• G.ALTIN

    4.076,20

  • DOLAR

    38,1008

  • EURO

    43,4851

  • BIST 100

    9.317,24

  • BITCOIN

    $85.201

İBB’ye kayyum atanabilir mi? Seçim tarihi belli oldu: Bakın hukukçular ne diyor

İçişleri Bakanlığı, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden uzaklaştırıldığını ve Şişli Belediyesi'ne kayyum atandığını açıkladı. Peki İBB'ye kayyum atanabilir mi? Siyaset dünyasının bir numaralı tartışması hukukçulara da soruldu. Hukukçular dikkat çeken ifadeler kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, yolsuzluktan tutuklandı, terörden tutuksuz yargılanacak. Görevden alınan Ekrem İmamoğlu yerine geçecek isim çarşamba günü seçilecek.

İBB'ye yönelik soruşturmalarda tutuklananlar arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu 51 şüpheli, adliyedeki işlemlerinin ardından cezaevine sevk edildi.

MAHKEMENİN İMAMOĞLU KARARININ TAM METNİNE ULAŞILDI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklandığı, yolsuzluk soruşturmasına ilişkin mahkemenin kararına ulaşıldı. Kararda, "kuvvetli şüphe ve kaçma intimalinin yüksek olduğu" gerekçesiyle tutuklama kararı verdiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden uzaklaştırıldığını ve Şişli Belediyesi'ne kayyum atandığını açıkladı.

Peki İBB'ye kayyum atanabilir mi? Siyaset dünyasının bir numaralı tartışması hukukçulara da soruldu.

Hürriyet gazetesinin sorularını yanıtlayan hukukçular dikkat çeken ifadeler kullandı.

''KAYYUM ATANMASI GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL''

Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Selami Kuran ile konuştum. 2016’da OHAL döneminde İçişleri Bakanlığı’na, terör suçları söz konusu olduğunda belediyelere kayyum atama yetkisi verildiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı;

“Terör soruşturmasından eğer bir tutuklama kararı çıksaydı anayasanın 127, Belediyeler Kanunu’nun 45. maddesine göre İBB’ye kayyum atanması ‘kesin’ ve ‘zorunlu’ olacaktı. Ancak İmamoğlu, terör soruşturmasından serbest kaldı. Ancak aynı kanunun 2. maddesi şöyle diyor: ‘Bir başkana, hakkında göreviyle ilgili, ‘terör örgütüyle iltisak veya irtibat’ gibi bir suçtan soruşturma ya da kovuşturma başlatılmış olması halinde, İçişleri Bakanlığı yargı kararına gerek duymadan o belediyeye kayyum atayabilir.’ Yani ‘adli kontrol tedbiri (tutuklama olmaksızın serbest bırakılma) yeterli değildir’'

''TEKRAR KAYYUM SÖZ KONUSU OLMAYACAK''

Prof. Dr. Kuran ise “26 Mart’ta Meclis içinden İmamoğlu’nun yerine bir vekil seçilecek. O kişi de İmamoğlu’nun süresi ne kadar ise o kadar görev yapacak. Bu seçim yapıldı mı tekrar kayyum atanması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Yine de hatırlatmakta fayda var; Başsavcılık ‘terör’ suçlamasından verilen tutuksuz yargılanma kararına itiraz etti. Asliye Ceza Mahkemesi’nin terör suçlamasından tutuklama kararı vermesi halinde süreç başa saracaktır ve böyle bir durumda kayyum da yeniden söz konusu olabilir.” dedi.

''26 MARTTA VEKİL SEÇİMİ İLE KAYYUM TARTIŞMASI KAPANMIŞTIR''

Hukukçu, Dr. Rezan Epözdemir şunları kaydetti;

''Yasada ‘Tutuklama’ ve ‘soruşturmanın selameti’ ve ‘kamu hizmetlerinden yasaklanma’ deniyor. Üçlü tasnif var. Dolayısıyla İçişlerinin görevden uzaklaştırma ve kayyum atama yetkisi mevcuttur. Genelde eğilim eğer tutuklama kararı varsa bu yetkinin kullanılması yönündedir. Fakat teorik olarak böyle bir yetkisi var mı? Var. İmamoğlu’nun tutuklanmasına karar veren nöbetçi sulh ceza hakimliği, terör suçlamasına ilişkin, ‘Üzerine atılı, silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan kuvvetli suç şüphesi bulunmakla birlikte mali nitelikli suçlardan zaten tutuklanmasına karar verildiğinden bu aşamada tutuklanmasına gerek yoktur’'

DİĞER
Avatar
Recep KIYATSIL