HIV çocuklara da sıçradı! AIDS vakalarında korkutan yükseliş: İşte vakalarda başı çeken şehirler....

Türkiye'de ilk kez 1985 yılında görülen HIV virüsü, pandemide hızla artmaya başladı. HIV virüsü dünye genelinde azalsa da Türkiye'de artan vakalar artık çocuklarda da görülmeye başlandı.
Türkiye'de artan AIDS sayısı endişe yaratıyor. 2012 yılından bu yana HIV vakalarının 4 kat arttığı belirtilirken, HIV virüsünün sadece yüzde 15'inin yabancı uyruklulardan bulaştığı ortaya çıktı. 2024 yılı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 40 bin HIV pozitif hasta bulunurken, İstanbul Tıp Fakültesi’nde 2000 yılından beri 100 HIV pozitif çocuk takip ediliyor.
EN ÇOK İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE GÖRÜLÜYOR
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de ilk olarak 1985 yılında görülen HIV vakasının ardından, vaka sayıları sürekli artış gösterdi. 2024 yılı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 40 bin HIV pozitif hasta bulunurken, 2 bin 300 de AIDS vakası mevcut. Vakaların yüzde 80'ı erkek, yüzde 15-16 civarı ise yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. HIV ve AIDS vakalarında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi nüfus yoğunluğu yüksek olan şehirler ise başı çekiyor.
DÜNYA GENELİNDE DÜŞTÜ TÜRKİYE'DE ARTTI
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Kasım 2024 itibarıyla 1985 yılından bu yana toplam 48 bin 273 kişi HIV pozitif tanısı aldığı öğrenildi. "Dünya genelinde AİDS rakamları düşerken Türkiye'de artış var" diyen Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Dünyada toplam 39 milyon civarında AIDS taşıyıcısı varken Türkiye'de ise 1985 yılında ilk vaka saptandı. Sonraki yıllar artış genelde stabilken pandemi döneminde bir sıçrama yaşandı." dedi.
"PANDEMİ İLE BİRLİKTE TEDBİRLER UNUTULDU"
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre vakalar 2000 yılında 3 bin civarındayken 2023 yılında 6 bin 100 civarına ulaştı. 1985'te vakalar çıkmaya başladığı zaman ciddi tedbirler alındı. Laboratuvarlar kuruldu halkı aydınlatmak için bilgiler verildi. Belli miktarda kontrol altına alınmışken pandemi ile birlikte tedbirler unutuldu" ifadelerini kullandı.
"KADINLAR EŞLERİNİN BAŞKA BİR KADINLA İLİŞKİSİ NEDENİYLE HASTALANIYOR"
Doktor Ceyhan, açıklamalarına şöyle devam etti;
Türkiye'de bulaşın en sık görülen şekli kadın ve erkek arasındaki ilişki. Çocuklarda da görülüyor bulaş şekli ise kan ve kan ürünlerinin transfizyonları. Bu nedenle halk sürekli bilgilendirilmeli. Afrika ülkelerinden girişler de çok arttı bunların dışında savaşta olan ülkelerden gelen çok sayıda insan var ve aşılama noktasında düzgün bir istatistik de elimizde yok. HIV'in etkili bir aşısı ise henüz bulunmuyor. Çok eşlilik de bulaşma yöntemleri arasında. Kadınlar, eşlerinin başka bir kadınla ilişkisi nedeniyle hastalanıyorlar. O nedenle herkes risk altında olabilir.
AIDS'İN BULAŞMA YOLLARI
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, HIV'in sadece cinsel yolla bulaştığı bilgisinin yanlış olduğunu belirterek, "HIV, kan ve kan ürünleri yoluyla, anneden bebeğe ve bazı durumlarda ortak iğne kullanımıyla da bulaşabilir. HIV'in belirtileri olduğu için kolayca anlaşılabileceği düşünülüyor.
HIV'in ilk evrelerinde belirti vermemesi veya grip benzeri hafif belirtiler göstermesi, teşhisi geciktirebilir. HIV'in ölümcül bir hastalık değildir. Günümüzde HIV, etkili ilaçlarla kontrol altına alınabilen kronik bir hastalık haline gelmiştir. HIV bir hastalık değil AIDS’e yol açabilen virüsün adıdır. HIV pozitifler, doğru ve düzenli tedavi ile sağlıklı bir ömür yaşarlar" dedi.
Mamçu, HIV pozitif erkek ve kadınların da bebek sahibi olabileceklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti; HIV pozitif erkek veya kadınlar bebek sahibi olabilir. HIV taşıyıcılığını kronik bir tıbbi durum seviyesine indirgeyen ilaçların bulunduğu 1996’dan beri, HIV pozitif çiftler çok basit önlemlerle HIV negatif bebek sahibi olabilirler.
Kaynak: Diğer
