Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ekşi Sözlük'ten bu kez deprem operasyonu:  Binlerce tahrik paylaşımını silip delilleri ortadan kaldırdılar

Ekşi Sözlük'ten bu kez deprem operasyonu: Binlerce tahrik paylaşımını silip delilleri ortadan kaldırdılar

Sosyal mecralarda yürütülen sistematik dezenformasyonun mutfağı Ekşi Sözlük, deprem sürecinde de yalanın üretim merkezi oldu. Sahte yardım çağrıları, günlerce gündemde tutulan tahrik başlıklarıyla Ekşi Sözlük devlete karşı yürütülen operasyonda önemli bir rol oynadı. Tepki gösteren hesapları kapatan ve 10 bin trol hesap açan Ekşi Sözlük yönetimi, 9 gün süren deprem provokasyonunun ardından tüm sahte paylaşımları silerek delilleri kararttı.

Gündem

23.01.2024, 20:27

'Trol operasyonlarının' öne çıkan mecralarından Ekşi Sözlük, deprem sürecinde de provokasyonla gündemde. Daha önce de pek çok kez sistematik dezenformasyonlarla gündeme gelen Ekşi Sözlük moderasyonu, deprem sürecinde de, tıpkı Twitter'daki çok konuşulan bazı hesaplar gibi devlete karşı yürütülen operasyonda önemli rol oynadı.

Bahçeli'nin kolu mu kırıldı? Bahçeli'nin kolu neden sargılı, ne oldu? Haberi Görüntüle

SAHTE YARDIM ÇAĞRILARINA EKLENEN NOTLAR: DEVLET YOK

Ekşi Sözlük'teki 'deprem operasyonunu' Twitter'da gündeme taşıyan 'Abese Irca' adlı kullanıcı, depremin ilk 10 gününde tezgahlanan provokasyonu detaylarıyla paylaştı. 

Buna göre Ekşi Sözlük'te de tıpkı BabalaTv'deki olduğu gibi binlerce sahte yardım çağrısı paylaşıldı. Bu paylaşımlara devletin ve AFAD'ın yetersizliği ve sahada yer almadığı vurguları yer aldı.

31 MART YEREL SEÇİM SONUÇLARI TRABZON- YOMRA ilçesi Belediye Başkanlığı... Haberi Görüntüle

OPERASYON BİTTİ, SAHTE PAYLAŞIMLAR SİLİNDİ

10 gün boyunca yürütülen devlet karşıtı yoğun manipülasyon 15 Şubat'a kadar sürdü. Ancak sahte 'entryler' 15 Şubat'ta ortadan kayboldu. Yapılan sahte paylaşımlar büyük oranda silinerek deliller yok edilmiş oldu. 

Oy kullanmama cezası ne 2024? Oy kullanmazsam ne olur? Haberi Görüntüle

'SURİYELİLER YAĞMALIYOR' YALANINI İKİ GÜN GÜNDEMDE TUTTULAR

Ekşi Sözlük yönetimi açılan bazı başlıkları saatler hatta günler boyunca site gündeminde tuttu. O paylaşımlardan biri Suriyelilerle ilgiliydi. 

Ekşi Sözlük'teki trol ordusu sanki deprem bölgesinde Suriyeliler heryeri yağmalıyormuş gibi yüzlerce 'entry' girdi. Girilen yorumlarda linkler vardı ancak o linklerde iddiaları kanıtlaycak tek bir video yer almıyordu. 

Ekşi Sözlük'te devletin kontrolü tamamen kaybettiği algısı bir anda yayılmaya başladı. Hedef okuyucuları provoke etmekti. 

Plakalardan TC'yi silen belediye başkanı Akdeniz'de kanton kurmaya hazırlanıyor Haberi Görüntüle

PROVOKASYONUN DOZU GİDEREK ARTTI

Ekşi Sözlük moderasyonu saatler geçtikçe provokasyonun seviyesini giderek artırdı. Bir süre sonra bu kez iç savaş başlıkları açıldı.

"Suriyelilerin yurdu yağmalaması", " Suriyelilerin gönderilen yardım tırlarını yağmalaması" gibi onlarca provokasyon içeren başlık, depremin ardından dört gün boyunca gündemin ilk sıralarında tutuldu.

İBB Başkan adayı Murat Kurum: Trafik ve ulaşım çilesini İstanbulluların... Haberi Görüntüle

'BARAJ PATLADI' YALANI ORADA DA DOLAŞIMA SOKULDU

Suriyelilerle ilgili yağma, çatışma, iç savaş yalanları gündemi meşgul ederken Ekşi Sözlük gündeme başka bir yalan haberi soktu: "11 Şubat 2023 Hatay'da baraj patlaması". Twitter'da Babala Tv aracılığıyla "Hatay'da baraj patladı" provokasyonu nedeniyle bölgede panik yaşanmış, eknaz kurtarma çalışmaları durmuştu. İşte o yalanın bir ayağı da Ekşi Sözlük'te yürütülen operasyondu.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Seçimin güvenliği için tedbirlerimizi aldık Haberi Görüntüle

EKŞİ SÖZLÜK'ÜN TAHRİK BAŞLIKLARI

"Hatay'a bilerek yardım yapılmadığı, bir battaniye bile gönderilmediği, TSK'nın Erdoğan'ın emriyle sahaya sürülmediği, WhatsApp'ın yasaklandığı, depremde ölen kişi sayısının yüzbinlerce olduğu,  deprem bölgesinde 'jammer'ların dolaştığı yönündeki onlarca yalan, açılan başlıklarla tartışmaya açıldı. 

Sandık görevlisi olmak, seçimde görev almak zorunlu mu? 2024 Sandık... Haberi Görüntüle

TEPKİ GÖSTEREN HESAPLAR KAPATILDI, 10 BİN TROL HESAP AÇILDI

Sözlük'te günler boyu süren yalan ve provokasyon sürecine karşı çıkan yazarların tamamı engellendi.  İletişim Başkanlığı yada Cimer linki veren yazarların hesabı hemen kapatıldı.

Ekşi Sözlük itiraz eden hesapları tamamen susturduktan sonra tam 10 bin yeni yazar alımı yaptı. Bazı siyasi partilerin gençlik kolları da provokasyona dahil edildi. Süreç o kadar sistemli planlandı ki bazı parti merkezlerinde Ekşi Sözlük hesapları dağıtıldığı da iddialar arasında.


SAHTE İÇERİKLERİ SİLDİ, DELİLLERİ ORTADAN KALDIRDI

Yalan içerikler günler boyunca defalarca şikayet edilmesine rağmen  silinmedi. 

Günler boyu, onlarca başlıkla devam ettirilen provokasyon, 15 Şubat'ta sona erdirildi. Ekşi Sözlük yönetimi, tıpkı BabalaTV gibi sahte içerikleri sildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading