Yandex Metrica
SON DAKİKA
Hangi ülkelerden kaç uçak geldi?

Hangi ülkelerden kaç uçak geldi?

Türkiye 48 hava aracıyla alevlere karşı mücadele ediyor. Yangınları söndürmek için 6 ülkeden de destek geldi. Orman Bakanlığı ''Yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak doğru değil" açıklamasında bulundu.

Gündem

23.01.2024, 17:44

Türkiye yangınla mücadelede 1 haftayı geride bıraktı. Ülkemizin güney kesimlerinde başlayan orman yangınlarıyla mücadelede, Türkiye'nin sahip olduğu toplam 45 helikopter ve 3 uçak aralıksız alevlere müdahale ediyor. 

Yabancı ülkelerden gelen 18 hava aracı da aktif görevde.

Arnavutköy - İstanbul Havalimanı Metrosu nerelerden, hangi duraklardan geçiyor? Haberi Görüntüle

12 UÇAK VE 6 HELİKOPTERLE DESTEK

Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı veya AFAD üzerinden herhangi bir uluslararası yardım çağrısı yapılmasa da ülkeler Türkiye'ye desteğe koştu.  Şu an Türkiye'de bulunan 18 yabancı hava aracı, 12 uçak ve 6 helikopterden oluşuyor. Uçaklardan 10'u ve helikopterlerin tamamı bedelsiz. 

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya destek veren ülkeleri açıkladı. Özkaya  "İran 1 uçak ve 2 helikopter ile destek verdi. Azerbaycan 1 helikopter ve 53 araçlık bir kara ekibiyle şu an yangın bölgesine ulaşmak üzere. Ukrayna 3 uçakla destek verdi. Rusya'dan da 5 uçak ve 3 helikopter geldi." şeklinde konuştu. 

Kadir İnanır yoğun bakımda mı? Kadir İnanır hastaneden çıktı mı? Haberi Görüntüle

YARDIM DEĞİL BEDELİ ÖDENMİŞ BİR DESTEK

Avrupa Birliği  Komisyonu da, Türkiye'deki yangınlarla mücadeleye destek için  3 yangın söndürme uçağı gönderileceğini açıklamıştı. Aslında bu tam bir yardım değil, bir anlaşma sonucu oluşturulmuş destek mekanizması. O yapının adı "AB Sivil Koruma Mekanizması''. AB'ye üye ülkeler bu sisteme aidat ödüyor. AFAD da "AB Sivil Koruma Mekanizması'' üyelerinden biri. Dolayısıyla AB'den gelen destek bir gönüllü yardım değil,  bedeli ödenerek alınmış bir hizmet.

"Yıllık belirli bir ücret ödüyoruz. Burada bir havuzda para toplanıyor ve ihtiyaç duyan ülkelere, buradan destek veriliyor. Bu bir yardım değil. Kendi hakkımızı, yeri geldiğinde kullanıyoruz. Buna yardım demiyoruz. Bunun adı destektir çünkü hakkımız olanı istiyoruz. Bu çağrıya 4 ülkeden 5 uçaklık öneri geldi."

Batman Büyükşehir mi oldu? Batman belediyesine asılan tabela olay oldu! Haberi Görüntüle

AB'DEN 3 UÇAK GELDİ

Bu mekanizma kapsamında Türkiye'ye Hırvatistan, İspanya, Fransa ve Romanya'dan teklif geldi. Özkaya, Romanya'nın uçağının dolumunun farklı olması sebebiyle Türkiye'nin şartlarını karşılamadığını ifade etti:  "Romanya'ya bu uçağa ihtiyaç duymadığımızı ileterek teşekkür ettik. Fransa'nınki de amfibik olmadığı ve henüz hazır olmadığı için iptal oldu. Amfibik olanlardan 1'i Hırvatistan ve 2'si İspanya'dan olmak üzere 3 uçak geldi. Hırvatistan uçağı Antalya Gazipaşa'ya indi. İspanya'ya ait 2 uçak ise Dalaman'a indi." ifadelerini kullandı.

Times Meydanı'nda Gazze mitingi: KADEM Filistinli cesur kadınların sesini dünyaya... Haberi Görüntüle

GECE UÇAMIYORLAR

Söz konusu uçakların gece uçamadığının altını çizen Özkaya, "Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Bu yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak da doğru değil." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading