Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dünya Türkiye’deki deprem için tek yürek! Sayısız ülkeden yardımlar art arda geliyor, kurtarma çalışmaları sürüyor

Dünya Türkiye’deki deprem için tek yürek! Sayısız ülkeden yardımlar art arda geliyor, kurtarma çalışmaları sürüyor

Dünya, Türkiye'nin 4. alarm seviyesi ve uluslararası yardım isteğine yanıt verdi. Azerbaycan'dan Japonya'ya, ABD'den Yunanistan'a, İsrail'den Tayvan'a kadar dünyanın en uzak köşelerinden personel, teknik ekipman ve insani yardım geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, devletlerin yardım faaliyetlerine ilişkin, "Diğer ülkelerden 3294 arama kurtarma personeli geldi. 70'in üzerinde ülke talepte bulundu, 14'ü fiilen sahada." ifadesini kullandı.

Gündem

23.01.2024, 20:24

Dünya ülkeleri, Türkiye'de meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık deprem felaketinin ardından adeta seferber oldu. Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Afrika'ya kadar birçok ülke, insani yardım imkanlarını Türkiye'ye yönlendirdi. 

ABD'den gelen yardım ekibinin 1999 depreminde de Türkiye'de görev yaptığı ortaya çıktı.

Avrupa Birliği (AB) Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Avrupa'dan Türkiye'ye arama kurtarma ve sağlık ekipleri gönderen ülke sayısını 19 olarak güncelledi.

Ekiplerde; Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ ve Arnavutluk'tan toplam 1150 kişi ve 70 köpek yer alıyor.

İşte Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler:

AVUSTRALYA

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, depremzedelere ulaştırılmak üzere insani yardım gruplarına ilk etapta 10 milyon dolarlık yardım sağlayacaklarını açıkladı.

Avustralya'nın komşusu Yeni Zelanda ise 1,5 milyon dolarlık yardımda bulunacak.

GÜNEY KORE

Asya ülkesi Türkiye'ye kurtarma görevlileri ve acil tıbbi yardım malzemesi gönderiyor. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, ekiplerin Türkiye'ye doğru yola çıkması talimatı verdi. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada "Yoon ilgili devlet birimlerine, Türkiye'nin ihtiyaç duyulması halinde ek destek önlemleri almaları için talimat verdi" denildi.

ABD

Depremin ardından ilk açıklamayı yapan ülkelerden biri olan ABD, 79 kişilik arama kurtarma ekibini yola çıkarıyor. Ekiplerden biri Virginia eyaletinin Fairfax ilçesinden ve diğeri de California eyaletinin Los Angeles kentinden.

Fairfax'ten Türkiye'ye gleecek Virginia Görev Gücü 1 adlı ekip, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde ve Kasım 1999'daki Düzce depreminde de sahadaydı.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayıp taziye dileklerini iletti.

AZERBAYCAN

Deprem duyulur duyulmaz Türkiye'ye ilk kurtarma ekibini yollayan ülke, kardeş Azerbaycan oldu. 370 kişiden oluşan yardım ekibinin bir kısmı çoktan deprem bölgesine ulaştı.

Bakü yönetimi ayrıca, bugün Türkiye'ye iki uçak dolusu yardım gönderiyor. Uçaklarda her türlü tıbbi malzeme ve teçhizatla donatılmış seyyar sahra hastanesi bulunuyor.

YUNANİSTAN

Komşu Yunanistan, depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'ye 21 kişilik yardım ekibi, özel eğitim almış iki köpek, kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak özel ekipman, beş doktor gönderdi. Ekip, başkent Atina yakınlarındaki Elefsina Hava Üssü'nden kalkan uçakla Türkiye'ye ulaştı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis ise, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı. Miçotakis, depremzedelere ilaç, çadır, battaniye ve sağlık ekipleri yollamaya hazır olduklarını da belirtti.

KATAR

Katar, Türkiye'ye 120 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra 'sahra hastanesi, yardım malzemeleri, çadırlar ve kışlık malzeme' yolluyor.

JAPONYA

Japonya Dışişleri Bakanlığı, 75 kişiden oluşan kurtarma ve yardım ekibinin Salı günü Türkiye'ye ulaşacağını duyurdu. Tokyo yönetimi ayrıca depremzedeler için acil insani yardım da sağlayacak.

ALMANYA

Almanya'nın Köln kentinde yer alan havalimanındaki kurtarma ekipleri, Türkiye'ye doğru uçmaya hazırlanıyor. Ekipte 41 arama kurtarma görevlisi ve yedi köpek var.

Almanya acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemeleri hazırladı. Berlin yönetimi ayrıca, acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabileceğini kaydetti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, başkent Berlin'de yaşayan Türklerin birkaç saat içinde topladıkları yardımı kamyonlara yüklediğini bildiriyor.

İNGİLTERE

İngiltere, Türkiye'ye 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi dahil acil destek yolladı. Ekipte kurtarma köpekleri de bulunuyor. Londra yönetimi, gerektiğinde daha fazla destek için hazır olduğunu açıkladı.

BULGARİSTAN

Türkiye'nin batı komşusu Bulgaristan, depremden birkaç saat sonra 59 kişilik bir kurtarma ekibini yola çıkardı. 19 kurtarma aracından oluşan ekip, Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı.

İSVİÇRE

Zürih Havalimanı'ndan kalkan bir uçak, İsviçreli kurtarma görevlileri ve uzmanları taşıyordu. Türkiye'ye doğru hareket eden uçakta 22 personelden oluşan REDOG ekibinin yanı sıra ayrıca 14 özel eğitimli köpek de vardı. İsviçre yanı sıra Türkiye'ye 80 uzman yolluyor.

TAYVAN

Güney Asya ülkesi Tayvan, 130 kişilik kurtarma ekibi, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesini Türkiye'ye doğru yola çıkardı.

LÜBNAN

Tarihi depremlerin şiddetli şekilde hissedildiği Lübnan da Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderiyor. Lübnan ordusunun kurtarma birlikleri, teknik malzemeleriyle birlikte başkent Beyrut'taki havalimanından Türkiye'ye uçtu.

HİNDİSTAN

Dışişleri Bakanlığı, 100 kişilik arama ve kurtarma ekibinin yanı sıra özel olarak eğitilmiş köpeklerin, önemli tıbbi malzemelerle birlikte doktor ve sağlık personelinin Türkiye'ye doğru yola çıkacağını duyurdu.

HOLLANDA

Hollanda Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’ne bağlı 65 kurtarma görevlisi ve sekiz özel eğitimli köpek, Türkiye'ye hareket etti. Yerel saatle 19:00 civarında Eindhoven’den hareket eden Hollanda kurtarma ekibine, 15 ton ağır kurtarma ekipmanı bulunan bir kargo uçağı da eşlik ediyordu.
Ekipte, asker, polis, itfaiye ekibi ve ambulans görevlileri yer alıyor.

Hollanda Kızılhaçı da, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için bir yardım kampanyası başlattı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Türkiye'ye inen yardım uçağı sahra hastanesi taşıyordu. Körfez ülkesi, Suriye'ye de yardım ekibi gönderdi.

ÇEKYA

Avrupa ülkesi Çekya aralarında itfaiyeci, doktor ve mühendislerin bulunduğu 68 kişilik ekip yolladı. Ekip Ostrava'daki Leos Janacek Havalimanı'ndan uçağa bindi.

FRANSA

Paris yönetimi, 139 arama kurtarma görevlisini Pazartesi akşamı Türkiye'ye yolladı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Fransa bu korkunç koşullarda Türkiye ile tam dayanışma içindedir" mesajını paylaştı.

RUSYA

Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibi sevk eden Rusya, ayrıca depremzedeler için 40 doktorun görev alacağı sahra hastanesi kuracak. Rusya'dan kalkış yapan iki Il-76 ile bir adet An-148 uçağı Adana'ya indi.

Rusya lideri Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayıp taziyelerini iletti.

ÖZBEKİSTAN

Deprem bölgesine hareket eden 100 kişilik Özbek ekibinin yanı sıra yardım, uçağı insani yardım ve özel ekipman da taşıyor.

İSPANYA

İspanyol kurtarma ekipleri, Türkiye'ye doğru havalanacak uçağa binmeden önce ekipmanlarıyla birlikte Madrid'deki Barajas havalimanında bekliyor. 85 kişilik ekipte gönüllü itfaiyeciler de bulunuyor.

BELÇİKA

Belçika, Türkiye'ye sağlık ekibi göndermeye hazırlanıyor. Belçika'daki Flaman hükümeti ize, depremden etkilenenler için 200 bin euroluk bir acil yardım paketi oluşturdu. Yardım miktarının artırılması bekleniyor.

İSRAİL

Aralarında İsrail askerlerinin de bulunduğu 'Zeytin Dalları' adlı ortak insani yardım ekibi, Pazartesi akşam saatlerinde Türkiye'ye uçtu. Tel Aviv yönetimi, ekibin arama kurtarma görevine hemen başlayacağını bildirdi.

İTALYA

Acil durum ve itfaiye ekiplerinden oluşan ilk sivil savunma ekibi, depremin hemen ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak için yola yola çıktı.

GÜRCİSTAN

Türkiye'nin doğu komşusu Gürcistan, itfaiyecilerden oluşan 60 kişilik arama kurtarma ekibini sınırdan geçirdi.

PAKİSTAN

Türkiye'ye uçan arama kurtarma ekiplerine doktorlar ve sağlık personeli eşlik etti. İslamabad yönetimi, ilaç ve diğer yardım malzemeleriyle dolu bir uçağı daha Türkiye'ye yollayacak.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bir araya gelenler depremlerde yaşamını yitirenler için sessizce bekledi ve mum yaktı.

AVUSTURYA

Avrupa ülkesinden havalanan uçakta ordu mensubu 84 kişilik arama kurtarma ekibi vardı.

HIRVATİSTAN
Balkan ülkesi Hırvatistan, Türkiye'ye 40 kişiden oluşan kurtarma ekibi yolladı. Sırbistan ise 21 kişilik ekip gönderiyor.

ERMENİSTAN

Türkiye'ye başsağlığı mesajı gönderen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin depremzedelere yardım sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading