Yandex Metrica
SON DAKİKA

Filmleri aratmayan olay! ABD ile Rusya arasındaki tutuklu takası Türkiye’de yapıldı

ABD ile Rusya, karşılıklı olarak ülkelerinde tutuklu bulunan eski Amerikan eski deniz piyadesi Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko’yu Ankara ile iş birliği içinde Türkiye’de takas etti. İşte o anlar...

Gündem

23.01.2024, 19:11

Washington ile Moskova arasındaki gerilim, Ukrayna savaşından dolayı son derece tırmanmışken iki ülke arasında uzun zamandır beklenen bir tutuklu takası yapıldı. 

TOKİ Kahramanmaraş deprem konut kura çekimi ne zaman? 2024 Mart... Haberi Görüntüle

MERKEZ ÜLKE TÜRKİYE

Rusya, 2019’dan beri ülkede tutuklu bulunan ABD Deniz Piyadeleri eski askeri Trevor Reed’i, kokain kaçakçılığı suçundan dolayı ABD’de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko ile takas etti.

Filmleri aratmayan takas işlemi Türkiye’de gerçekleşti.

Amerikan CNN televizyonuna bağlanan Reed’in babası Joey Reed, kendisini ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Başkanı Joe Biden’ın aradığını ve oğlu ile ilgili bilgi verdiğini söyledi.

Hulusi Akar ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'i kabul etti: F16... Haberi Görüntüle

İKİ TUTUKLU HAVALİMANINDA DEĞİŞ TOKUŞ YAPTI

Serbest bırakılan Reed ile görüştüklerini ve oğullarının duygulandığını anlatan baba Reed, “Bu hafta onu Moskova’daki bir hapishaneye nakletmişlerdi. Onu oradan da Türkiye’ye getirdiler. Trevor bize havaalanında tıpkı filmlerde olduğu gibi ABD uçağının Rus uçağının yanına yanaştığını ve iki tutukluyu değiş-tokuş ettiklerini anlattı.” diye konuştu.

TRT1 yayın akışı: 27 Mart 2024 TRT1'de bugün hangi program,... Haberi Görüntüle

ABD VE RUSYA, ERDOĞAN İLE İŞ BİRLİĞİ YAPTI

Amerikan basınına açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkili ise takas ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Takas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin iş birliğiyle, Biden yönetimi yetkilileri ve Kremlin yetkilileri tarafından önceden kararlaştırılan dikkatli bir şekilde düzenlenmiş bir dizi hareketle Türkiye'de gerçekleşti. Reed ve Yaroshenko, Türkiye'ye neredeyse aynı zamanda geldiler. Her iki taraftaki ekipler, diğer ülkenin teklif ettiği kişinin kimliğini doğruladı, ardından Yaroshenko ve Reed pistte uçaklara doğru yürüdü.”

Konuya ilişkin gazetecilere açıklama yapan bir ABD’li üst düzey yetkili, takasın aylar süren müzakerenin sonucunda gerçekleştiğini söyledi.

Ramazan'ın son günü ne zaman, hangi tarih 2024? Ramazan ayı... Haberi Görüntüle

ABD'DEN TEŞEKKÜR

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya ve ABD arasındaki tutuklu takasındaki rolü nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Sullivan Twitter hesabından, "Trevor Reed'i evine tekrar kabul ederken, Türkiye'ye Reed'in evine güvenli bir şekilde dönmesindeki rolü için minnettarız. Bu çok önemli konuda Türk ortaklarımıza yardımlarından dolayı teşekkürü borç biliriz." ifadelerini kullandı.

Yetkili, müzakerenin sadece bu takas merkezinde gerçekleştiğini, iki ülkenin daha geniş çerçevedeki ilişkilerini kapsamadığını ve Washington ile Moskova arasındaki gerilimin düştüğü anlamına gelmediğini kaydetti.

Reed, 15 Ağustos 2019’da Rusya’da polisle yaşadığı arbededen sonra tutuklanmış ve ardından “Rus polislerin hayatını ve sağlığını tehlikeye atma” suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sivil pilot olan Yaroşenko ise, 2011’de Liberya’dan ABD ve Avrupa’ya kokain kaçırmaya çalışmakla suçlanmış ve 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading