Yandex Metrica
SON DAKİKA

Gerek yok denilen her şey depremde işe yaradı: Şehir hastanesi, otoyol, uçak filosu...

Yıllardır yapılmakta olan dev yatırımların önemi deprem sonrası daha iyi anlaşıldı. Muhalefetin 'gerek yok' dediği şehir hastaneleri yaralıları hayatta tuttu, uçak filosu felaket bölgesiyle Ankara arasında hava koridoru kurdu. Ekipler bölgeye karadan hızlı ulaşımı ise Ankara-Niğde-Tarsus otoyoluyla sağladı.

Gündem

27.01.2024, 17:54

Muhalefetin 'gerek yok' dediği yatırımlar asrın felaketinde vatandaşa can simidi oldu. Türkiye'nin dört bir yanına kurulan şehir hastaneleri depremde yaralananlar için seferber olurken, TSK envanterindeki onlarca helikopter kırsal bölgelerde zor durumdaki köylere konvoy halinde yardım ulaştırdı. 

Cumhurbaşkanlığı'na ait TUR, CBK ve DAP uçakları depremzedeleri felaket bölgesinden alarak hastanelere taşıdı; Ankara-Niğde-Tarsus otoyolu ise yardım ekiplerinin karadan hızlı bir şekilde Kahramanmaraş ve çevresine intikalini sağladı. 

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, felaketin yaşandığı 6 Şubat 2023 saat 04:17'den buyana devletin tüm imkanları vatandaşlar için seferber edildi.

Deniz Kuvvetleri envanterindeki dev çıkarma gemileri TCG SANCAKTAR, TCG BAYRAKTAR ve TCG İSKENDERUN, bölgeye kıyıdan yardım ulaştırmakta büyük rol oynadı. Bu gemiler aynı zamanda yüzer hastane olarak kullanıldı. 3 bin 200 kişi müşahade altına alındı, 20 ameliyat yapıldı. 

Deprem bölgesine yönelik hava koridoru da hiç boş kalmadı. 9 havalimanına son 12 günde 7 bin 500'e yakın uçuş gerçekleşti. Uçuşlarla depremzedelerin tahliyesi yapılırken, arama-kurtarma ekiplerinin de giriş-çıkışları sağlandı. 

Tam 181 bin 177 kişi felaket bölgesine havayolunu kullanarak geldi. Depremin ardından yaklaşık 316 bin kişi ise yaşadıkları şehirleri uçaklarla terk etti. Havayoluyla taşınan insani yardım malzemesinin boyutu son 12 günde 6 bin 300 tonu buldu. 

Hem Cumhurbaşkanlığı uçakları hem de askeri uçaklar deprem bölgesinden aldığı yaralı vatandaşları genellikle Ankara'daki şehir hastanelerine ulaştırırken, geri dönüşte tepeden tırnağa sağlık malzemesiyle yüklü bir şekilde deprem bölgesine indi. 

Cumhurbaşkanlığına bağlı uçakların şimdiye dek 64 sefer yaptığı belirtiliyor. Yoğun lojistik faaliyet demiryollarında da devam etti. Son 12 günde 252 yolcu treniyle 46 bin yolcu, 40 yük treniyle de 544 vagon yardım malzemesi taşındı.

İsraf denilerek karşı çıkılan şehir hastanelerinde depremden sonraki 10 gün içerisinde 20 bin yaralı depremzede tedavi gördü. Bu hastanelerde 1120 depremzede ameliyat edildi. Tüm cerrahi operasyonların yarıdan fazlası şehir hastanelerinde gerçekleşti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading