Ege Denizi'ndeki deprem Türkiye'yi etkiler mi? Japon deprem uzmanı tek tek sıraladı: Bu noktaları vuracak

Japon deprem uzmanı Moriwaki, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliği değerlendirdi. 'Ege Denizi'ndeki deprem Türkiye'yi etkiler mi?' sorusuna yanıt veren Japon deprem uzmanı, "Sismik hareketlilik devam edecektir, bu bölgede 7 veya 7,5 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelebilir. Bu şiddette bir deprem olursa Türkiye'den de hissedilir ama hasar olacağını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.
Yunanistan’ın Santorini Adası çevresindeki sismik hareketlilik devam ederken bölgede 500'e yakın deprem meydana geldi.
Volkanik bölgede gerçekleşen yüzlerce depremden sonra Yunan adası Santorini'de OHAL ilan edildi.
Santorini Adası çevresinde yaşayanlar, deprem korkusu sebebiyle bölgeyi terk etmeye başladı.
Bölgede yaşanabilecek büyük bir deprem, Ege Denizi'ndeki tsunami tehdidini bir kez daha gündeme getirdi.
MİÇOTAKİS: YAKINDA NORMALE DÖNER
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, hareketliliğin zirve yaptığı Santorini'ye gitti. Yunan halkından ve bölgedeki turistlerden sakin olmalarını isteyen Miçotakis, adanın geleceği konusunda iyimser tablo çizdi.
Yunanistan Başbakanı, kısa sürede bu hareketliliğin biteceğine ve adadaki günlük yaşamın normale döneceğine inandığını söyledi.
Yaşanan bu doğa olayının kısa sürede biteceğine inandığını belirten Miçotakis, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Olayı izlemeye devam edeceğiz, bilimsel bir değerlendirme yapmayacağız. Santroni ve diğer adalarda yaşayanlar, devletin güvencesi altında”
''İZMİR'E KADAR GELEMEYECEK''
İzmir'de seminere katılan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasıyla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Ege Denizi'ndeki son depremlerin başlangıçta 1-2 büyüklüğünde olduğunu ancak zamanla 5,1 ve 5,3 gibi büyüklüklere ulaştığını ifade eden Moriwaki, şunları söyledi;
"Sismik hareketlilik devam edecektir, bu bölgede 7 veya 7,5 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelebilir. Bu şiddette bir deprem olursa Türkiye'den de hissedilir ama hasar olacağını zannetmiyorum. Santorini Adası'nda büyük bir deprem yaşanması durumunda açık denizde ortalama 3 ila 5 metre yüksekliğinde tsunami oluşabilir. Haritadan baktığımızda tsunaminin etkisi Santorini'den direkt Marmaris tarafına gelebilir. Ama eğer arada küçük adalar varsa bunlar tsunamiyi engelliyor. Bundan dolayı tsunami yaşanırsa İzmir'e kadar gelemeyecek. Çünkü arada adalar var."
TÜRKİYE'Yİ ETKİLER Mİ?
Santorini Adası'nda volkanik patlama yaşanması ihtimaline de değinen Moriwaki, böyle bir durumun Türkiye'ye çok büyük bir etkisi olmayacağını ancak küllerin gelebileceğini kaydetti.
Ege'deki fay hatlarının kısa ve ince olmasından dolayı Santorini'de büyük bir deprem meydana gelmesi halinde İzmir'in fay hattının da tetiklenebileceğini belirten Moriwaki, "İstanbul'da beklendiği gibi İzmir'de büyük bir deprem beklemiyorum. İzmir'in kendi fay hattı henüz kırılmadı bundan dolayı deprem yaşanabilir ama çok büyük olacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.
Yapı güvenliğine de dikkati çeken Moriwaki, 2000'de yönetmelik değiştiği için bu yıldan önce yapılan binaların zemininin mutlaka kontrol edilmesi ve olumsuzluk varsa iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
YUMUŞAK ZEMİNDE SIVILAŞMA İHTİMALİ
Yumuşak zeminde sıvılaşma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Japon deprem uzmanı Moriwaki, şunları kaydetti;
"İzmir'de 6, 6,5 şiddetindeki bir depremde Karşıyaka gibi yumuşak zeminli yerlerde eğer yapılar kurallara uygun, doğru düzgün yapılmadıysa deprem daha uzun, sallantı daha çok hissedilir."
