Yandex Metrica

En iyi yaptığı iş devleti soymak: 90'ların hortumcusu demir-çelik sektörünü böyle mahvetti

En iyi yaptığı iş devleti soymak: 90'ların hortumcusu demir-çelik sektörünü böyle mahvetti

90'lı yıllarda adı pek çok karanlık işe karışan Erol Evcil, Demir Yumruk operasyonuyla yeniden Türkiye gündemine oturdu. Devleti soyma alışkanlığından bir türlü vazgeçmeyen Evcil vergiden çalmak, fiyatları manipüle etmek ve piyasada tekel oluşturmak gibi hedeflerle akıl almaz yöntemlere başvurdu.

Gündem

08.03.2024, 14:11

'Karanlık' işlerde 90'lı yılların ünlü isimlerinden Erol Evcil, Demir Yumruk operasyonunda gözaltına alınana dek devleti milyarlarca lira zarara uğrattı. Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak ile birlikte 3'lü çete kurarak demir-çelik piyasasını manipüle eden, fiyat istikrarını bozan, diğer firmaları devredışı bırakarak paravan kurumlar üzerinden sektörde tekel oluşturan Evcil, bunu yaparken akıl almaz yöntemler kullandı. 

Dilan Polat tahliye mi edildi? Dilan Polat cezaevinden çıkacak mı? Dilan Polat tahliye mi edildi? Dilan Polat cezaevinden çıkacak mı? Haberi Görüntüle

TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR

105 milyar liralık sahte fatura ile devleti 27 milyar lira zarara uğrattığı belirlenen çetenin 300'ü aşkın üyesi geçtiğimiz günlerde gözaltına alınmıştı. 90'lı yıllarda 'kara para aklama' ve 'cinayete azmettirme' gibi pek çok suça adı karışan Evcil mahkemenin verdiği tutuklama kararının ardından şimdi tek başına hücrede tutuluyor. 

Bazı aile yakınları da gözaltına alınan Evcil'in ilk ifadesi ortaya çıktı. "Devleti dolandırma gibi bir niyetim yoktur. Benim sadece vergi borçlarım var" dediği öğrenilen Evcil, Türkiye genelinde 4 adet demir-çelik fabrikasının sahibi olduğunu, bu işyerlerinde 3 bin 800 kişiyi istihdam ettiğini, sahibi olduğu işletmelerin geçmiş dönem vergi borçlarının 3 milyar 9 milyonu aştığını kaydetti. 

Evcil ifadesinde, "Bu borç oluştuğunda 10 yıl tutuklu kalmıştım. Daha önce 'çete kurmak' ve 'dolandırıcılıktan' yargılandım, beraat ettim. Dolandırıcılık amacıyla hiçbir şey yapmadım. Vergi borçlarımın olduğu 2 şirket vardır. Sivas'taki demir çelik fabrikasında beraat ettiğim dosya kesinleşmediği için üzerinde tedbir vardır. Devleti dolandırma gibi bir niyetim yoktur. Benim sadece vergi borcum vardır" dedi ama soruşturma çerçevesinde toplanan kanıtlar Evcil'in devleti dolandırmak için pek çok suça bulaştığını gözler önüne seriyor. 

12 yıl sonra Irak'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli mesajlar: Irak terörden arındırılmalı 12 yıl sonra Irak'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli mesajlar: Irak... Haberi Görüntüle

ŞİRKETE HACİZ GELECEĞİ ZAMAN...

Sonradan Eşrefoğlu soyadını alan Erol Evcil'in adı 90'lı yıllarda hep karanlık işlerle anılıyordu.

Elde edilen bilgilere göre Erol Evcil, demir-çelik ürünlerini piyasaya sattıktan sonra, satışı yapılan mallarının parasını firmaya değil diğer bazı firma hesaplarına aktarıyor ve içini boşaltmak istediği şirketleri iflasa sürüklüyordu. KDV, kurumlar vergisi ve stopaj ödemelerini bu firmaların üzerinde bırakan Evcil, içini boşalttığı şirketlere haciz geleceği vakit kiracı değişimine giderek faaliyetine devam ediyordu. Devlet ise herhangi bir şekilde tahsilat yapamıyordu. 

Sahte faturalar ve fason şirketler aracılığıyla devleti tek başına yaklaşık 4 milyar lira zarara uğrattığı belirlenen Evcil'in, birlikte hareket ettiği çete üyeleriyle naylon faturalarda kullanmak üzere paravan şirket kurmak için evsizlerden, hatta akıl hastalarından bile faydalandığı ortaya çıkmıştı. Evcil'in 300 milyon lira değerindeki özel jetine de Paris'ten Ankara'ya getirilerek el konuldu. 

Muhalifler aynı dilden aynı başlıklar attı!  Bakan Şimşek o iddiaları yalanlandı: Derdimiz millete hizmet! Muhalifler aynı dilden aynı başlıklar attı! Bakan Şimşek o iddiaları... Haberi Görüntüle

BOŞ KAMYONETLER OTOBANDA DOLAŞMIŞ 

Devletten çalma yolunda türlü yöntemler benimseyen çetenin, vergi denetimine takılmamak için demir yüklü kamyonları şehirdeki bir depodan öbürüne sürekli taşıdığı, şehirlerarası yollarda ise Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarında nakliye kamyonu görünsün diye boş kamyonetleri gezdirdiği saptandı. 

Erol Evcil'in dışında, ikinci suç grubunun lideri 'altın kaplamalı iPhone telefon'un sahibi Hüseyin Eryılmaz, devleti yaklaşık 1,5 milyar lira zarara uğratırken asıl vurgunu üçüncü suç grubunun başındaki Melih Karabacak yaptı. Sahte belge ve faturalarla tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyen Karabacak'ın tam 20,6 milyar liralık zarara yol açtığı belirtiliyor. 

Demir Yumruk operasyonu 10 aylık teknik ve fiziki takip sonrası Ankara merkezli 29 ilde düzenlenmiş, 300'ün üzerinde şüpheli gözaltına alınmıştı. Mağdur ve müştekilerle birlikte soruşturma kapsamında ifade verecek kişi sayısının 700'ü bulması bekleniyor. 

Muğla'da FETÖ operasyonu: Firari eski emniyet müdürü yakalandı Muğla'da FETÖ operasyonu: Firari eski emniyet müdürü yakalandı Haberi Görüntüle

ŞİMDİLİK 15 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI 

Çökertilen 3 suç örgütünden birinin lideri Erol Evcil'in de aralarında olduğu 15 şüpheli, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Erol Evcil, Tolga Demirel, Hasan Kabuklu, Fırat Ardıç, 'kamu kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçlarından, şüpheli Sadun Budinli ise 'kamu kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' ile 'suç örgütüne üye olmak' suçlarından tutuklandı. 10 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer zanlıların sorgu işlemleri sürüyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading