Yandex Metrica
SON DAKİKA
İçişleri Bakanı Soylu, sel felaketinde bir aydır süren çalışmaları anlattı

İçişleri Bakanı Soylu, sel felaketinde bir aydır süren çalışmaları anlattı

Sel felaketinin birinci ayında çalışmalara ilişkin bilgi veren İçişleri Bakanı Soylu, 11 Ağustos'un hayatındaki en acı gecelerden biri olduğunu söyledi.

Gündem

23.01.2024, 17:58

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinde ortaya çıkan bilançoyu ve selin ardından bölgede yapılanları açıkladı. 

82 vatandaşın hayatını kaybettiğini kaydeden Soylu, halen kayıp durumda olan 15 vatandaşın ise 459 personelin katılımıyla havadan ve karadan aranmakta olduğunu bildirdi. 

Bozkurt'taki Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Soylu, Bozkurt ilçesinin Mamatlar köyüne 453 kilogram yağış düştüğüne dikkat çekti. 

Bugüne kadar görülmemiş bir yağışın meydana geldiğini ifade eden Soylu, felaketin ardından yaşadığı gecenin 'hayatında tecrübe ettiği en zor gece' olduğunu belirtti. 

2021'in 'afet eğitim yılı' olduğunu hatırlatan Bakan Soylu, 25 milyon vatandaşa pandemi şartlarına rağmen yüz yüze eğitimler verildiğini, hedeflerinin ise 50 milyon kişiye ulaşmak olduğunu bildirdi. Soylu ayrıca, bu amaçla hazırladıkları videoyu 11 milyon insanın tam zamanlı olarak izlediğine işaret etti. 

Batı Karadeniz'deki sel felaketinin ardından devletin yaptığı yardımlara değinen Soylu şu bilgileri verdi: 

2024 MANİSA-SOMA SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Manisa-Soma'da hangi... Haberi Görüntüle

65 BİN METREKÜP TOMRUK

"Şu ana kadar Kastamonu, Sinop ve Bartın'da vatandaşımıza 203 milyon 325 bin 396 lira nakdi yardım yapıldı. Mağdur olan ve taşınması gereken 464 selzede jandarma tarafından taşındı. Kızılayımız bu süreçte 900 bin öğün yemek dağıttı."

Helikopterler ve insanlı keşif uçaklarıyla arama-kurtarma amaçlı 1164 saat uçuş gerçekleştirildiğini anlatan Soylu, şöyle devam etti:

"Sadece 103 bin gıda kolisi dağıtıldı. Tam bunun yarısı kadar da temizlik ve hijyen kolisi dağıtıldı. Yani 50 bini aşkın temizlik ve hijyen kolisi ve yine 1348 tır, kamyon veya kamyonet vatandaşımızın, bağışçılarımızın yüksek gönüllülükleriyle Bartın, Sinop ve Kastamonu'daki sel bölgelerine yardımı oldu. Yine burada temizlik çalışmaları önemli çalışmalardı. 25 bin kamyon sadece Bozkurt'ta ve geri kalan yerlerde 35 bin kamyon çamur taşıdı. Yine Ulaştırma Bakanlığımız gerek Sahil Güvenlik Komutanlığımız gerek Orman Bakanlığımız gerek Kıyı Emniyeti tarafından sel sonucu denize sirayet eden 65 bin metreküp denizden tomruk toplandı."

Mehmet Akarca kimdir? Yargıtay Başkanı kim oldu? Haberi Görüntüle

390 MİLYON LİRA BAĞIŞ GELDİ

Felaket sonrası seferberlikte görev almış herkese teşekkürlerini sunan Soylu, "143 köy yolu ve 416 bağlısı kapanmış. Bunların hepsi gerek Karayolları, gerek İl Özel İdaresi, gerekse de DSİ ekipler tarafından eski haline getiriliyor. Burada kurumların isimlerini verirken aslında herkesin nasıl bir işin parçasını tuttuğu ve taşın altına elini koyduğu, devletin tüm kurumlarının ahenk içinde çalıştığı çok net bir şekilde görülmektedir" ifadesini kullandı. 

Yalnızca Bozkurt'ta 116 köprünün zarar gördüğünü kaydeden Soylu, "Sinop ve Bartın'ı da eklediğimizde en az 2-3 kat artar. İller idaresi ve belediyelerimiz sadece bu bölgede su için 18 bin 707 metre iyileştirme ve tamir yaptılar. Tüm kanalizasyon, içme suyu ve aynı zamanda yağmur su hatları yeniden burada gerçekleştirilecek" diye konuştu. 

Kastamonu, Sinop ve Bartın'da, eşya yardımı, kira yardımı ve taşıma yardımı da dahil olmak üzere şu ana toplamda 203 milyon 325 bin 396 lira nakdi yardımın vatandaşlara ulaştırıldığını kaydeden Soylu, son olarak şu bilgileri verdi: 

"Şu ana kadar AFAD hesaplarına toplam 390 milyonun üzerinde bağış geldi. Fakat hem taahhütler, hem de gelecekler var. Onlardan bahsetmiyorum. Bu esnada illerimizin valiliklerinin açtığı özel bağış hesapları var. Bunlara da toplam 60 milyon bağış geldi. Yani bu 450 milyon demektir. Şu ana kadar belirlediğimiz maliyet 5,8 milyar lira. Bu 5,8 milyar liranın içinde şehirlerimizde yapılacak evlerden, köylerde kırsala yapılacak evlere kadar tüm maliyetler söz konusudur."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading