar izne ayrıldı” iddiası gerçek dışıdır.

İddia edilen binada yıkım işlemi yapılmamış, binada tespit edilen belgelere nöbetçi Cumhuriyet savcısı tarafından el konularak muhafaza altına alınmıştır. Ayrıca Hatay’da görevli 41 Cumhuriyet savcısına ek olarak, 104 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirilmiştir. Delillerin karartıldığı ya da Cumhuriyet savcılarının izne ayrıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Antalya'daki teleferik faciasında yeni gelişme: Bir kez daha incelenecek! Antalya'daki teleferik faciasında yeni gelişme: Bir kez daha incelenecek! Haberi Görüntüle

CEMEVİNE SALDIRI İDDİASI

Sosyal medyada depremzedeler için toplanan mallara el koymak isteyen bazı kişilerin Şahkulu Pendik Cemevi’ne silahlı saldırı düzenlediği iddia edilmişti. O iddialar şöyle çürütüldü:

Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve basın yayın organlarında habere konu olan, “Depremzedeler için toplanan yardımlara el koymak isteyen kişiler, Şahkulu Pendik Cemevi’ne silahlı saldırı düzenledi” iddiası doğru değildir.

İstanbul’un Pendik ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesinde bulunan Şahkulu Sultan Külliyesi M. Ali Hilmi Dede Baba Araştırma, Eğitim ve Kültür Vakfı önünde silahlı yaralama olayının, ‘deprem yardımlarına el koyma’ ile ilgisi bulunmamaktadır. Deprem bölgesine gönderilecek yardım tırının yolu kapatması üzerine taraflar arasında yol verme tartışması çıkmıştır. Olayda yaralanan bir kişi tedavi altına alınırken kimliği belirlenen şüphelileri yakalanması için çalışmalar başlatılmıştır.

İBB'nin 'teknik arıza var' dediği ulaşım aksamasında gerçek bambaşka! 30 saati aşan metro arızasının nedeni ortaya çıktı? İBB'nin 'teknik arıza var' dediği ulaşım aksamasında gerçek bambaşka! 30... Haberi Görüntüle

'ADIYAMAN'DA DİYANET GÖREVLİSİ YOK' İDDİASI

Basın organlarında afet bölgesi Adıyaman'da tek bir Diyanet görevlisinin bile olmadığına yönelik iddialar ise şu şekilde yalanlandı:

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Afet bölgesi Adıyaman’daki çalışmalarda bir tane bile Diyanet görevlisi yok” iddiası gerçek dışıdır.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’da, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı bin 500 görevli, çalışma ve yardım faaliyetlerine katılmaktadır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading