Yandex Metrica
SON DAKİKA
Erdoğan-Selman görüşmesi: İkili ilişkilerde yeni bir dönem başlayacak

Erdoğan-Selman görüşmesi: İkili ilişkilerde yeni bir dönem başlayacak

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü.. Görüşme sonrası iki lider bildiri yayınladı. Bildiride "Ticaretin kolaylaştırılması, yatırım fırsatlarının araştırılması, somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iletişimin artırılması ele alındı." ifadelerine yer verildi.

Gündem

23.01.2024, 19:27

Resmi ziyaret çerçevesinde Ankara'ya gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşıladı.

Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Veliaht Prens bir araya geldi. Baş başa yapılan görüşme yaklaşık 2 saat 10 dakika sürdü. Görüşme sonrası iki ülke ortak bildiri yayınladı. Bildiride, "Resmi görüşmeler iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin derinliğini bünyesinde barındıran samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleşti. Taraflar, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin kolaylaştırılmasını ve yatırım fırsatlarının araştırılmasını el aldı. " ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin 28 Nisan'daki Cidde ziyareti ile Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir dönem başladı.

Türkiye ve Suudi Arabistan ortak bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Görüşmelerde, siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik dahil, ikili ilişkilerde yeni iş birliği döneminin başlamasına yönelik kararlılık vurgulandı.

Taraflar, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılığını vurgulamışlardır.

Ticaretin kolaylaştırılması, yatırım fırsatlarının araştırılması, somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iletişimin artırılması ele alındı."

Cübbeli Ahmet kalp krizi mi geçirdi? Ahmet Mahmut Ünlü yoğun... Haberi Görüntüle

YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Türkiye'nin 28 Nisan'daki Cidde ziyareti ile Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. Yaklaşık 2 aylık aradan sonra Riyad yönetiminden iade-i ziyaret gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasındaki görüşmenin ardından iki ülkenin dışişleri bakanlarının imzasıyla ortak bildiri yayımlandı. 

Resmi görüşmelerin iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin derinliğini bünyesinde barındıran samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleştirildiğinin vurgulandığı bildiride; siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik ve kültürel ilişkiler dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılık güçlü şekilde vurgulandı.

Ortak bildiride, "Taraflar, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele almışlardır. Taraflar, bölgesel konularda da istişare ve işbirliğinin derinleştirilmesini kararlaştırmışlardır" denildi.

Bildiride ayrıca, tarafların, enerji alanında özellikle petrol ve rafinesi, petrokimya, enerji verimliliği, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynakları için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil, düşük karbonlu yakıtlar alanlarında işbirliği beklentilerini, enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi, bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi için çalışılması arzusunu ifade ettikleri belirtildi.

Tarafların, savunma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde savunma işbirliği alanlarında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların etkin hale getirilmesi hususunda mutabık kaldıkları aktarıldı.

Turizm alanında işbirliğinin ve turizm sektörünün gelişimine fayda sağlayan ortak çalışmaların güçlendirilmesinin öneminin vurgulandığı ifade edildi. Sağlık alanında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğin geliştirilmesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride sağlık yatırımları alanında iş birliği fırsatlarının araştırılması hususunda mutabık kalındığı belirtildi.

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı! Vatandaşlar hüngür hüngür ağladı Haberi Görüntüle

"İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİREREK SÜRDÜRME KARARLILIĞI VURGULANDI"

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"İki taraf, bölgedeki güvenlik ve istikrarın desteklenmesine ve güçlendirilmesine katkıda bulunacak şekilde, bölgesel ve uluslararası arenadaki önemli meselelere ilişkin işbirliğini, koordinasyonu ve görüş alışverişini yoğunlaştırma çabalarını teyit etmişlerdir.

Taraflar, bölge ülkelerinin egemenliğinin ihlal edilmemesini vurgulamışlar ve bölge ülkelerindeki tüm krizlere siyasi çözüm bulunmasına, bölgeyi gerilimden uzak tutacak ve bölgede güvenliği ve istikrarı sağlayacak çalışmalara desteklerini vurgulamışlardır.

Taraflar, başta İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlar çerçevesinde aralarındaki işbirliğini ve etkin koordinasyonu artırma; bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması için yakın işbirliği sürdürme konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır.

Görüşmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılıklarını vurgulamışlardır."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading