Fotoğrafların her karesi Türkiye'nin samimiyetini yansıtıyor! Bakan Fidan'dan Güney Afrika'da sürpriz ziyaret!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika ziyaretinde Johannesburg kentindeki Nur'ul Hamidiye Camisi’ni ziyaret etti. Bakan Fidan'a yoğun ilginin gösterildiği cami de birbirinden güzel fotoğraflar Türkiye'deki her liderin samimiyetini bir kez daha gösterdi.
Camide Güney Afrikalı vatandaşlarla sohbet eden Fidan, cami hakkında bilgi aldı ve orada ibadet edenlerle sohbet edip fotoğraflar çekti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Güney Afrika ziyaretinde 19'uncu yüzyıl ortalarında inşa edilen ve 1980'de kültürel miras statüsüne alınan Johannesburg'taki, TİKA tarafından yenilen Nur'ul Hamidiye Camisi'ni ziyaret etti.
Bakan Fidan, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;
G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle bulunduğumuz Johannesburg'da, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki tarihi ve kültürel bağların sembollerinden olan Nur'ul Hamidiye Camii'ni ziyaret etme fırsatı buldum.
Tarihin ve maneviyatın buluştuğu bu mekan, TİKA'nın titiz çalışmalarıyla yeniden hayat buldu.
Türk ve Güney Afrikalı Müslümanların ortak mirasını yaşatan bu anlamlı esere katkı sunan herkese gönülden teşekkür ediyorum.
NUR'UL HAMİDİYE CAMİİ
Güney Afrika’da önemli hizmetler görmüş Seyyid Ebubekir Efendi el Emcedi’nin 1880 yılında vefatının ardından geride bıraktığı çocukları ve öğrencileri bir kısmı Osmanlı Kriket Kulübü kurmayı planlarken bir kısmı ise cami inşasına öncelik verilmesi gerektiğini düşünmüş, cami inşası için Hilafet Merkezi olan Osmanlı Devleti ile yazışmalar yapılmıştır.
2. ABDÜLHAMİD CAMİNİN İNŞASI İÇİN ŞAHSİ HESABINDAN PARA GÖNDERDİ
1881 yılında, Dorp ve Long sokaklarının köşesinde bir Müslüman’ın kendi mülkünü vakıf olarak caminin yeri olarak bağışlamasıyla caminin inşası kararlaştırılmıştır. Durumun Osmanlı Hilafet makamına arz edilmesi ile Sultan 2. Abdülhamid tarafından hoş karşılanan bu cami projesi için, şahsi hesabından maliye nezaretine aktarılan paranın tahsili söz konusu olmuş, ayrıca Sultan 2. Abdülhamid bazı din kitapları ve Kuran’ı Kerim göndermiş, Ebubekir Efendizâde Müderris Hişam Nimetullah Efendi tarafından Arapça harflerle Afrikans dilinde yazılan Sırajul İdah adlı din kitabı İstanbul’da basılarak Güney Afrika’ya eğitim öğretim gayesiyle gönderilmiştir.
İSMİNE NASIL KARAR VERİLDİ?
Ümit Burnu’ndaki caminin ismi Halife Sultan 2. Abdülhamid’e olan sadakat vesilesiyle Nuru’l Hamidiye Mescidi ismi verilmesine karar verilmiştir. Üzerindeki kitabeye göre 1884 yılında tamamlanan caminin ilk imamı olarak da camiin yerini bağışlayan Rebecca Hanım’ın oğlu İmam Ahmed Sadık görev yapmıştır. Nuru’l Hamidiye Camii, Apartheid döneminde Müslümanların örgütlenip Güney Afrika’daki ırkçılığa karşı da mücadele ettikleri bir toplanma yeri olmuştur.
Minaresindeki ay yıldız sembolü ve kitabesiyle tarihi geçmişinin izlerini günümüze taşıyan Nuru’l Hamidiye Camii, günümüzde bir yandan günde beş vakit namaz hizmetinin haricinde, eski bir gelenek olan ilkokul talebelerine Arapça ve Kur’an-ı Kerim eğitimi vermeye devam etmekte, diğer yandan da varlığıyla ve faaliyetleriyle Türk Kültürünü ve Halife Sultan 2. Abdülhamid’in ismini Ümit Burnu’nda yaşatmaktadır
