Yandex Metrica

Sitede Ara

İbrahim Kalın: 2022 Türkiye'nin hem sahada hem masada güçlü olduğunu gösterdiği yıl

İbrahim Kalın: 2022 Türkiye'nin hem sahada hem masada güçlü olduğunu gösterdiği yıl

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni güç odakları belirginleşirken Türkiye'nin uluslararası sitemin dönüşümünü zaruret olarak gördüğünü söyledi. Kalın, "2022 Türkiye’nin hem sahada hem de masada güçlü olduğunu gösterdiği bir yıl oldu. " dedi.

Gündem

25.04.2024, 15:30

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 2022 krizleri, savunma sanayii, Afganistan'da Taliban ve Katar'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası ile ilgili Kriter dergisine konuştu. 

2024 ÖGG sınavı ne zaman yapılacak? 2024 ÖGG sınavı tarihi 2024 ÖGG sınavı ne zaman yapılacak? 2024 ÖGG sınavı tarihi Haberi Görüntüle

'YENİ GÜÇ ODAKLARI BELİRGİNLEŞTİ'

Kriter dergisinden Burhanettin Duran ile söyleşi yapan İbrahim Kalın, Üçüncü Dünya Savaşı ve nükleer savaş tehlikesi konusunda "Büyük güç rekabetinin keskinleştiği, bölgesel aktörlerin inisiyatifleriyle yeni güç odaklarının belirginleştiği ve daha ziyade çok kutuplu bir uluslararası sistemin ortaya çıkmakta olduğu bir dönemde bulunduğumuz tespitini yapabiliriz." şeklinde konuştu. Balkanlar’da, Afrika’da kırılganlığın sürdüğüne dikkat çeken kalın, "Afganistan, Libya, Yemen ve Suriye gibi dosyalar sıcaklığını koruyor. Asya Pasifik’te dengelerin değiştiğini müşahede ediyoruz. Öte yandan, terör, iklim değişikliği, göç, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi tehditler devam ediyor." dedi.

YSK karara bağladı: 2 il ve 26 ilçedeki başvurular reddedildi YSK karara bağladı: 2 il ve 26 ilçedeki başvurular reddedildi Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE ULUSLARARASI SİSTEMİN DÖNÜŞÜMÜNÜ ZARURET OLARAK GÖRÜYOR'

Bölgemizde yaşanan çatışmalar ve küresel etkilerinin yeni bir güvenlik mimarisinin şart olduğunu gösterdiğine dikkat çeken İbrahim Kalın, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılıdna da gelecek kuşaklar için barışı tesis etmek ve herkes için adalet, güvenlik ve refah üreten bir sistem kurmaya devam edeceğini söyledi. Yeni uluslararası sistemin tüm paydaşların güvenlik kaygılarını gözeten, refahı adil bir şekilde paylaşan ve küresel farklılıkları zenginlik olarak gören bir yapıda olması gerektiğine dikkat çeken Kalın, "Türkiye, uluslararası sistemin dönüşümünü bir zaruret olarak görüyor." dedi.

Antalya'daki teleferik faciasında yeni gelişme: Bir kez daha incelenecek! Antalya'daki teleferik faciasında yeni gelişme: Bir kez daha incelenecek! Haberi Görüntüle

'2022 TÜRKİYE'NİN HEM SAHADA HEM DE MASADA GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖSTERDİĞİ YIL'

Türkiye'nin bölgesel ve küresel barış ve iktidarın sağlanmasında merkezi bir rol üstlendiğine dikkat çeken Kalın, şu şekilde konuştu:

Türkiye'nin küresel barışın teminatı olması sadece kuru bir söylemden ibaret değildir. 2022 Türkiye’nin hem sahada hem de masada güçlü olduğunu gösterdiği bir yıl oldu. Türkiye barışın sağlanması için gerekli diplomatik kabiliyete ve güç unsurlarına sahip bir ülkedir. Bugün Türkiye, Balkanlar'dan Kafkaslara, Ortadoğu'dan Afrika’ya, Ege'den Akdeniz ve Karadeniz'e kadar farklı coğrafyalarda barış ve istikrarı öncelemektedir. Bunun için karşılıklı güven, iş birliği ve birlikte büyüme ilkeleri ile hareket etmektedir.

Baykar'a 'jet yakıtı satmışlar' iftirası atan İBB provokatörü tutuklandı Baykar'a 'jet yakıtı satmışlar' iftirası atan İBB provokatörü tutuklandı Haberi Görüntüle

'YENİ KÜRESEL SİYASAL DÜZEN ADİL VE EŞİTLİKÇİ OLMAK ZORUNDA'

Kalın, sözlerine şu şekilde devam etti:

Önce salgın, ardından Ukrayna’daki gelişmelerin ortaya çıkardığı durumun etkisiyle Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın yıllardır ısrarla vurguladığı BM ve uluslararası sistemdeki reform ihtiyacına artık diğer dünya liderlerinin de hak vermeye başlaması memnuniyet vericidir. Önümüzdeki dönemde, BM başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası teşkilatlarda aktif ve yapıcı rolümüzü sürdürecek; Cumhurbaşkanımızın “Dünya Beşten Büyüktür” ve “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” ifadelerinde somutlaşan görüşlerimizi, tüm platformlarda dile getirmeye devam edeceğiz. Uluslararası toplumun küreselleşme ve sonrasında yaşadığı zihinsel karmaşa, küresel eşitsizlik ve siyasi bunalımlar, Türkiye’nin adalet ve refah üzerine inşa ettiği yeni küresel sistem tasavvurunun bir ihtiyaç ve zaruret haline geldiğini ortaya koyuyor. Yeni küresel siyasal düzen, çoğulculuğu ve kuşatıcılığı esas alan adil ve eşitlikçi bir düzen olmak zorunda.

ÖGG sınavı sonuçları ne zaman açıklanır 2024? Özel Güvenlik 108. dönem sınav sonuçları nereden öğrenilir? ÖGG sınavı sonuçları ne zaman açıklanır 2024? Özel Güvenlik 108.... Haberi Görüntüle

'DIŞ POLİTİKA UFKUNU GENİŞLETİYORUZ'

Türkiye'nin ABD, Rusya, Çin ve Avrupa ile hem farklı hem de ilişkili olan kendine özgü politikası hakkında konuşan Kalın, şu ifadelere yer verdi:

Önceliğimiz, bölgemizde ve ötesinde barış, istikrar ve refah kuşakları oluşturmaktır. Buradan hareketle, dış politikamızın geleneksel çizgisini muhafaza ederken, yenilikçi açılımlarımızla da ülkemizin dış politika ufkunu genişletiyoruz. Türkiye'nin NATO'nun üyesi olması ve Batı ittifakı içinde yer alması, onun Çin, Rusya, Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika ile iyi ilişkiler geliştirmesine mani değildir. ABD ile müttefik olmamız, Rusya ile belli alanlarda iş birliği yapmamıza engel teşkil etmez. Ortadoğu ile iyi ilişkiler geliştirmemiz, Avrupa ile ilişkilerimizi ortadan kaldırmaz. Neticede dış politika sıfır toplamlı bir oyun değildir. Cumhuriyetin 100'üncü yılına girerken inşa ettiğimiz kendine özgü dış politikamızı, bütün unsurları dikkate alarak uyguluyoruz. Zira dış politikaya 360 derece perspektifiyle yaklaşıyoruz. Meseleleri, Türkiye merkezli eksenimizle değerlendiriyor; farklı ülke ve aktörlerle diplomatik ilişkilerimizi, devletimizin ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda aynı anda yürütebilme kapasitemizle kendi eksenimizi tahkim ediyoruz. Ulusal çıkarlarımızdan ve ilkelerimizden taviz vermeden küresel barış ve istikrara katkı sağlayacak adımlar atıyoruz. “Hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz güvende olmayacağız” düsturu ile hareket ediyoruz.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Türkiye'yi diğer ülkelerden ayıran özellikler hakkında konuşan Kalın, şu ifadeleri kullandı:

Mevcut kriz bağlamında ülkemizi diğer ülkelerden ayıran en büyük özelliği, Rusya ve Ukrayna ile üst düzeyde, doğrudan ve şeffaf bir iletişiminin bulunmasıdır. Her iki ülke de ülkemize güven duymaktadır. Bu politikamız sayesinde, savaşın başlangıç aşamasında müzakereler alanında, sonrasında ise tahıl koridoru, esir takası gibi konularda somut kazanımlar elde edilmiştir.

Krizin başından bu yana, gerek savaşan tarafların gerekse müttefiklerimizin dikkatini, savaşın uzamasının yol açabileceği risklere çektik. Savaşın kazananının olmayacağını, adil bir barışta ise kaybedenin olmayacağını vurguladık. Zira savaşın faturasını sadece çatışan taraflar değil, hepimiz ödüyoruz. Bu itibarla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, giderek daha vahim boyutlar alan savaşın, müzakereler yoluyla ulaşılacak adil bir barış temelinde çözüme kavuşturulması yönündeki çabalarımızı sürdüreceğiz.

Beylikdüzü-Avcılar D-100 karayolunda feci kaza: Çok sayıda ekip olay yerinde Beylikdüzü-Avcılar D-100 karayolunda feci kaza: Çok sayıda ekip olay yerinde Haberi Görüntüle

'DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ÜLKELER SÖZÜMÜZE İTİBAR EDİYOR''

Kalın ihtilafların ve çatışmaların barışçıl yollardan çözülmesi için rol oynayan en önemli küresel aktörlerden biri haline gelen Türkiye'nin bu kapasiteye bir anda ulaşmadığına dikkat çekti ve  "Yürüttüğümüz açık, şeffaf ve ilkeli dış politika sayesinde, bugün dünyanın dört bir yanında halklar ve ülkeler bize güveniyor, sözümüze itibar ediyor." dedi.

