Yandex Metrica
SON DAKİKA
Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Horasan harcı nasıl anlaşılır?

Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Horasan harcı nasıl anlaşılır?

Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş depremleri sonrası akıllara olası İstanbul depremi geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından olası İstanbul depremine karşı mimari eserlerin Horasan harcı yöntemiyle korunacağını açıkladı. Mimar Sinan’ın kullandığı geçtiğimiz yıllarda çalışmaları tamamlanan Galata Kulesi’nin güçlendirilmesinde de kullanılmıştı. Peki, Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Horasan harcı nasıl anlaşılır? Hangi yapılarda horasan harcı kullanıldı? Horasan harcı çeşitleri nelerdir?

Gündem

23.02.2024, 23:43

Uzun zamandır kullanılan ve Mimar Sinan’ın da kullandığı Horasan harcı mimari yapıları uzun zamandır ayakta tutmayı başarıyor. Mimar Sinan da yüz yıllar boyunca ayakta kalan eserlerinin birçoğunun yapımında Horasan harcı kullanmıştı. Bu yöntem olası İstanbul depremine karşı mimari yapıları korumak için kullanılacak. Osmanlı İmparatorluğu’nun Ayasofya başta olmak üzere camilerde, köprüler ve çeşitli yapılarda çoğunlukla kullandığı ‘Horasan harcı’ yöntemi uygulandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarafından en son Galata Kulesi’nde güçlendirme çalışmaları için Horasan harcı kullanıldı. Horasan harcını diğer tüm tarihi eserlerin restorasyonlarında da uygulamaya başladı. Peki, Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Horasan harcı nasıl anlaşılır? Hangi yapılarda horasan harcı kullanıldı? Horasan harcı çeşitleri nelerdir?

4 ilde 3 organize suç örgütü çökertildi: 22 gözaltı Haberi Görüntüle

HORASAN HARCI NEDİR, NASIL YAPILIR?

Horasan harcı nedir, nasıl yapılır? Tarihi Horasan harç ve sıvaları  tuğla kırığı, tuğla tozu, kiremit ve benzeri malzemelerin bağlayıcı olarak ise kireç ile karıştırılması ile elde edilir. Kısacası tuğla, kiremit gibi pişmiş toprak malzemeleri dövüp eleyerek elde edilen tozun,  kireç ve su ile karıştırılması sonucu elde edilen harç. Bu harç ve sıvalar tuğla kırıklarının puzolonik özelliğe sahip olmasından dolayı hidrolik olup, horasan harç ve sıvaları olarak da bilinmektedir. Kireç kullanılmadan ne kadar bekletilirse harç o kadar sağlam olur.

Osmanlıların çok kullandığı bir harç çeşididir. Bizans'ta da su geçirmezlik özelliği nedeniyle sarnıç, su kuyusu, su kemeri, hamam vb. yapılarda kullanılmıştır. İçine çeşitli katkı maddeleri (yumurta akı, incirin sütlü suyu, domuz yağı vb. ) katılarak da kullanıldığı çeşitli yerlerde geçiyor. Elastikiyeti çok yüksek olan bu harç, deprem anında en önemli koruma görevlerinden birini üsleniyor. Bu harç ve sıvalar tuğla kırıklarının özelliğinden dolayı suya oldukça dayanıklı. 

Karabük'te öğrenci neden intihar etti? Karabük'te intihar eden öğrenci kim? Haberi Görüntüle

Düğüm dizisi 8. bölüm ne zaman çıkacak? Düğüm 1. sezon... Haberi Görüntüle

HORASAN HARCI NASIL ANLAŞILIR?

Horasan harcı nasıl anlaşılır? Horasan harcını anlamak için şüphelendiğiniz kayaya porçöz ya da kola dökün horasan böyle bir durumda köpürecektir. Bazı horasanlar ise oldukça kalitesizdir elinizi sürer sürmez dağılır kum gibi elinize gelir. Kum gibi elinize gelenler horasan harcı değildi.

MSB görüntüleri paylaştı: 39 terör hedefi böyle imha edildi Haberi Görüntüle

Emine Erdoğan: Dünyadaki tüm çocukların güven içinde büyüyebildikleri adil bir... Haberi Görüntüle

HANGİ YAPILARDA HORASAN HARCI KULLANILDI?

Mimar Sinan’dan sonraki tarihlerde de horasan harcı kullanılmaya devam etti.  Mimar Sinan’ın bazı kaynaklara göre sayıları 477’yi bulan fakat birçok kaynağın karşılaştırılması sonucunda bu sayının 312 olduğu belirlenen bu eserlerinden bazılarının isimleri ve yapıldığı tarihler şu şekilde;

-İstanbul’da Haseki Hürrem Sultan Külliyesi, 1539
-Üsküdar Mihrişah Sultan Külliyesi, 1548 ile Şehzade Külliyesi 1555,
-Beşiktaş’taki Sinan Camii, 1556,
-Topkapı’daki Kara Ahmet Paşa Camii, 1558,
-Fındıklı’daki Molla Çelebi Camii, 1561,
-Babaeski’deki Cedit Ali Paşa Camii, 1565,
-Kadırga’daki Sokullu Mehmet Paşa Camii, 1572,
-Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camii, 1562,
-Karapınar’daki 2. Selim Külliyesi, 1564,
-Lüleburgaz’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, 1570,
-Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii, 1562,
-Piyale Paşa Camii, 1574,
-Edirne’deki Selimiye Camii, 1575, 
-Havsa’daki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, 1577,
-İstanbul Azapkapı’daki Sokullu Mehmet Paşa Camii, 1578,
-Eyüp’teki Zal Mahmut Paşa Camii, 1580,
-Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Külliyesi, 1581,
-Ilgın’daki Lala Mustafa Paşa Külliyesi, 1581,
-Üsküdar’daki Atik Valide Camii, 1583 ve Muradiye Camii 1586
-Uzun Kemer, Müderris Köyü Kemeri, Mağlova Kemeri, Güzelce Kemeri, Çekmece, Silivri, Sinanlı, Sultan Süleyman ve Drina Köprüleri

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading