Ekrem İmamoğlu usûlsüz diploma iddiasına dava açamıyor: Girne'den İstanbul'a nasıl geldi?

Ekrem İmamoğlu usûlsüz diploma iddiasına dava açamıyor: Girne'den İstanbul'a nasıl geldi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YÖK'ün 1990 yılında tanımadığı bir özel okul olan Girne Amerikan Üniversitesi'nden Türkiye'deki devlet okulu İstanbul Üniversitesi'ne nasıl yatay geçiş yaptığı sorusu havada kaldı. İmamoğlu 'iftira' suçlamasıyla dava açmaya çekindi; ona bağlı medya aygıtları ise derin bir suskunluğa büründü. 

Gündem

16.09.2024, 10:07

CHP'li Ekrem İmamoğlu'na bağlı propaganda aygıtları usûlsüz yatay geçiş ve sahte diploma iddiaları karşısında derin bir suskunluğa büründü. 

Yakın ekibi, İmamoğlu'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Girne Amerikan Üniversitesi'nde (GAÜ) paralı okurken İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'ne nasıl geçiş yapabildiğini açıklayamadı. 

İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 1990 yılında tanınmayan ve denklik verilmeyen GAÜ'den İstanbul Üniversitesi'ne geçiş yapmış ve bu okuldan mezun olmuştu. 

YÖK'ün o dönem denklik vermediği bir okuldan İmamoğlu'nun ne şekilde İstanbul'a gelebildiği merak konusu oldu.

İmamoğlu, KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Girne Amerikan Üniversitesi'ne, oradan da İstanbul Üniversitesi'ne geçti.

İmamoğlu, Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanamayınca amcası Ali İmamoğlu tarafından 1989 yılında KKTC'deki Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümüne ücreti karşılığında yerleştirilmişti. 

Burada tutunamayacağını fark eden İmamoğlu, kaydını yine KKTC'deki Girne Amerikan Üniversitesi'ne aldırdı. İmamoğlu, sonrasını kendi internet sitesinde şöyle anlatıyor:

"KKTC'de iki yıllık eğitimin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'ne yatay geçiş yaptım ve 1994 yılında mezun oldum. Sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları ve Yönetimi bilim dalında Yüksek Lisans eğitimi aldım."

Ekrem İmamoğlu'nun şaibeli eğitim hayatına ilişkin bilgileri kamuoyuna duyuran gazeteci Erdem Atay, İBB Başkanı'nın Girne'den İstanbul'a geçişinin o tarihte kanunsuz olduğuna dikkat çekerek muhatabından kendisine dava açmasını istedi. 

Atay, İmamoğlu destekçisi muhalif medyaya 'hodri meydan' dediği yazısında şu ifadeleri kullandı:

"İmamoğlu’nun okuduğu yıllarda, bir öğrencinin yatay geçiş yapması için çok başarılı olması ve denk bir okula geçmesi gerekiyor.

Bir öğrenci, vakıf ya da özel bir üniversitedeyse sadece vakıf veya özel üniversiteye geçiş yapabiliyor, devlet üniversitesindeyse devlet üniversitesine geçiş yapabiliyor. 

Ve geçişin sağlanması için sınıf birincisi ya da ikincisi olmak gerekiyor, (yani çok yüksek bir not ortalaması yapması gerekiyor) bu da yetmez, geçiş yapacak öğrencinin ÖSYM puanı o geçtiği programdaki en son giren öğrenciden az olmaması gerekiyor!

***

Yani… 

İmamoğlu özel bir üniversiteden devlet üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş yapmış. Bu bir kere imkansız bir şey! 

İkincisi, İmamoğlu sınıf birincisi ya da ikincisi de değil. Not ortalamasının 59 olduğu söyleniyor.

Üçüncüsü, İmamoğlu ÖSYM’yi kazanamamış zaten, geçiş yaptığı bölümün puanına erişmesi mümkün değil!

Kısaca, YÖK GAÜ’ye denklik vermiş olsa bile İmamoğlu’nun geçiş yapması mevzuata göre yine imkansız!

***

Ama işin asıl noktası denklik durumu…

İmamoğlu’nun geçiş yaptığı tarihte, yani 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin denkliği yok!"

***

İmamoğlu 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne geçiş yapamaz!

Bu ancak iki şekilde olur…

Birincisi siyasi gücün kullanılması…

İkincisi, para gücünün kullanılması…

Ve ikisinde de yapılan iş hukuka aykırıdır.

İmamoğlu üniversite sınavını kazanamamıştır, ancak çok yüksek puanlı bir bölümden mezun olmuştur.

Evet, İmamoğlu’nun bir diploması var!

Ama nasıl var!

***

Daha nasıl anlatılır bu bilemedim! Çıkarın belgeleri diyorum, bana diploma gösteriyorlar. 

Hem sürüleşmiş basını hem de trollerini üzerime salıyorlar."

Fatih surlarında kafası kesilen kız İkbal Uzuner kimdir? Fatih surlarında kafası kesilen kız İkbal Uzuner kimdir? Haberi Görüntüle

'İBBTEYİT' GAZETECİDEN TEYİT İSTEDİ

Ekrem İmamoğlu'na bağlı X hesabı 'İBBTeyit', 'sahte diploma' iddiaları sonrası İmamoğlu'na ait İstanbul Üniversitesi diplomasının fotokopisini yayınlamıştı. Ancak sözkonusu hesap, Girne'den İstanbul'a yatay geçiş konusunda hiçbir belge paylaşamadı. 

İddiaların doğruluğunu teyit amaçlı yayın yapan İBBTeyit, konuya ilişkin son mesajında usûlsüz geçişin üzerine gitmek yerine bunu dile getiren gazeteciyi suçladı.

İBBTeyit'in çok tepki çeken mesajı şöyle:

"Son dönemde, bu hesap gibi Teyit hesaplarının açılma nedenlerinden biri de kendisine gazeteci diyenlerin evrensel gazetecilik kriterlerinden uzaklaşmasıdır. 

Yalanın kaynağı artık çoğu zaman kendisine gazeteci diyen kişiler oldu.

Gazeteci, iddiasını belgesiyle ortaya koyar. Bir gazeteci ortaya ciddi bir iddia atıp, hedef aldığı kişiye “öyle değilse hadi ispatla” diyemez.  

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması ile ilgili Erdem Atay’ın iddiası buna örnektir. Ortada ciddi bir suçlama var ama kanıt yok. İddia sahibi 'öyle değilse ispat et' diyor. 

İspat, iddia sahibi gazetecinin sorumluluğudur."

Lübnan Büyükelçisi Murat Lütem kimdir? Lübnan Büyükelçisi Murat Lütem kimdir? Haberi Görüntüle

KUZULARIN SESSİZLİĞİ SÜRÜYOR 

Ekrem İmamoğlu'nun diploma ve yüksek lisans belgelerini heyecanla paylaşan gazetecilerden de ses çıkmadı. İmamoğlu'nun arkadaşı Fatih Portakal'dan, Youtuber Fatih Altaylı'dan yahut muhalif medyadan konuya ilişkin bir tek açıklama gelmedi. 

Televizyoncu Portakal, iddiaların yayılması üzerine SözcüTV yayınında ilk gün, "Aynı diploma bende de var. Diploması yok diyenler varsa ben birinci dereceden kanıtıyım okul arkadaşım olduğu için" demişti. Portakal daha sonra kafasını kuma gömdü. 

Erdem Atay'ın "Büyük kahramanınız İmamoğlu beni dava etsin de görelim" çağrısı ortada kaldı. 

Kızıldeniz'de tansiyon yükseldi! Husilerden İngiliz tankerine şok saldırısı... Kızıldeniz'de tansiyon yükseldi! Husilerden İngiliz tankerine şok saldırısı... Haberi Görüntüle

KİMİ KAÇA SATIN ALACAĞINI İYİ BİLİR

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, konuya ilişkin paylaşımında İmamoğlu'nun o dönem diploma ve yatay geçişi parayla hallettiğini imâ etti. Şener, 1 milyonun üzerinde görüntülenen X mesajında şunları yazdı:

Ekrem İmamoğlu, Yunanistan gezisinde...

"NE DİYORUM: EKREM İMAMOĞLU NEYİ, KİMİ; KAÇA, NASIL SATIN ALACAĞINI BİLİR

Ekrem İmamoğlu, 1994 yılı İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun oldu, diploması gerçek.

Peki girdiği ÖSYM sınavını kazanmadığı halde bunu nasıl başardı!

İşte İmamoğlu illüzyonu bu; açıkça hukuka aykırı biçimde, 1990’da denkliği olmayan ve bir vakıfa bağlı Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümü’nden, devlet üniversitesi İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne 1990 yılında yatay geçiş yaparak..."

Sensodyne boykot mu? Sensodyne kimin, İsrail malı mı? Sensodyne boykot mu? Sensodyne kimin, İsrail malı mı? Haberi Görüntüle

O TARİHTE REKTÖR VE DEKAN KİMDİ?

Cem'i Demiroğlu ve Fuat Çelebioğlu

Ekrem İmamoğlu'nun Girne'den İstanbul'a usûlsüz transfer edildiği 1990 yılında İstanbul Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Cem'i Demiroğlu idi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından İÜ Rektörlüğü'ne getirilen Demiroğlu, bu görevi 1992 yılına dek kesintisiz sürdürdü. 

İBB Başkanı'nın İÜ'de öğrenime başladığı yıl İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı koltuğunda Prof. Dr. Fuat Çelebioğlu oturuyordu. 

İÜ İngilizce İşletme Bölümü mezunu Ekrem İmamoğlu'nun yabancı dil yeterliliği zaman zaman tartışma konusu oluyor. 

Habere Tepki Ver

2

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading