Havrita başıboş köpeklerin kabusu oldu: Sokağa çıkmadan önce risk haritasına bakın
Yurt genelinde sayıları 10 milyonu aşan aylak köpeklere karşı halk kendi çözümünü geliştirdi. Antalya'da köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalan 10 yaşındaki Mahra'nın ölümü 'Havrita' adlı internet sitesinin doğmasını sağladı. Şimdi hangi noktada başıboş köpek çetesi bulunduğunu öğrenmek isteyenler bu siteye bakıyor.
Gün geçmiyor ki yurdun bir köşesinden başıboş köpek saldırısına uğrayan bir vatandaşın feryadı duyulmasın... Başta çocuklar olmak üzere şimdiye dek pek çok insanın ölümüne ya da ağır biçimde yaralanmasına yol açan sahipsiz köpeklere karşı halk, kendi çözüm yolunu geliştirdi.
İnsanlar bir süredir, sokağa çıkmadan önce Havrita adlı internet sitesine bakıyor. Köpeklerin yoğun olarak bulunduğu riskli sokakları görmek ya da saldırı meydana gelen noktalardan haberdar olmak için Havrita'ya girenler, bu platformda insanların katkılarıyla oluşturulmuş olay haritasına ve güncel bilgilere ulaşabiliyor.
2019 yılında Kayseri'de lise öğrencisi Mehmet Özer'in 25 adet köpeğin saldırması sonucu ölmesiyle derinden etkilenen avukat Devrim Koçak, sonraki dönemde 'Başıboş Köpek Sorunu Platformu'nu kurdu. Bu platforma bağlı olarak hayata geçirilen 'Havrita.com' adlı internet sitesi insanlara başıboş köpeklerin adreslerine ilişkin bilgiler sunuyor.
Koçak'ın verdiği bilgilere göre Türkiye genelinde 10 milyondan fazla sahipsiz köpek mevcut ve bu köpeklerin 450 bin kadarı İzmir'de, 130 bine yakını İstanbul'da ve 90 bini de Ankara'da bulunuyor. Koçak, sokaktaki köpeklerin sahiplenilmiş ve sonradan sokağa bırakılmış türler olmadığını, daha çok çoban, bekçi, çiftlik köpeği gibi güçlü ve çeteleşmeye müsait türlerden oluştuğuna dikkat çekiyor.
Bu hayvanlara ilişkin ilk adres kayıtlarını Google Haritalar'da tuttuklarını, sonra 5 Mart'ta sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalan 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın vefatının ardından bu kayıtları 'Havrita' adında internet sitesine dönüştürdüklerini kaydediyor.
Koçak, "Havrita bir başıboş köpek haritasıdır. Üyelik gerekmiyor. Köpek sürüsünü gördünüz, fotoğraf çekiyorsunuz, konumunuzu belirliyorsunuz, oraya atıyorsunuz. Saldırıya uğradıysanız, 'Şurada saldırıya uğradık.' Bir fotoğraf yüklüyorsunuz, konum... Böylece harita giren kullanıcılara nerede köpek sürüsü olduğunu, nerede saldırı olduğunu bunu emoji gibi şeylerle gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır" sözünü hatırlatan Koçak, belediyelerin, valiliklerin ve ilgili bakanlıkların bu konuda çalışma yapması gerektiğini kaydediyor. Sosyal medyada Havrita uygulaması aleyhine yapılan paylaşımlara bakılırsa, başıboş köpek saldırılarına uğrayanlar daha sonra bu köpekleri itlaf etme yoluna gidiyor.
İnsanların hayatını kaybetmesini önemsemeyen ve köpeklerin insanlara saldırma özgürlüğünü savunan bazı kesimler Havrita adlı siteden hazzetmiyor. Ancak yakında cep telefonları için uygulama marketlerde de yerini alacak olan Havrita, başıboş köpeklerin nerede olduğu konusunda vatandaşlara eşsiz bilgiler sunuyor.