Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dünya Türkiye'den yeni bir arabuluculuk bekliyor! Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması'na geri dönmezse ne olacak?

Dünya Türkiye'den yeni bir arabuluculuk bekliyor! Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması'na geri dönmezse ne olacak?

Dünya, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya almasının ardından Türkiye'den yeni bir arabuluculuk bekliyor. Zira, anlaşmanın askıya alınması, kararın üzerinden henüz bir gün geçmesine rağmen tahıl fiyatlarını artırmış durumda. Peki, bundan sonra ne olacak?

Gündem

23.01.2024, 20:00

2020 yılında dünyadaki buğday ithalatının yüzde 18'ini Rusya, yüzde 9'unu ise Ukrayna gerçekleştirmişti. İki ülke arasında savaş patlak verince, yüzde 27'lik tahıl ihracatı büyük bir tehlikeye girdi. Bu tehlike ile birlikte dünya çapında buğday, ayçiçeği, mısır, kanola, arpa fiyatları rekor seviyeye yükseldi.

Türkiye'nin arabuluculuğuyla yapılan Tahıl Koridoru Anlaşması, tahıl fiyatlarının önündeki belirsizliği kaldırdı ve eylül ayı başında buğday fiyatları Ocak 2022 seviyesine kadar geriledi.

Rusya'nın anlaşmayı askıya alması ile birlikte özellikle Batı ülkelerinde ve Afrika'da kabus yeniden başladı. Kıtlık tehlikesinin tekrar baş göstermesiyle birlikte ülkeler, Türkiye'nin tekrar devreye girmesini ve anlaşmanın yeniden yürürlüğe girmesine yardımcı olmasını talep etti.

Bakan Bayraktar'dan İliç maden sahasındaki çalışmalara ilişkin açıklama: Önceliğimiz hiç... Haberi Görüntüle

RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI! TAHIL FİYATLARI ZİRVE YOLCULUNA BAŞLADI

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya alması sonrası Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) buğday vadeli işlemleri yüzde 7,7 artarak son iki haftanın en yüksek düzeyine çıktı.

Böylelikle buğday vadeli fiyatı önce 8,93 dolara çıktı, ardından 8,79 dolara indi. Buğday fiyatları 13,6 dolar ile Mart ayında rekor kırmıştı.

Öte yandan, mısır fiyatları yüzde 2,8; soya yağı da yüzde 3 yükseldi.

YRP'de seçime günler kala istifa depremi! İl ve ilçe teşkilatı... Haberi Görüntüle

9 MİLYON TON TAHIL VE TOHUM YAĞI TAŞINDI

9 milyon ton tahıl ve tohum yağı ürünlerinin ihracatının gerçekleştirilmesini sağlayan tahıl koridoru anlaşması, tahıl piyasasının sakinleşmesini ve küresel tarım ürünleri fiyatlarının düşmesini sağlamıştı.

Karasurları Millet Bahçesi açıldı: CHP'li üyeler yapılmaması için eylem yapmıştı Haberi Görüntüle

DÜNYAYI ŞİMDİ NE BEKLİYOR?

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Tahıl Koridoru Anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi noktasında iknaya çalışıyor. Ancak Avrupa Birliği ve ABD'nin Rusya'ya yönelik sert yaptırımlarına ve bu ülkeyi dünyadan soyutlama çalışmalarına devam etmesi ikna sürecini baltalıyor. 

Öte yandan Batı, Rusya'yı hedef alan söylemleriyle de diyalog sürecinin yeniden devreye alınmasını engelliyor. 

Rusya ve Ukrayna'ya yönelik yatıştırıcı ve diplomasiyi merkeze alan bir politika uygulayan Türkiye liderliğinde anlaşmanın yeniden devreye alınması mümkün gözükse de aradan geçen zaman dünya çapında bir kıtlığa yol açabilir. Zira emtia fiyatlarındaki bu yükseliş, devletlerin stok çalışmalarına hız verecek, neticede Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde gıdaya ulaşım zorlanacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading