Yandex Metrica
SON DAKİKA
İbrahim Kalın’dan terörle mücadelede dünyaya net mesaj: Kimseden izin vermeyiz!

İbrahim Kalın’dan terörle mücadelede dünyaya net mesaj: Kimseden izin vermeyiz!

Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığına vurgu yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  “Ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kaldığımızda izin istemeyiz, sadece müttefiklerimizle koordine ederiz.” dedi.

Gündem

23.01.2024, 20:08

Al Jazeera İngilizce kanalında katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin İstanbul İstiklal Caddesi'nde düzenlenen terör saldırısına karşılık Suriye ve Irak'ın kuzeyine yönelik düzenlediği hava saldırılarına değindi.

Kalın, havadan veya karadan bu teröristlerin peşinden gidileceğini söyledi. Kalın, İstanbul'daki terör saldırısının arkasında YPG/PYD'nin olduğuna dair ellerinde açık deliller olduğunu, bombayı yerleştiren teröriste yardım edenlerin de gözaltına alındığını anımsattı.

Çocuklar gibi şen! Hilmi Türkmen'den Üsküdar Çocuk Köyü paylaşımı Haberi Görüntüle

"İSTANBUL'DAKİ SALDIRI PYD/YPG TARAFINDAN KOORDİNE EDİLDİ"

PKK terör örgütünün son yıllarda taktik değişikliğine gittiğini dile getiren Kalın, "Suriyeli Kürt denilen veya diğerleri yerine, bir çeşit kendilerini örtbas etmek için farklı milletten kişileri kullanıyorlar. (Bu saldırı) Açıkça PYD/YPG tarafından koordine edildi." diye konuştu.

Kalın, PKK'nın YPG'nin terör örgütleri olduğunu, bu örgütlere ait Suriye'nin kuzeyinde, doğusunda, batısında ya da Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki unsurların, noktaların Ankara için meşru hedef olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonda PKK, PYD/YPG unsurlarını vurduğuna, ABD veya Rus güçlerini hedef almadığına işaret eden Kalın, "(ABD ve Rus güçlerine) Tabii bu unsurlardan uzak durmalarını söylüyoruz. PYD/YPG bir noktada ABD bayrağını, başka noktada da rejim bayrağını kendisini korumak için kullanıyor. 'Burada Amerikalılar var bize saldıramazsınız, rejim güçleri burada, bize saldıramazsınız'. Yakın zamanda, çok az olsa da geçmişte bunu bazen Ruslarla da yapıyorlardı. Bana göre bu durum PYD/YPG'nin ABD ile olan ittifakını Suriye'nin kuzeyindeki varlığını meşrulaştırmak için kullandığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

Sözcü Kalın, Türkiye'nin son günlerde Suriye'nin kuzeyine düzenlediği hava operasyonlarının ABD askerlerinin hayatını riske attığı yönünde Washington'dan gelen açıklamaları reddederek, "ABD'li müttefiklerimize, ABD'lileri, sivilleri, Rusları, İranlıları ya da diğerlerini hedef almayacağımız, bizim hedeflerimizin özellikle PKK, PYD/YPG unsurları olduğu mesajını gönderdik." değerlendirmesinde bulundu.

Nilüfer Gürbüz kimdir? Bahadır Gürceer ne iş yapıyor? Haberi Görüntüle

"ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZDA İZİN İSTEMEYİZ"

Rusya ve İran'ın Türkiye'nin operasyonuna yeşil ışık yakıp yakmadığına ilişkin soruya Kalın, "Ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kaldığımızda izin istemeyiz, sadece müttefiklerimizle koordine ederiz." ifadesini kullandı.

Kalın, 2019'da ABD ile varılan mutabakat doğrultusunda Washington yönetiminin PYD/YPG unsularını Türkiye sınırından 30 kilometre uzağa uzaklaştırması gerektiğinin ancak bu anlaşmanın ihlal edildiğinin altını çizdi.

Optimar duyurdu: Hatay'da hangi parti önde? Hatay'ı Mehmet Öntürk mü... Haberi Görüntüle

"PYD/YPG DEAŞ TUTUKLULARINI SİYASİ REHİNE OLARAK KULLANIYOR"

PYD/YPG'den Türkiye'nin kara operasyonu başlatması halinde Suriye'nin kuzeyinde DEAŞ terör örgütü mensubu tutukluların tutulmasını garanti edemeyeceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kalın, "Bu, PYD/YPG'nin müzakereler için, ABD'li ve Avrupalılardan daha fazla destek, askeri, siyasi, basın desteği almak için DEAŞ tutuklularını siyasi rehine olarak kullandığını gösteriyor." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye'deki rejim lideri Beşşar Esed arasında görüşme olup olmayacağını, olacaksa ne zaman olacağını bilmediğini belirtti.

Sahada birçok şeyin yapıldığının görülmesi gerektiğini ifade eden Kalın, bunlardan birinin de Esed rejiminin Suriye'de PKK, PYD/YPG ve diğer elementlere karşı açık bir duruş sergileyip sergilemeyeceği olduğuna dikkati çekti.

Kalın, ABD, Avrupa ve birçok Arap ülkesi başta olmak üzere neredeyse tüm dünyanın unuttuğu bir dönemde Ankara'nın meşru Suriye muhalefetini unutmadığına ve desteklemeye devam edeceğine vurgu yaptı.

 Erdoğan'ın Esed ile görüşmeye yönelik verdiği mesajlara değinen Kalın, "Bu tür bir (Erdoğan-Esed) görüşme için acil bir planımız yok ama Cumhurbaşkanımız, 'Sorumlu davranırsan, güvenlik endişelerini giderirseniz ve siyasi sürecin ilerlemesine izin verilirse, ondan sonra siyasi sürecin ilerlemesi, Suriye halkının korunması, bölgesel barış ve güvenliğin sağlanması, Türkiye-Suriye sınırı boyunca güvenliğin ve düzenin sağlanması gibi şeyler olursa şans vermeye hazırım' mesajı gönderiyor. Yani (Cumhurbaşkanı Erdoğan) hemen görüşme ya da sadece buluşmak için söylemiyor." şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading