Hacı adayları bugün Arafat Dağı’nda buluşacak! Diyanet işleri Başkanı Erbaş 'Vakfe' duası yapacak!
Kutsal topraklarda hac farzını yerine getirmek üzere hacca giden vatandaşlar için haccın rükünlerinden olan Arafat vakfesi bugün başladı. Vakfe görevini yerine getirmek için bugün milyonlarca hacı adayı Arafat Dağı’nda buluştu. Arife günü öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılacak hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yapacağı duayla vakfe durdu.
Peygamber Efendimiz’in “Hac, Arafat’tır” hadisinde anlamını bulan Hacc’ın en önemli vazifelerinden biri olan ‘vakfe’yi ifa etmek üzere milyonlarca hacı adayı bugün Arafat Dağı’nda bir araya geldi. Arife günü öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılacak hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yapacağı duayla vakfe gerçekleştirildi. Başkan Erbaş'ın yaptığı vakfe duası, Türkiye'den de canlı yayınla izlendi.
ARAFAT VAKFESİ BUGÜN YAPILDI
Kutsal topraklara hac farizasını yerine getirmek üzere ulaşan hacı adaylarının haccın rükünlerinden Arafat vakfesi için intikalleri bugün başladı.
HACI ADAYLARININ ARAFAT'A TAŞINMASI TALİMATINI VERDİ
Haccın en önemli rüknünü yerine getirmek için yola çıkan yaklaşık 2,5 milyon hacı adayı bugün Arafat’ta. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “2023 hac Organizasyonu” kapsamında Mekke’deki “Aziziye 1, 2, 3, Şişe ve Merkeziye” bölgelerindeki servis ekip başkanlarına çevrim içi bağlanarak hacı adaylarının Arafat’a taşınması talimatını verdi.
ERBAŞ “VAKFE DUASI” YAPTI
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, vakfe ile ilgili “Mekke’de bulunan 88 bin 430 hacı adayımızın Arafat intikalini başlattık, Cenab-ı Hak hayırlı uğurlu eylesin” dedi.
ÇADIRLARA YERLEŞTİRİLDİ
Türk hacı adayları otobüslerle otellerinden alınarak Arafat’ta hazırlanan çadırlara yerleştirildi. Bugün öğle ve ikindi namazlarının birleştirilerek (Cem-i takdim) kılınmasının ardından Erbaş, Vakfe Duası yapacak. Hacı adayları Arafat’ta vakitlerini Kur’an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçirecek. Akşam saatlerinde Arafat’tan ayrılacak hacı adayları, daha sonra Müzdelife’ye geçecek. Burada akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktinde birleştirerek “Cem-i tehir” yapacak hacı adayları, Müzdelife vakfesini yapacak.
CEMERAT BÖLGESİNE HAREKET EDİLECEK
Müzdelife’de şeytana atılacak taşları toplayacak hacı adayları, daha sonra Mina’daki “Cemerat” bölgesine hareket edecek. Hacı adayları yarın “Büyük şeytana” yedi taş atacak. Hacı adayları şeytan taşlama, kurban kesimi ve tıraş olmalarının ardından ihramdan çıkacaklar.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Arafat’ta yaptığı Vakfe duası...
Ey sonsuz kudretiyle bizleri, kâinatı ve bütün mevcudatı yaratan Rabbimiz!
Ey yıllarca hasretini çektiğimiz bu mübarek buluşmayı bugün bizlere nasip eden Rabbimiz!
Ey bizleri bu mukaddes Arafat meydanında yüce huzuruna kabul eden, Beytullah’ta misafir eden Rabbimiz!
Sana sonsuz hamd ü senalar olsun.
Mülkün sahibi sensin. Dilediğine verir, dilediğinden alırsın. Sen her şeye gücü yetensin. Bize sayısız nimetlerle ihsanda bulundun. Sana sonsuz şükürler olsun.
Hamdimizi, şükrümüzü, duamızı, senamızı kabul eyle Allah’ım.
Ey Kâbe’nin Rabbi olan Allah’ım!
Senin emrinle, Hz. İbrahim’in ve Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın çağrısına uyarak evine geldik. Dünyanın dört bir yanından gelen yüzbinlerce kardeşimizle aynı duygular içinde, aynı ümit ve heyecan ile Arafat meydanındayız. Vatanımızdan, yuvamızdan ayrıldığımız andan itibaren “lebbeyk” nidalarıyla sana sığındık. Bu müstesna davetin bahtiyar muhatapları olarak, senin fazl u kereminle haccetmeye niyetlendik. Dünyalık namına ne varsa geride bıraktık, arınmaya geldik. Ruhumuzu doyurmaya, kemale erişmeye geldik. Bizleri sevindir ve huzurundan boş çevirme Allah’ım.
Belimizi büken, takatimizi kesen günah yükümüzle geldik.
Üzerimizde nice insanın hakkı olduğu halde mahcubiyetle geldik.
Tutamadığımız sözleri, kırdığımız kalpleri, işlediğimiz günahları itiraf ederek geldik.
Hz. İbrahim gibi: “Ben Rabbime gidiyorum. O bana yol gösterecektir.” diyerek geldik.
Senin rızanı kazanmak için, senin hoşnutluğunu kazanmak için, sana ibadet etmek için geldik.
Bundan sonraki hayatımız boyunca, bütün varlığımızla senin emrinde olduğumuzu söylemek için geldik.
Şimdi ellerimizi açtık, boynumuzu büktük, yüce divanına durduk.
Affına, keremine, rahmetine, merhametine muhtacız.
Niyetimizi ibadetlerimizi kabul eyle Allah’ım.
Dualarımızı, niyazlarımızı, tövbelerimizi kabul eyle Allah’ım
Vakfemizi kabul eyle Allah’ım
Haccımızı, karşılığı cennet olan mebrur bir hac eyle Allah’ım.
Âlemlere rahmet olarak gönderdiğin, güzel ahlakıyla insanlığa rehber kıldığın, Fahr-i Kâinat Hz. Muhammed Mustafa Efendimize sonsuz salât ve selam ediyoruz. Muazzez ruhlarını ona olan muhabbetimizden ve bağlılığımızdan haberdar eyle Allah’ım.
Bizleri ona layık ümmet eyle Allah’ım.
Burada, Arafat meydanında bizi topladığın gibi, mahşer gününde de onun sancağı altında toplanmayı bizlere nasip eyle Allah’ım.
Bizleri ve neslimizi dünyada onun kutlu yolundan ayırma, cennette ona komşu eyle Allah’ım.
Peygamberimizin ehl-i beytine, güzide ashabına ve ahlakını hayat düsturu edinen bütün müminlere selam gönderiyoruz. Sen haberdar eyle Allah’ım.
Bu mübarek şehirde bizlere eşsiz hatıralar bırakan Hz. Âdem’e, Hz. Havva’ya, Hz. İbrahim’e, Hz. İsmail’e, Hazreti Hacer annemize ve bütün peygamberlere sayısız salât ve selam ediyoruz. Haberdar eyle, bizleri onların yolunda yürüyenlerden eyle Allah’ım.
Ey kıyamet gününün sahibi olan Rabbimiz! Ey Mahkeme-i Kübra’nın yegâne hâkimi!
Bu mübarek mekânda, adeta mahşeri yaşadığımız bu vakitte, sığınılacak hiçbir gölgenin bulunmadığı hesap gününü hatırlıyoruz. Her insana kazandığını karşılıksız vereceğin ve aramızda adaletle hükmedeceğin o gün için nedametle sana yakarıyoruz. O zor günde bizi değer verdiklerinden eyle, kurtuluşa erenlerden eyle, hüsrana uğrayanlardan eyleme Allah’ım.
Atamız Hz. Âdem ve Annemiz Hz. Havva’nın dualarıyla sana yalvarıyoruz. Sesimizi onların sesine katıyoruz. Hesap gününün ağırlığını bedenimizle ve kalbimizle hissettiğimiz şu anda, günahlarımıza bin pişman olarak gönülden yakarışlarla aynı duayı, aynı ümit ve aynı ürperti ile tekrarlıyoruz.
“Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz, bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz!”
Rabbimiz! Gönlümüzü affınla serinletecek rahmet bulutları gönder bize.
Dualarımızı Safiyyullah Hz. Âdem’in, Halilüllah Hz. İbrahim’in, Kelîmullah Hz. Musa’nın, Kelimetullah Hz. İsa’nın, Habibullah Hz. Muhammed Mustafa’nın dualarına ortak eyle Allah’ım.
Ey hayır ve ihsanı, kerem ve lütfu bol olan Rabbimiz!
Malın, mülkün, makamın, mevkinin, ırkın, rengin, cinsiyetin senin nezdinde üstünlük sağlamadığını biliyoruz. Senin karşında bizi değerli kılacak takvamıza büründük. Dünyalıklardan sıyrılıp mahşer gününe hazırlanır gibi kefen misali ihramlarımızı giydik.
Burada, senin yüce huzurunda itiraf ediyoruz ki iyi bir insan, iyi bir kul, iyi bir ümmet olmak için daha fazla gayret etmeliydik. İşlediğimiz günahlarla kendimize yazık ettik. Senin yüce kitabını anlamak, emir ve yasaklarına uymak, ibadetlerimizi hakkıyla ifa etmek için gerektiği kadar çabalayamadık. Bahşettiğin nimetlere hakkıyla şükredemedik. Niyetimiz ve gayretimiz eksik, amellerimiz ve ibadetlerimiz yetersiz kaldı.
Şimdi Arafat’ta, mahşerde hesabı bekler gibi huzurundayız. Mahcubiyetimizden başlarımızı kaldıramıyoruz. Senin engin rahmetine güvenerek gözyaşlarımızı ve mahzun gönüllerimizi tövbelerimize şahit tutarak yalvarıyoruz.
Her geçen gün üst üste eklenen, eklendikçe harlanan, harlandıkça içimizi yakan günah ateşinden; belimizi büken günah yükünden kurtulmak istiyoruz.
Lütfuna, ihsanına, affına, keremine, mağfiretine, inayetine sığınıyoruz. Ellerimizi boş çevirme ya Rabbim.
Rahmetini esirgeme bizden, kurumuş gönüllere ab-ı hayat eyle Allah’ım.
Bizleri dünyada da ahirette de mahrum ve mahzun eyleme Allah’ım.
Uyandırdığın her gün için, verdiğin her nefes için, lütfettiğin her damla su ve her lokma ekmek için, darlıkta ve bollukta sana gerektiği gibi şükürde bulunmamız için senden yardım istiyoruz.
Sana itaat etmekte ve şükretmekte bize yardım eyle Allah’ım.
Ey Rabbimiz!
Resûl-i Ekrem Efendimiz; “Hac Arafattır”
“En hayırlı dua, Arefe günü yapılan duadır” buyuruyor.
Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, masum yavrularımızla hep beraber huzurunda söz veriyoruz. Verdiğimiz sözü tutarak, senin kitabından, Resûlünün yolundan, iman, ibadet ve istikametinden ayrılmayacağız. Bizlere yardım eyle Allah’ım.
İslam’ın izzetine uygun davranacağız. Her türlü kötülüğün, haksızlık ve zulmün karşısında duracağız. Daima iyinin ve iyiliğin yanında olacağız. Bizlere yardım eyle Allah’ım.
Mazlumların umudu, gariplerin dayanağı, yetimlerin yardımcısı, kimsesizlerin sığınağı olacağız. Bizi bu bilinçten ayırma Allah’ım.
Ya Rab! Sözümüzü tutmada bize yardım eyle. Bizleri kararında sebat edenlerden eyle Allah’ım.
Sana Esma-i hüsnân ile yalvarıyoruz.
Rahman ve Rahim ism-i şeriflerinle bize acı, merhamet et Allah’ım.
Selam ism-i şerifinle huzur ve barış ver bize. Kâmil iman ile selamete çıkar bizi Allah’ım.
Vehhâb ve Rezzak ism-i şeriflerinle maddi ve manevi rızıklar ver bize. Darlık gösterme, yokluğa düşürme. Senden başka kimseye muhtaç eyleme Allah’ım.
Mü’min ve Müheymin ism-i şeriflerinle bize güven ve emniyet ihsan eyle. Yalnız ve yardımsız, çaresiz ve sensiz bırakma. Feraha çıkar bizi Allah’ım.
Kuddüs ismi şerifinle nefsimizi arındır, içimizi dışımızı pâk eyle. Huzura kavuştur bizi Allah’ım.
Ey Gaffâr olan Rabbimiz, günahlarımızı bağışla.
Ey Settâr olan Rabbimiz, kusurlarımızı ört.
Ey Tevvâb olan Rabbimiz, tevbelerimizi kabul buyur.
Ey Melik, Ey Aziz, Ey Cebbâr olan Rabbimiz, bizler senin eşsiz kudretine, kuvvetine, izzet ve azametine sığınıyoruz. Bizi hidayetten, afiyetten, sekinetten, bereketten ayırma Allah’ım.
Ey Azîm ve Alîm olan Rabbimiz!
Sen bizim her hâlimizi biliyorsun, görüyorsun, duyuyorsun. Elimizle, dilimizle, gözümüzle, kulağımızla kötülük işlemekten sana sığınıyoruz. Bizleri sen muhafaza eyle Allah’ım.
Sen Muîn’sin, bizlere yardım eyle; Dilimiz bir daha yalana bulaşmasın. Ellerimiz bir daha hakkı olmayana uzanmasın. Gözlerimiz bir daha harama bakmasın Allah’ım. Kalbimiz bir daha senin rızan olmayana meyletmesin. Ayaklarımız bir daha doğru yoldan ayrılmasın Allah’ım.
Bizlere, Hz. Nuh’un direncini ver. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in teslimiyetini ver. Hz. Yakup’un dirayetini, Hz. Yusuf’un iffetini ver Allah’ım. Hz. Harun'un sadakatini, Hz. Süleyman’ın gayretini ver Allah’ım. Hz. Eyyub’un sabrını, Hz. Lokman'ın hikmetini ver Allah’ım.
Hz. Meryem’in, Hz. Hatice’nin, Hz. Aişe’nin, Hz. Fatıma’nın iffet ve asaletini ver Allah’ım.
Bizlere Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in tertemiz ahlakını ver. Dualarımızı cümle peygamberlerin dualarına dâhil eyle Allah’ım.
Ya Rabbe’l-Alemin!
Hac ibadeti boyunca, sana verdiğimiz kulluk sözünü yenileyerek tehliller, tekbirler getirdik. Şimdiye kadar etrafında dönüp durduğumuz heva ve hevesleri ayaklarımızın altına aldık.
Teslim olmuş bir kalp ile kâinatın zikrine ortak olduk. Senin arşının etrafında dönen melekler gibi beytini tavaf ettik, pervane olduk.
Tavaflarımız ile bizlere ahdimizde sebat göstermeyi nasip eyle Allah’ım
Sa’yimiz ile hakikat yolunda sabır ve teslimiyetimizi artır Allah’ım.
Zemzemi bize şifa ve âb-ı hayat kıl Allah’ım.
Arafat’ta marifete eriştir bizi Allah’ım.
Müzdelife’de gönlümüze muhabbet ver, merhamet ver, samimiyet ver Allah’ım.
Mina’da şeytana atacağımız her taşı, günahlarımıza da atmış olalım, günahlarımızdan kurtulmaya vesile kıl Allah’ım.
Kurbanlarımızla bizi sana yakınlaştır Allah’ım.
Ey Fettâh olan Rabbimiz! Rızanı kazanmak için çıktığımız bu yolda, bizlere bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün hayır kapılarını aç, şer kapılarını kapa. Darda kaldığımızda çıkış yolunu göster. Bizleri umduklarımıza nail, korktuklarımızdan emin eyle. Bizi iyilik yolunda daim eyle Allah’ım.
Ey ikram ve ihsanı çok olan Rabbimiz!
Senin lütfun ve rahmetin her şeyi kuşatmıştır. Bizlere bağışladığın bu kadar nimete rağmen, nankörlük edip de dünyanın zevk ve eğlencelerine dalmaktan ve asli vazifemizi unutmaktan sana sığınıyoruz, muhafaza eyle Allah’ım.
Her türlü afetten, musibetten, hastalıktan, zarar ve ziyandan sana sığınıyoruz.
İslam’ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sana sığınıyoruz Allah’ım.
Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, bencillikten sana sığınıyoruz. Bizlere yardım eyle Allah’ım.
Zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınıyoruz. Bizlere imdat eyle Allah’ım.
Kabul olunmayan duadan, yaşarmayan gözden, ürpermeyen kalpten, faydasız ilimden sana sığınıyoruz, sen bizleri koru Allah’ım.
Helal olmayan kazançtan sana sığınıyoruz. Bizlere helal kazanç ihsan eyle Allah’ım.
Peygamberimiz bu meydanda, Veda Hutbesi’nde, bereketi ve emeği yok eden faiz belasını kaldırdığını ve faizin her çeşidini ayaklarının altına aldığını dünyaya ilan etmişti. Her türlü sömürü ve haksız kazançtan sana sığınıyoruz.
İlticamızı kabul eyle, bizleri korktuklarımızdan emin eyle Allah’ım.
İlahi Ya Rabbi!
Bizim senden başka elimizi açacağımız, niyazda bulunacağımız kimsemiz yok. Huzuruna varıp yardım talep edeceğimiz kimsemiz yok. Senden başka iltica edecek kimsemiz yok. Sen bizim Rabbimizken biz kime gidelim? Kederimizi, hüznümüzü kime arz edelim. Senden başkasına bizi terk etme, bizi kimseye muhtaç eyleme, yardımını üzerimizden esirgeme Allah’ım.
Hâdi ism-i şerifinle bizi hidayetten ayırma Allah’ım.
Ganiyy ism-i şerifinle bizlere takva, iffet ve gönül zenginliği lütfeyle Allah’ım.
Hâfız ism-i şerifinle bizleri nefsin, şeytanın ve bütün mahlûkatın şerrinden, nifaktan, hasetten muhafaza eyle Allah’ım.
Vedûd ism-i şerifinle senin sevgini ve seni sevenlerin sevgisini bizlere nasip eyle Allah’ım.
Yâ Halîm! Ahlakımızı güzel eyle. Bizi kötü amel ve kötü ahlaktan, yalandan, iftiradan muhafaza eyle Allah’ım.
Yâ Hayyu Yâ Kayyûm! Nefsimize uyduğumuzda halimizi düzelt. Göz açıp kapatıncaya kadar da olsa bizleri nefsimizle baş başa bırakma Allah’ım.
Kalbimizi nifaktan, amelimizi riyadan, dilimizi yalandan, gözümüzü hıyanetten muhafaza eyle Allah’ım.