Ekrem İmamoğlu'na sahte diploma soruşturmasında yeni gelişme! İfade tarihi değişti

Hakkında sahte diploma soruşturması açılan İBB Başkanı İmamoğlu’nun daha önce 26 Şubat’ta ifade verecekti ancak tarih değişti. İBB Başkanı İmamoğlu, savcılığa bir mazeret dilekçesi sunarak 26 Şubat tarihinde kamu görevi nedeniyle ifade veremeyeceğini belirtti. Bunun üzerine savcılık ifade tarihini değiştirdi. Ekrem İmamoğlu, 5 Mart Çarşamba günü resmi belgede sahtecilik suçlamasıyla ifade verecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayının belirleneceği ön seçime katılmak için avukatı aracılığıyla başvurusunu yaparken bugün dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce hakkında birçok soruşturma açılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 'sahte diploma' iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı.
İFADE VERECEĞİ TARİH DEĞİŞTİ
Soruşturma gerekçesi olarak 'resmi belgede sahtecilik' iddiası gösterildi. İmamoğlu, konuyla ilgili 26 Şubat tarihinde ifade verecekti ancak tarih değişti.
İBB Başkanı İmamoğlu, savcılığa bir mazeret dilekçesi sunarak 26 Şubat tarihinde kamu görevi nedeniyle ifade veremeyeceğini belirtti.
Bunun üzerine savcılık ifade tarihini değiştirdi. Ekrem İmamoğlu, 5 Mart Çarşamba günü resmi belgede sahtecilik suçlamasıyla ifade verecek.
EKREM İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASI SAHTE Mİ?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 1990 yılında YÖK tarafından tanınmayan Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne bağlı İşletme Fakültesi’nin İngilizce İşletme bölümüne geçişinin usulüne uygun olmadığı iddia ediliyordu. İmamoğlu'nun yasa dışı yatay geçişle kaydını yaptırtıp mezun olduğu ve diploma almasının yasalara aykırı olduğu öne sürülmüştü.
Hatırlanacağı üzere "İmamoğlu'nun diploması sahte" diyerek konuyu gündeme getiren isim gazeteci Erdem Atay oldu. İmamoğlu'nun KKTC'de dikey geçiş yapmasının ardından kapağı İstanbul'a attığını dile getiren Atay, İBB Başkanı'nın YÖK tarafından tanınmayan bir okuldan İÜ'ye nasıl transfer olabildiğini sordu.
Aynı soruları sosyal medya hesabında gazeteci-yazar Nihat Genç'in de sorması üzerine İmamoğlu ekibine bağlı İBBteyit adlı hesaptan bir diploma fotokopisi yayınlandı. Mesajda şöyle denildi:
"İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması olmadığı iddiası tamamen uydurmadır. Sayın İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Aşağıda fotokopisini paylaştığımız mezuniyet belgesi İBB ve üniversite arşivinde yer almaktadır."
YATAY GEÇİŞ BELGESİ NEREDE?
Bu paylaşıma cevap veren gazeteci Erdem Atay, İBB'yi 'geçiş belgelerini açıklamaya' çağırarak şunu yazdı: "Sayın İBB Teyit, diploma için teşekkür ederim. Şimdi sizden Girne Amerikan Üniversitesi'nden 1990 yılında İstanbul Üniversitesi'ne geçiş belgelerini rica ediyorum. Mümkün müdür? Teşekkürler."
Daha sonra Ekrem İmamoğlu'nun trol ekibini yöneten Murat Ongun sahneye çıktı.
Ongun, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun lisans (üniversite) diploması üzerinden polemik çıkarmaya çalışanlar için ayrıca yüksek lisans belgesini de bilgi için sunarız" diyerek İmamoğlu'nun İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden 'İnsan Kaynakları Yönetimi' dalında tezli yüksek lisans diplomasını yayınladı.
Erdem Atay ise bu kez Ongun'a hitaben aynı çağrıyı yaptı: "Sayın Murat Ongun... Başarılı belediye başkanınızın 1990 yılındaki Girne Amerikan Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne geçiş belgelerini rica etsem. Onları da paylaşır mısınız?"
ZAMAN AŞIMI MÜMKÜN MÜ?
Öte yandan gazeteci Fuat Uğur, TV100 internet sitesinde yazdığı yazıda İmamoğlu'nun yatay geçişle ilgili olarak zaman aşımına güvenmemesi gerektiğini ifade etti. Danıştay'ın 4 Haziran 1974 tarih ve 14915 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararna atıfta bulunan Uğur, 1973/14 sayılı ve 1968/8 esas no’lu karar bu ve tüm benzer davalar için verdiği kararın net biçimde bağlayıcı olduğunu belirtti.
Fuat Uğur, Ekrem İmamoğlu tarafından yasa dışı yatay geçişinin iptali durumunda açılacak davanın görüleceği son yin ise Danıştay 8. Dairesi olduğunu aktardı.
Uğur, yazısında "Mevzuatımızda yasalara aykırı bir idari işlem yapılmışsa, bu işlemler Danıştay’ın 1973 Tarihli yukarıda karar ve sayısını belirttiğim İçtihadı Birleştirme Kurulu kararında belirlenen ilkeler ve kriterlere göre geriye alınabiliyor." ifadelerini kullandı.
İmamoğlu ekibi YÖK'ün KKTC'ye denklik vermediği dönemde üniversite kaydının İstanbul'a nasıl transfer edildiğine dair bir açıklama yapmadı.
YÖK, Girne Amerikan Üniversitesi'ne denkliği ancak 1993 yılında vermişti. İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi'ne bu tarihten çok önce, 1990'da kayıt yaptırdı.
KKTC'deki 'dikey geçişi' ve sonrasını ise İmamoğlu, resmi internet sayfasında şöyle anlatıyor:
"Trabzon Lisesi’nden mezun olduktan sonra KKTC’de Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandım. Bir süre sonra kaydını Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi İşletme bölümüne aldırdım. KKTC’de iki yıllık eğitimin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne yatay geçiş yaptım ve 1994 yılında mezun oldum. Sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları ve Yönetimi bilim dalında Yüksek Lisans eğitimi aldım."
