Yandex Metrica

Haftanın yalanlarını İletişim Başkanlığı ortaya çıkardı! İşte Dezenformasyon Bülteni

Haftanın yalanlarını İletişim Başkanlığı ortaya çıkardı! İşte Dezenformasyon Bülteni

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Ekim haftasının yalan haberlerini ortaya çıkardı. Kamuoyuna sunulan Dezenformasyon Bülteni'nde dolaşıma sokulan yalan haberler doğruları ile beraber paylaşıldı.

Gündem

23.01.2024, 20:02

İletişim Başkanlığı, sosyal medyada dezenformasyonu engellemeyi amaçlayan yasanın yürürlüğüe girmesi ile beraber haftalık olarak Dezenformasyon Bülteni'ni kamuoyu ile paylaşmaya başladı. 

İletişim Başkanlığı, 31 Ekim - 6 Kasım haftasında paylaşılan yalan haberlere başlık başlık yer vererek doğrularını kamuoyu ile paylaştı. 

Dezenformasyon Bülteni'nde bu hafta şu başlıklara yer verildi: 

  • 1. “TOGG’un Üretim Bandı Yok” İddiası
  • 2. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bölgesine Kurulacak Radar Sistemi “Ülkemizin Güvenliğini Tehdit Edebilir” İddiası
  • 3. “Kuduz Meselesi Yalan Çıktı” İddiası
  • 4. AFAD Tatbikatına Yönelik Asılsız İddialar
  • 5. “Çin’in Long March 5B Roketi Türkiye’ye Düşecek” İddiası
  • 6. “ABD Savaş Uçakları KKTC Hava Sahasını İhlal Etti” İddiası

2024 Öğretmen kırtasiye parası ne kadar? 2024-2025 eğitime hazırlık ödeneği kaç para oldu? 2024 Öğretmen kırtasiye parası ne kadar? 2024-2025 eğitime hazırlık ödeneği... Haberi Görüntüle

TOGG'UN ÜRETİM BANDI YOK İDDİASI 

TOGG'un üretim bandının olmadığına dair atılan iddialara cevap veren bültende, şu ifadelere yer verildi: 

Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, “TOGG’un üretim bandı yok” iddiası, doğru değildir.

TOGG’un teknoloji üssü olarak tasarlanan Gemlik Kampüsü’nün temeli, 18 Temmuz 2020 tarihinde atılmış, tesisin üst yapı çalışmalarına Ocak 2021’de başlanmıştır. Tesisin inşası, planlandığı gibi iki yılda tamamlanmıştır. TOGG’un resmî Twitter hesabından aracın tüm üretim aşamalarını ve üretim bandını açık şekilde gösteren bir video yayınlanmıştır.

Gemlik Kampüsü’nün zemin güçlendirmesi için 44 bin adet beton kolon üretilmiştir. 536 bin metreküp kazı çalışması, 493 bin metreküp yapısal dolgu çalışması yapılan tesisin inşasında, 34 bin ton demir, 325 bin metreküp beton kullanılmıştır. 230 bin metrekare yalıtımın yanı sıra toplam 55 bin metrekare cephe panel, 520 bin metre elektrik kablolama ve 160 bin metre boru hattı döşemesi yapılmıştır.

Gemlik Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini barındırmaktadır.

Uğur Dündar'a babalık davası açmıştı! Rapor tarihlerinde uyuşmazlık çıktı! Dilara Gülatan itiraz etti Uğur Dündar'a babalık davası açmıştı! Rapor tarihlerinde uyuşmazlık çıktı! Dilara... Haberi Görüntüle

AKKUYU NGS ÜLKE GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR İDDİASI 

Diğer yandan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bölgesine Kurulacak Radar Sistemi “Ülkemizin Güvenliğini Tehdit Edebilir iddiası ile ilgili açılan paragrafta bu iddianın asılsız olduğu belirtilerek şu sözler kaydedildi: 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali bölgesine kurulacak radar sistemine ilişkin, “ülkemizin güvenliğini tehdit edebilir” iddiası, asılsızdır.

Kasım 2021’deki protokolle, Türkiye’nin savunma sanayii devi ASELSAN tarafından geliştirilen radarların, Akkuyu Nükleer Güç Santrali bölgesini koruması kararlaştırılmıştır. Radarların kontrol ve denetimi, Türkiye’nin kolluk güçleri tarafından yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti kolluk kuvvetlerinin denetimindeki yerli ve milli radarların, ülkemizin güvenliğini zafiyete uğratması veya tehdit oluşturması söz konusu değildir.

23 Nisan Bugün AVM'ler açık mı? AVM'ler saat kaça kadar açık? Alışveriş merkezleri kaçta açılıyor? 23 Nisan Bugün AVM'ler açık mı? AVM'ler saat kaça kadar... Haberi Görüntüle

KUDUZ MESELESİ YALAN ÇIKTI İDDİASI 

Bitlis'de kuduz köpekler tarafından ısırılarak kuduz hastalığına yakalanan çocuklar için 'Kuduz meselesi yalan' çıktı iddiasına karşı ise şu sözler kaydedildi: 

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde iki çocuğun sokak köpeği tarafından ısırılmasına ilişkin, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Kuduz meselesi yalan çıktı” iddiası, doğru değildir.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı Göldüzü Köyü’nde 9 yaşındaki arkadaşı P.E. ile köpeklerin saldırısına uğrayan 10 yaşındaki M.E. hastaneye başvurmuş, kuduz şüphesiyle Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne nakledilmiştir.

Tetkiklerde sudan korkma, tükürük salgısında artış, hırçın davranışlar ve anlamsız konuşmalar gibi belirtiler gösteren M.E.’nin tükürüğünde, kuduz virüsü saptanmıştır. M.E. tedavi altına alınırken, testlerinde kuduz virüsüne rastlanmayan P.E., tetkiklerin ardından taburcu edilmiştir.

Kentte, kuduz tehlikesine karşı yapılan taramada, ısırılıp sağlık kuruluşuna başvuru yapmayan 36 vaka daha tespit edilmiştir.

Valilik, olayın yaşandığı köy ve çevre köylere hayvan giriş ve çıkışını yasaklamış, hayvan karantinası uygulandığını duyurmuştur.

Suphiye Orancı'nın arkadaşından olay iddia: Dilara'nın babası Yeşilçam artistiydi! Futbolcu detayına dikkat Suphiye Orancı'nın arkadaşından olay iddia: Dilara'nın babası Yeşilçam artistiydi! Futbolcu... Haberi Görüntüle

AFAD TATBİKATINA YÖNELİK ASILSIZ İDDİALAR 

AFAD'ın ülke genelinde yapacağı tatbikat için ortaya atılan iddialara karşı ise şu ifadelere yer verildi: 

12 Kasım Cumartesi günü saat 18.57’de, ülke genelinde ilk kez gerçekleştirilecek AFAD tatbikatının amacına ilişkin, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan iddialar, gerçeği yansıtmamaktadır.

Ülkemiz, dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan AlpHimalaya deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Türkiye yüz ölçümünün yüzde 42’si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. Dolayısıyla alınacak tedbirler kadar, deprem öncesi yapılması gerekenler konusunda bilinçlenme ve afet sırasında doğru davranış modelleri, hayati öneme sahiptir.

12 Kasım’da ülke genelinde gerçekleşecek “Çök-KapanTutun” tatbikatı, deprem sırasında yapılacak bu basit, ancak hayat kurtaran üç hareketin, uygulama ile öğrenilmesini amaçlamaktadır. Çök-Kapan-Tutun egzersizinin, gerçek bir deprem sırasında insanların paniğe kapılmadan doğru hareket etme davranışını iki kat artırdığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

İstiklal Marşı'nın okunmasını kabul etmediler! DEM Parti'li Mardin Belediyesi'nde büyük rezillik! İstiklal Marşı'nın okunmasını kabul etmediler! DEM Parti'li Mardin Belediyesi'nde büyük... Haberi Görüntüle

ÇİN'İN ROKETİNİN TÜRKİYE'YE DÜŞECEĞİ İDDİASI 

Çin'in geçtiğimiz hafta fırlattığı roketin Türkiye'ye düşeceği iddiasına karşılık olarak açılan başlıkta ise şu sözler kaydedildi: 

Yükünü bıraktıktan sonra, dünya atmosferine kontrolsüz şekilde yönelen Çin’in Long March 5B roketiyle ilgili, “Türkiye’ye düşecek” iddiası, kamuoyunu endişeye sevk edecek bir manipülasyon örneğidir.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tiangong uzay istasyonuna deney modülü taşıyan Long March 5B roketi, 31 Ekim’de Hainan adasındaki Wenchang Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatılmıştı.

Büyük orta güçlendiriciden ve dört küçük yan güçlendiriciden oluşan Long March 5B taşıyıcısının yan güçlendiricileri, fırlatıldıktan kısa bir süre sonra taşıyıcıdan ayrılarak Pasifik Okyanusu’na zararsız bir şekilde düşmüştür. Büyük ana güçlendirici ise yükü taşımaya devam ederek görevi tamamlamıştır.

23 tonluk taşıyıcının kontrolsüz bir şekilde atmosfere yöneldiği haberleri, dünya kamuoyunda endişeye neden olmuş, herhangi bir teknik ya da bilimsel veriye dayanmayan haberler, popüler konularda dezenformasyonun ne denli hızlı yayıldığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sinyali vermişti! Büyük değişim kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan, sinyali vermişti! Büyük değişim kongrede Haberi Görüntüle

ABD SAVAŞ UÇAKLARI KKTC HAVA SAHASINI İŞGAL ETTİ İDDİASI 

ABD Hava Kuvvetleri'nin KKTC'nin hava sahasını işgal ettiğine dair atılan iddialar hakkında ise şu sözler kullanıldı: 

Rum ve Yunan basınında yer alan, “ABD savaş uçakları KKTC hava sahasını ihlal etti” iddiası, doğru değildir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahası çevresinde gerçekleşen her türlü faaliyet, ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak, yakından takip edilmektedir.

Bu kurumların verilerine göre, Agile Combat Employment (ACE) Tatbikatı’na katılan ABD savaş uçakları, faaliyetleri esnasında KKTC hava sahasını ihlal etmeden geri dönüş yapmıştır.

Tatbikat esnasında oluşabilecek senaryolar önceden değerlendirilmiş ve gerekli tertibat alınmıştır.

KKTC hava sahası Türkiye Cumhuriyeti Hükümran hava sahası gibi her an takip ve kontrol edilerek korunmaktadır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading