Hamleler AB’de hesapları değiştirdi! Türkiye'de davet edildi: Türkiye'ye ihtiyaçları var!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 20-21 Mart’ta Brüksel’de düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne Türkiye’nin de davet edildiğini açıkladı. Scholz, zirveye AB üyelerinin yanı sıra, Birleşik Krallık, Norveç ve Türkiye gibi Avrupalı ortakların da katılacağını belirtti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 20-21 Mart’ta Brüksel’de düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne AB üyelerinin yanı sıra, Birleşik Krallık, Norveç ve Türkiye gibi Avrupalı ortakların da katılım sağlamasının önemli olduğunu altını çizdi.
Almanya Başbakanı Scholz, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Brüksel’de yapılacak zirvenin önemine vurgu yapan Scholz, AB’nin sadece üye ülkelerle değil, aynı zamanda kıtadaki önemli ortaklarla da bir araya gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
"AVRUPALI ORTAKLARIMIZIN DA DAHİL OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Alman Başbakan, "Zirveye sadece AB üyelerini değil, aynı zamanda Birleşik Krallık, Norveç ve Türkiye gibi Avrupalı ortaklarımızı da dahil ediyor olmamız çok güzel." ifadelerini kullanarak, bu katılımın Avrupa’nın geleceği açısından kritik olduğunu belirtti.
"TÜKİYE AVRUPA NORMLARIYLA UYUMLU KONULARIN 67'SİNİ YAPTI SON 5'İNİ YAPAMAMIŞTI"
AB Liderler Zirvesi’ne davet edilmeyen Türkiye, 2023 ve 2024 yıllarında Avrupa Siyasi Topluluğu adı altında düzenlenen toplantılara lider seviyesinde davet edilmişti. Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Türkiye'nin davet edilmesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu;
Geçmişte Türkiye, AB’den uzaklaşmış bir ülkeydi. 72 maddelik Türkiye’nin yerine getirmesi beklenen AB normlarıyla uyumlu olan konuların, Türkiye 67’sini yaptı, son 5’ini yapamadı. Çünkü PKK’ya uzanan tarafları vardı. AB, Türkiye ile ilişkiyi gerçek anlamda, hayırhay bir şekilde ve objektif bir kıstasla yaklaşıp bir yere götürmek durumunda görmüyordu kendini.
"AB GÜÇLÜ ÜLKELERİN BİR ARAYA GELDİĞİ YENİ BİR AVRUPA BİRLİĞİ POLİTİKASINA YÖNELİYOR"
Türkiye, ara bulucu ve müttefik olarak öne çıkarıldı. Bizi tekrar kendi içlerine alıyorlar ama Avrupa Konseyi’nde kontrol altındayız. O kontrolün kalkmaması halinde AB müzakeresini açamazsınız. AB önde gelen güçlü ülkelerin bir araya getirildiği yeni bir Avrupa Birliği yaratma politikasına yöneliyor.
"TÜRKİYE'YE İHTİYAÇLARI VAR"
Bunun içine Türkiye’yi de koydular. İyi değerlendirebilirsek, AB’ye girebilecek kıvam ve kapasiteyi yakalamış bulunuyoruz. Müzakereleri tekrar açıp bu işi bitirelim diyebilecek kadar kendimizi kabul ettirebilmiş konumdayız. Türkiye’ye ihtiyaçları var. Avrupalılığımızı kabul etme noktasına gelebilirler.
Diğer