Eskişehir’i saran kuş gribi tehlikesi! 5 mahalle dünyadan soyutlandı: Alarm zilleri çalıyor
Eskişehir’de ekipler kuş gribi alarmına karşı önlemler aldı. Bir çiftlikte ölen tavuklarda kuş gribi vakası tespit edildi. Olay sonrası ekipler 5 mahalleyi karantinaya aldı. Bölgedeki tüm kanatlı hayvanların itlaf edileceği açıklandı.
Türkiye’de bir hafta arayla ikinci kuş gribi vakası görüldü. Konya’nın ardından bu sefer Eskişehir’de kuş gribine rastlandı. Sivrihisar ilçesinde bir çiftlikte kuş gribi tespit edilince hemen bölge ve yakın çevresi karantinaya alındı.
EKİPLER ANİDEN ALARMA GEÇTİ
Sivrihisar ilçesine bağlı olan Sığırcık Mahallesi’nde bulunan bir çiftlikte 15 tavuk birkaç gün önce aniden öldü. İhbar üzerine alarma geçen İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, yaşanan telef olayıyla ilgili inceleme başlattı.
ÇİFTLİKTE KUŞ GRİBİ TESPİT EDİLDİ
Yapılan incelemeler sonrasında tavukların daha önce kuş gribi tespit edilen Konya’nın Çeltik İlçesi’nden getirildiği ortaya çıktı. Sivrihisar'da telef olan tavuklar üzerinde yapılan incelemelerde de kuş gribi tespit edildiği belirtildi.
BÖLGEYE YAKIN 5 MAHALLEYE KARANTİNA
Sivrihisar Kaymakamlığı, Eskişehir Tarım Müdürlüğü, Eskişehir Sağlık Müdürlüğü ve Sivrihisar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tedbir çalışmalarında, kuş gribinin rastlandığı Sığırcık Mahallesi’nin ve 10 kilometre çevresinde bulunan 4 mahallenin karantinaya alınmasına karar verildiği açıklandı.
Karantinaya alınan bölgeye yakın olan 5 mahallede tavuk, horoz, ördek gibi kanatlı hayvanların sahiplerine ödeme yapılarak itlaf edilmesi uygun görüldü. İtilaf edilen hayvanlar kireçlenerek gömülecek.
KONYA’DA YAŞANAN KUŞ GRİBİ
Konya'nın Meram ilçesinde 31 Ekim'de yumurtacı kanatlı hayvan ölümleri olduğuna ilişkin ihbar alınması üzerine, İl Tarım Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerin derhal işletmeye intikal etmişti. Bölgeyi karantinaya aldığı bilgisi verilmişti.
"İşletmeden alınan numuneler Konya Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğümüz uzman ekiplerince analize alınmış ve yapılan testlerde Avian Influenza H5N1 ( target="_blank" rel="noopener">Kuş Gribi) tespit edilmiştir. Yumurta üretimi yapan işletme merkez alınarak, yarı çapı 10 kilometre olan koruma ve gözetim bölgesi belirlenmiş, söz konusu bölgede yer alan işletmelerde gerekli biyogüvenlik tedbirleri alınmıştır. Bulaşma riski olan hayvan, yumurta ve yemlerin imhasına başlanmıştır. Konya'da tespit edilen hastalık, münferit bir vakadan ibaret olup, ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir. Enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtalar tüketime sunulmadan derhal imha edilmiştir. "