banner2

Enerji koridorunda Türkiye imzası! En büyük tedarikçi olabilir

AB'nin Rus petrol ürünlerine uyguladığı ambargo, dizel kargolarının rotasını değiştirirken rota anlamında en büyük avantaj Türkiye'ye geçti. Uzmanlar konu ile ilgili, 'Türkiye kendi üretimini Avrupa'ya gönderebilir ve kendisi de Rusya'dan indirimli fiyata dizel ithal edebilir. Küresel rekabetin iyice kızıştığı bir dönemde, bu durum Türkiye rafinerileri için karlılık açısından büyük bir rekabet avantajı yaratacaktır.' değerlendirmesini yaptı.

Gündem 26.01.2023, 16:31 26.01.2023, 17:59
Abone ol
Enerji koridorunda Türkiye imzası! En büyük tedarikçi olabilir

Avrupa Birliği'nin Rus rafineri petrol ürünlerine yönelik ambargosunun yürürlüğe girmesine birkaç gün kala, AB'ye Orta Doğu ve ABD'den gelen dizel miktarı artarken, Rus dizeli Afrika, Latin Amerika ve Asya'dan yeni limanlar buluyor. 

PETROL ÜRÜNLERİNE YÖNELİK AMBARGO 5 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR 

AB'nin Rus rafineri petrol ürünlerine yönelik uygulayacağı ambargo 5 Şubat'ta yürürlüğe giriyor. Aynı gün, G7 ülkelerinin bu ürünlere yönelik tavan fiyat uygulamasının da devreye girmesi bekleniyor.

AVRUPA İKİ FARKLI TAVAN FİYAT ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR 

Diğer yandan tavan fiyata yönelik görüşmeler henüz netlik kazanmamasına rağmen, Batılı ülkeler yüksek değerli ve düşük değerli rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat üzerinde çalışıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen hafta yaptığı açıklamada, rafineri petrol ürünlerine tavan fiyat uygulanmasının ham petrole uygulanan tavan fiyattan daha karmaşık olduğunu fakat rafineri ürünlerine yönelik tavan fiyatın nasıl olacağı konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti.

ALTERNATİF KAYNAKLARA YÖNELİM ARTTI

Ambargo kararı uygulamaya girmeden stoklarını doldurmaya çalışan Avrupa ülkeleri, rafineri petrol ürünleri ithalatında günlük 2,5 milyon varille en büyük kalemlerden biri olan dizelde hem Rusya'dan hem de alternatif kaynaklardan alımını artırdı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Avrupa ülkeleri ambargo kararları açıklamasına rağmen, savaşın başlamasından bu yana yaklaşık bir yıllık sürede Avrupa'nın Rusya'dan dizel ithalatında büyük ölçüde düşüş olmadı.

Rusya'nın AB, Norveç, İsviçre ve Birleşik Krallık'a dizel ihracatı Şubat 2022'de günlük 800 bin varilin üzerindeyken, sadece Eylül 2022'de dizel ihracatı günlük 500 bin varilin altına düştü.

HERKES STOKLARINI DOLDURDU 

Veri analitik şirketi Kpler Baş Ham Petrol Analisti Viktor Katona, Rusya'nın Avrupa'nın en büyük dizel tedarikçisi olmaya devam ettiğini fakat Rusya'dan dizel tedarikinin geçen aya göre günlük 170 bin varil azaldığını söyledi.

Bu düşüşe rağmen Aralık 2022'de Avrupa'nın Rusya'dan dizel ithalatının son iki yılın en yüksek seviyesine çıktığını ifade eden Katona, "Muhtemelen herkes yaptırımlar devreye girmeden stoklarını doldurdu." dedi.

YENİ ALTERNATİF TÜRKİYE OLACAK 

Katona, Suudi Arabistan'ın tedarik konusunda ikinci sırada yer aldığını belirterek şu ifadelere yer verdi: 

ABD ise Avrupa için giderek daha büyük bir dizel tedarikçisi haline geliyor. ABD'nin bu ay Avrupa'ya dizel ihracatı Ekim 2020'den beri en yüksek seviyesini gördü. Aslında ilk olarak beklenti Avrupa'nın tedarikçi ülkeleri arasında Rusya'dan doğacak boşluğu Orta Doğu, Asya ve ABD'nin dolduracağı yönündeydi. Fakat Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkelerden dizel tedariki hala tam olarak artmış sayılmaz. Kapasite kısıtları ve Kuveyt'teki Al Zour rafinerisindeki gecikmeler bunu engelliyor olabilir. Suudi Arabistan günlük 1.3-1.4 milyon varil dizel üretiyor ve bunun 600 bin varili ülkenin kendi tüketimi. Suudi Arabistan'ın üretiminin kalan kısmını Avrupa ve Asyalı alıcıları arasında dengelemesi lazım. O nedenle Avrupa'ya ihracatını daha fazla artırması zor. Kuveyt'in ise günlük 615 bin varil kapasiteli Al Zour rafinerisinin üretimi dizel ağırlıklı olacak gibi görünüyor ama rafinerinin ikinci ve üçüncü ünitelerinin devreye alınması bu yılın sonlarına kaldı gibi görünüyor.

TÜRKİYE KENDİ ÜRETİMİNİ AVRUPA'YA GÖNDEREBİLİR

Öte yandan, Türkiye'nin Avrupa'nın önemli tedarikçileri arasında yer alma konusunda muhtemelen en yüksek şansa sahip ülke olduğuna işaret eden Katona, "Çünkü Türkiye'nin rafinerileri büyük ölçüde dizel odaklı. Türkiye kendi üretimini Avrupa'ya gönderebilir ve kendisi de Rusya'dan indirimli fiyata dizel ithal edebilir. Küresel rekabetin iyice kızıştığı bir dönemde, bu durum Türkiye rafinerileri için karlılık açısından büyük bir rekabet avantajı yaratacaktır." diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!