Güneş enerjisiyle tren üretimi başlıyor: Ekonomiye 500 milyon liralık can suyu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü’nde kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu. Fabrika çatılarında üretilecek enerji sayesinde tren üretiminde kullanılan elektriğin yüzde 90’ı karşılanacak. Proje yıllık 3,3 milyon kilovat saat elektrik sağlayarak, önümüzdeki 10 yılda ekonomiye yaklaşık 500 milyon lira katkı sunacak.
Türkiye’nin raylı sistemlerdeki öncü kuruluşu TÜRASAŞ, Sakarya’daki fabrikasında kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde sona yaklaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, fabrikanın çatılarında üretilen enerjinin tren üretiminde kullanılan elektriğin yüzde 90’ını karşılayacağını açıkladı. Projenin, yılda 3,35 milyon kilovat saat elektrik üreterek, ekonomiye 10 yılda yaklaşık 500 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor.
TREN ÜRETİMİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ DÖNEMİ
Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun da en büyük raylı sistem araç üreticisi olduğunu belirterek, enerji alanında da büyük bir adım attıklarını söyledi. GES sayesinde, tren, hızlı tren ve banliyö araçlarının üretiminde kullanılan enerjinin önemli bir bölümünün güneşten sağlanacağını belirten Uraloğlu, “Enerji maliyetlerini düşürerek rekabet gücümüzü artıracağız ve enerji arz güvenliğini sağlayacağız” dedi.
EKONOMİYE VE ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAK PROJE
Projeyle yılda 3 milyon 350 bin kilovat saat elektrik üretileceğini vurgulayan Uraloğlu, bunun yaklaşık 670 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geldiğini söyledi. Ayrıca, proje sayesinde 10 yılda 500 milyon liralık ekonomik katkı sağlanmasının yanı sıra 1.739 ton karbondioksit salınımının da engelleneceği ifade edildi. Bakan Uraloğlu, sürdürülebilir ulaşım için bu ve benzeri çevreci yatırımların devam edeceğini sözlerine ekledi.TRHABER