Antalya'da teleferik neden düştü? Teleferik kazası neden, nasıl meydana geldi? Antalya'da teleferik neden düştü? Teleferik kazası neden, nasıl meydana geldi? Haberi Görüntüle

'SAVUNMA SANAYİİ DIŞ POLİTİKAMIZIN TAMAMLAYICISI'

Türk savunma sanayiinin Türk dış politikasındaki etkisi hakkında konuşan Kalın, savunma sanayiinin günden güne etki alanı artan dış politikamızın tamamlayıcısı olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

Bu alandaki başarılarımız, caydırıcı gücümüzü artırırken, diplomaside bizlere yeni alanlar açtı. Savunma sanayimizin gelişimiyle gurur duyuyoruz. Yerli ve milli savunma sanayii ürünlerimizle, kendi kapasitemizi ve caydırıcılığımızı tahkim ediyoruz. Terörle mücadelemizden sınır ötesi operasyonlarımıza kadar birçok alanda savunma sanayii araçlarımızın etkinliğini görüyoruz.

 

Savunma sanayii ürünlerimizin, birçok sahada oyun değiştirici bir etki yaptığına defalarca şahit olduk. Haliyle, sahada kabiliyetleri gerçek zamanlı olarak test edilen milli savunma sanayii ürünlerimize ilgi artıyor. Tüm temaslarımızda, hem yurt dışında hem de ülkemizde misafirlerimizi ağırlarken savunma sanayii ürünlerimizin tanıtılmasına önem veriyoruz. Elbette, savunma sanayiinin ülkeler arasında en basit tabiriyle “pazar payı” için bir rekabet alanı olduğunu da unutmamakta fayda var. Dolayısıyla, ülkemize yönelik kimi zaman gündeme getirilebilen haksız ithamları bu kapsamda reddediyoruz.

Bugün otobüs, metro, marmaray, metrobüs, vapurlar ücretsiz mi 13 Nisan Cumartesi? Bugün toplu taşıma paralı mı? Bugün otobüs, metro, marmaray, metrobüs, vapurlar ücretsiz mi 13 Nisan... Haberi Görüntüle

'TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI GÜNDEN GÜNE GÜÇLENİYOR'

Türk Devletleri Teşkilatı'nın günden güne güçlendiğini ve uluslarası alanda ağırlığının arttığını söyleyen Kalın, şöyle konuştu:

Teşkilatın sahip olduğu olumlu gündem ve başta ulaştırma, savunma, enerji ve ekonomi olmak üzere taşıdığı potansiyel, bu ilgi ve etkide önemli rol oynuyor. Asya’nın kalbinden Avrupa’ya uzanan geniş bir coğrafyaya hitap eden TDT, üyeleriyle birlikte ortaya koyduğu vizyonla barış, istikrar ve refahın bölgemiz ve ötesine yayılması için tarihi bir misyona sahip. Bu tarihi bilinçle, Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi ve 2022-2026 Strateji Belgesi ile üyeler esasen önümüzdeki dönemde kendilerine rehberlik edecek enstrümanları da şeffaf bir şekilde ortaya koydu.

Türkiye olarak, TDT’nin özellikle son dönemde yakaladığı ivmeden, gösterdiği gelişmeden ve elde ettiği kazanımlardan memnuniyet duyuyoruz. Ortak değerler etrafında bir araya gelen toplumlarımızı ilgilendiren her alanda bütünleşme yönünde kararlı adımlar atan TDT’ye, tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarımızla birlikte katkı sağlamaya gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede Türk dünyasının yeniden birleştiğini ve yeni bir ufka doğru yol aldığını memnuniyetle müşahede ediyoruz.

Bayraktar TB3 bir test uçuşunu daha geride bıraktı: Toplam uçuş 272 saate ulaştı Bayraktar TB3 bir test uçuşunu daha geride bıraktı: Toplam uçuş... Haberi Görüntüle

'ABD'NİN MÜTTEFİKLİK RUHUNA HAREKET ETMESİNİ BEKLİYORUZ'

ABD ile ilişkiler ve F-16 desteği ile Suriye'de PKK/PYD ile mücadele konusund konuşan Kalın, ABD ile bazı konularda mutabık kalındığını söyledi. Ekonomik açıdan ABD ile ilişkilerin olumlu olduğunu belirten Kalın, ulusal güvenliğimizi ilgilendiren PKK/PYD/YPG konularında ise ABD'den müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesini beklediklerini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading